این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
چهارشنبه 26 آذر 1404
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی
، جلد ۱، شماره ۲۵، صفحات ۷۱-۷۸
عنوان فارسی
بررسی اثر میوه کاکتوس (Opuntia ficus – indica L.) بر غلظت گلوکز خون در موش صحرایی دیابتی شده با استرپتوزوسین
چکیده فارسی مقاله
مقدمه: دیابت یک اختلال متابولیک شایع است. انسولین و داروهای خوراکی کاهنده قند خون، اساس درمان دیابت را تشکیل میدهند. با وجود این، داروهای مذکور اثرات جانبی مهمی دارند و همیشه نمیتوانند قند خون را در محدوده طبیعی حفظ و از عوارض دیررس دیابت پیشگیری نمایند. با افزایش نگرانکننده شیوع دیابت و هزینههای درمانی مرتبط با آن، علاقه به گیاهان دارویی ضددیابت نیز بیشتر شده است. استفاده از میوه کاکتوس توسط برخی افراد بومی برای بیماری دیابت گزارش شده است. هدف: اثرات میوه کاکتوس بر غلظت گلوکز خون ناشتا و وزن موش صحرایی دیابتی شده با استرپتوزوسین و موش صحرایی غیردیابتی بررسی شد. روش بررسی: موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار، هفت عدد در هر گروه، استفاده شد. برای دیابتی کردن هر حیوان، استرپتوزوسین با دوز mg/kg 50 از راه صفاقی تزریق گردید. گلوکز خون ناشتا (پس از 12 ساعت بیغذایی) هر حیوان قبل از استرپتوزوسین، 1، 3 و 5 هفته پس از استرپتوزوسین با خونگیری از طریق بریدن نوک دم، به وسیله گلوکومتر اندازهگیری شد. پس از هر بار اندازهگیری گلوکز خون، هر حیوان توزین گردید. غلظت گلوکز خون و وزن موشهای غیردیابتی نیز به همان روش موشهای دیابتی اندازهگیری شد. ملاک دیابتی بودن، گلوکز خون ناشتای بالای mg/dl 200 یک هفته پس از استروپتوزوسین بود. پس از 1 هفته از تزریق استرپتوزوسین، دانه و قسمت نرم میوه کاکتوس هر یک با دوزهای روزانه 6 و g/kg 12 به موشهای دیابتی به صورت مخلوط با غذای معمولی حیوان به شکل پلت برای مدت 4 هفته داده شد. همچنین گلی بن کلامید مخلوط با غذای معمولی به شکل پلت با دوز روزانهmg/kg 5 برای 4 هفته به گروه جداگانهای از موشهای دیابتی داده شد. دانه و قسمت نرم میوه نیز هر یک با دوز روزانه g/kg 12 به صورت مخلوط با غذای معمولی حیوان به شکل پلت برای 4 هفته به موشهای صحرایی غیردیابتی داده شد. نتایج: تحلیل واریانس یکطرفه نشان داد که دانه و قسمت نرم میوه در مقایسه با گروههای شاهد، هیچگونه اثر معنیداری بر غلظت گلوکز خون و وزن موشهای دیابتی و همچنین موشهای غیر دیابتی پس از 4 هفته مصرف دارو ندارد (05/0< p). گلی بن کلامید پس از 2 هفته مصرف در مقایسه با گروه شاهد دیابتی به طور معنیدار غلظت گلوکز خون موشهای دیابتی را کاهش (01/0> p) ولی وزن آنها را افزایش داد (01/0> p). در حالیکه وزن گروه شاهد دیابتی پس از 3 و 5 هفته از تزریق استرپتوزوسین در مقایسه با گروه شاهد سالم به طور معنیدار کاهش یافت (01/0> p). نتیجهگیری: دانه و قسمت نرم میوه کاکتوس در این بررسی هیچگونه اثرات معنیداری روی غلظت گلوکز خون ناشتا و وزن موش صحرایی دیابتی شده با استروپتوزوسین و همچنین موش صحرایی غیر دیابتی نداشته است.
کلیدواژههای فارسی مقاله
دیابت شیرین، کاکتوس (Opuntia ficus-indica L.)، موش صحرایی
عنوان انگلیسی
Effect of Opuntia ficus - indica L. Fruit on Blood Glucose Level in Streptozocin Induced Diabetic Rats
چکیده انگلیسی مقاله
Background: Diabetes mellitus is a prevalent metabolic disorder. Insulin and oral hypoglycemic drugs are the basis of diabetes therapy. Nevertheless they have important side effects and are not always satisfactory in maintaining euglycemia and avoiding late stage diabetic complications. With a disturbing rise in the prevalence of diabetes and associated healthcare costs, interest in anti-diabetic plants has grown. Objective: The effects of the Opuntia ficus-indica L. fruit on the fasting blood glucose levels and body weights of the non-diabetic and streptozocin induced diabetic rats were studied. Methods: Wistar male adult rats, seven in each group, were used. To make each rat diabetic, streptozocin at the dose of 50 mg/kg was injected intraperitoneally. Fasting blood glucose level (after fasting for 12 hours) of each rat was measured by using a glucometer through taking a blood drop following cutting the tip of the tail, before streptozocin injection and after 1, 3, and 5 weeks of streptozocin injection and at the same time the animals were weighed. The blood glucose levels and weights of non-diabetic rats were measured in the same way as diabetic rats. The criterion for being diabetic was fasting blood glucose level above 200 mg/dl one week after streptozocin injection. The seeds and pulp of the fruit of Opuntia ficus-indica L. each at the doses of 6 and 12 g/kg daily as a mixture with regular rat food in the form of pellets were administered to diabetic rats 1 week after streptozocin injection for 4 weeks. Further, glibenclamide at the daily dose of 5 mg/kg mixed with regular food as pellets was administered to a separate group of diabetic rats for 4 weeks. The seeds and pulp of the fruit each at the daily doses of 12 g/kg mixed with regular rat food as pellets were also administered to non-diabetic rats for 4 weeks. Results: One way analysis of variance demonstrated that seeds and pulp of the fruit did not have any significant effects on blood glucose levels and weights of diabetic as well as non-diabetic rats in comparison with control groups after 4 weeks of drug use (p>0.05). Glibenclamide after 2 weeks of administration significantly lowered blood glucose level of diabetic rats (p< 0.01) but increased their weight as compared with control diabetic rats (p< 0.01).While after 3 and 5 weeks of streptozocin injection, the weights of the control diabetic group decreased as compared to the control non-diabetic group (p< 0.01). Conclusion: The seeds and pulp of the Opuntia ficus - indica L. fruit in this study did not have any significant effects on the fasting blood glucose levels and body weights in not only streptozocin induced diabetic rats but also non-diabetic rats.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Diabetes mellitus, Opuntia ficus-indica L., Rats
نویسندگان مقاله
سعید کیان بخت | s kianbakht
55th kilometer of tehran-gazvin freeway, kavosh research town, end of kavosh boulevard, research complex of jahade daneshgahi tel amp; fax 0261 4764010-20, p.o.box mehr vila 31375-369
کیلومتر 55 آزادراه تهران – قزوین، شهرک تحقیقاتی کاوش، انتهای بلوار کاوش، مجتمع تحقیقاتی جهاددانشگاهی، تلفن و دورنگار 20 - 4764010 0261 ، صندوق پستی مهرویلا 369 - 31375
حسن فلاح حسینی | h fallah huseini
department of pharmacology and applied medicine, institute of medicinal plants, acecr, karaj, iran
1- استادیار، گروه فارماکولوژی و طب کاربردی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی
سازمان اصلی تایید شده
: پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی (Institute of medicinal plants)
نشانی اینترنتی
http://www.jmp.ir/browse.php?a_code=A-10-71-15&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
1
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات