این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی، جلد ۲، شماره ۱۸، صفحات ۱۷-۲۲

عنوان فارسی تاثیر ارتفاع بر کمیت و کیفیت اسانس گیاه آویشن کوهی (مطالعه موردی منطقه دماوند، زیرحوضه دریاچه تار)
چکیده فارسی مقاله مقدمه: یکی از گونه‌های گیاهی ارزشمند که عمدتاً در ارتفاعات کوهستانی رویش دارد گیاهی است به نام Thymus kotschyanus متعلق به خانواده لامیاسه، گونه‌های این تیره تقریباً در سراسر جهان پراکنده‌اند و به طور خاصی در مناطق مدیترانه‌ای تجمع دارند و آویشن کوهی از جمله گیاهان اصلی رویش‌های مدیترانه‌ای می‌باشد. از جمله خصوصیات بتانیکی آن، گیاهی است چوبی، کوتاه قد، کپه‌ای یا علفی چندساله با قاعده چوبی که مقوی معده، نیرودهنده، ضدتشنج، ضدنفخ، ضدسرفه، آرام‌بخش، ضدروماتیسم، ضدباکتری، ضد انگل و قارچ، ضد ویروس ایدز و جلوگیری از سرطان شناخته شده است. اسانس آن عمدتاً در صنایع غذایی، داروسازی، بهداشتی و آرایشی، زنبورداری و تجارت مورد استفاده قرارگرفته است و دارای خواص ضد میکروبی قوی می‌باشد. روش بررسی: به منظور بررسی کمی وکیفی اسانس این گیاه در سه ارتفاع1، نمونه‌های مناسب از گیاه مذکور انتخاب و سپس ترکیبات اسانس در سه ارتفاع توسط دستگاه GC/MS، مورد بررسی قرار گرفت. یافته‌ها: با توجه به نتایج حاصله مشخص شد که میزان درصد اسانس بین 95/0 – 87/1 درصد و بازده آن 23/1 درصد می‌باشد و این میزان اسانس بالا در صنعت داروسازی بسیار حایز اهمیت می‌باشد. به طورکلی در سه ارتفاع مختلف 37 ترکیب شناسایی شد که مهمترین مواد موثر، کارواکرول (82/60 - 05/82 درصد) و تیمول (56/1- 94/13 درصد) می‌باشد نتیجه‌گیری: باتوجه به اینکه ارزش دارویی اسانس آویشن به درصد تیمول و کارواکرول آن بستگی دارد در این تحقیق مشاهده شد که اسانس گیاه فوق دارای درصد بالایی از فاکتورهای مذکور می‌باشد و می‌توان نتیجه گرفت که بهترین محل رویش این گیاه برای حصول بهترین عملکرد کیفیت و کمیت اسانس ارتفاع 2400 می‌باشد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله Thymus kotschyanus، اسانس، کارواکرول، تیمول

عنوان انگلیسی Effect of evaluation for quality and quantity of essential oil Thymus kotschyanus (Damavand – Tar)
چکیده انگلیسی مقاله Background: Thymus kotschyanus (Lamiaceae) is a valuable plant species which mainly grow in mountainous regions. Different species of this plant have worldwide distribution especially in Mediterranean region. The plant is a woody, small, patchy, or perennial herb with a woody base. It is well known as a medicinal plant with energetic and antibacterial actions. The essence is especially used in drying industries, cosmetics and trade industries. Methods: To study genetical biodiversity of the T. kotschyanus and interaction of ecological conditions on the plant essence. The samples were collected from three elevation bands and the essence combination were analysed. Results: The results showed that essence content were between 0/95 - 1/87% and the yield is 1.23% and due to high content of essence is valuable in drugs industry. Generally, 37 different combinations were analysed by GC-MS. in elevation bands which showed Carvacrol (60.82- 82.05%) and Thymol (1.56-13.94%) are the most important substances in T. kotschyanus. Conclusion: This study showed that essence of this species has high content of Thymol and Carvacrol which are two medically important.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Thymus kotschyanus, Thymol, Carvacrol, Essence

نویسندگان مقاله امیرحسین جمشیدی | am jamshidi
1- ministry of health and medical education, food and drug department and institute of medicinal plants, acecr, tehran, iran
1- استادیار پژوهش فارماکوگنوزی و عضو هیأت علمی معاونت غذا و داروی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی
سازمان اصلی تایید شده: وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی (Ministry of health and medical education)

منصوره امین زاده | m aminzadeh
the office of natural resource tehran. tell 021 66958897
تهران، انتهای خیابان مطهری، جنب باشگاه بانک سپه، اداره کل منابع طبیعی استان تهران تلفن 66958897 021
سازمان اصلی تایید شده: بانک سپه

حسین آذرنیوند | h azarnivand
3- university of tehran
3- استادیار، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه تهران (Tehran university)

مهدی عابدی | m abedi
4- tarbiat modares university, nour
4- کارشناس ارشد، دانشگاه تربیت مدرس نور
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه تربیت مدرس (Tarbiat modares university)


نشانی اینترنتی http://www.jmp.ir/browse.php?a_code=A-10-331-1&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده 1
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات