این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
پنجشنبه 27 آذر 1404
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی
، جلد ۱، شماره ۴۵، صفحات ۵۱-۶۷
عنوان فارسی
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Antioxidant Activity of Satureja hortensis L. Essential Oil and its Application in Safflower Oil
چکیده انگلیسی مقاله
Background: It has been considered by researchers to study the possibility of replacing chemical food additives (synthetic antioxidants) by natural products (medicinal plants). Objective: This study investigated the antioxidant properties of Satureja hortensis L. essential oil (SHEO) on safflower oil oxidation. Methods: Different assays have been used to evaluate the antioxidant activity of SHEO: total phenol content (TPC), DPPH•, ABTS+•, ferric thiocyanate (FTC), β - carotene bleaching. For evaluation of SHEO effect on safflower oil oxidation, peroxide value (PV), conjugated dienes (CD), and tiobarbituric acid (TBA) indices were compared with BHT (a synthetic antioxidant). Results: TPC of SHEO was determined to be 293.7 mg gallic acid equivalent in 1 ml of sample and IC50 was 0.71 mg/ml in DPPH•. 0.4 and 0.1 mg/ml of SHEO at all time (1, 5, 10, 15 min) showed the highest and lowest antiradical ABTS°+ activity (118.2 and 26.6 μg/ml AscAE =Ascorbic acid equivalent) in 15 min. In FTC and FTC-TBA, 8 mg/ml SHEO showed the highest activity. In β-carotene bleaching of 0.1-2 mg/ml SHEO, 0.1 has the minimum (%9.02), and 1 and 2 has the maximum inhibitory effects (%34.33 and %36.86 inhibitions). 4 mg/ml of SHEO had the highest inhibitory effect in the safflower oil test and that peroxide does not have significant difference with 0.1 mg/ml BHT. Conclusion: Antioxidant activities of SHEO concentrations increased in all indices (p< 0.05) and various concentrations were able to slow down the oxidation process.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
a فتحی | a fathi
department of food science and technology, tarbiat modares university, tehran, iran tel 98 – 21 – 48292328, fax 98 – 21 – 48292200
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه تربیت مدرس (Tarbiat modares university)
ma سحری | ma sahari
1- department of food science and technology, tarbiat modares university
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه تربیت مدرس (Tarbiat modares university)
m برزگر | m barzegar
1- department of food science and technology, tarbiat modares university
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه تربیت مدرس (Tarbiat modares university)
h نقدی بادی | h naghdi badi
cultivation amp;amp; development department of medicinal plants research center, institute of medicinal plants, acecr
سازمان اصلی تایید شده
: پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی (Institute of medicinal plants)
نشانی اینترنتی
http://www.jmp.ir/browse.php?a_code=A-10-103-2&slc_lang=en&sid=fa
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
en
موضوعات مقاله منتشر شده
گیاهان دارویی
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات