این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
یکشنبه 23 آذر 1404
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی
، جلد ۱، شماره ۲۹، صفحات ۸۹-۹۶
عنوان فارسی
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Mutagenicity of Four Natural Flavors: Clove, Cinnamon, Thyme and Zataria multiflora Boiss.
چکیده انگلیسی مقاله
Background: Natural flavors are widely used in various foods, cosmetic and pharmaceutical products . These kinds of additives are applied as colors, preservatives, aroma and tasting agents. Objective: The large-scale use of certain food flavors requires accumulation of toxicological data on these substances, particularly in cases where structural similarities with other known substances showing genotoxic or carcinogenic properties indicate that some restrictions on human consumption or exposure should be implemented the case of the flavors. Methods: In this study, Concentrations of 50, 100, 200, 300, 500, 1000 and 2000 µg/ml of four essential oils, Eugenia caryophyllata (Clove), Cinnamum zeylanicum (Cinnamon), Thymus vulgaris (Thyme) and Zataria multiflora, were tested in Salmonella typhymurium strains TA100 with and without rat liver S9 using Ames Salmonella reversion assay. Results: Without S9 fraction, increase in mutant colonies per plate was not observed in all used concentrations. Also with S9 fraction all of samples had no significant increase in mutant colonies per plate except Clove in 500 µg/ml, and higher concentrations. Conclusion: Based on obtained results, Clove oil may have mutagenic effect in 500 µg/ml and higher concentration.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
sh شعیبی | sh shoeibi
food and drug laboratory research center fdlrc , tehran, iran
n رحیمی فرد | n rahimifard
food and drug laboratory research center fdlrc , tehran, iran, tel 98-912-1032806, fax 98-21-66417252
b پیروز | b pirouz
food and drug control laboratories fdcls , ministry of health moh , tehran, iran
r یلفانی | r yalfani
islamic azad university, tehran, iran
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه آزاد اسلامی علوم و تحقیقات (Islamic azad university science and research branch)
sr پاکزاد | sr pakzad
islamic azad university, tehran, iran
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه آزاد اسلامی علوم و تحقیقات (Islamic azad university science and research branch)
s میراب سمیعی | s mirab samiee
food and drug laboratory research center fdlrc , tehran, iran
m پیرعلی همدانی | m pirali hamedani
food and drug laboratory research center fdlrc , tehran, department of medicinal chemistry, faculty of pharmacy amp;amp; pharmaceutical science research center, tehran university of medical sciences, tehran, iran
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی تهران (Tehran university of medical sciences)
نشانی اینترنتی
http://www.jmp.ir/browse.php?a_code=A-10-200-4&slc_lang=en&sid=fa
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
en
موضوعات مقاله منتشر شده
شیمی دارویی
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات