این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، جلد ۱۲، شماره ۳، صفحات ۷۷-۸۸

عنوان فارسی بررسی فعالیت ضد اکسایشی و ضد قارچ عصاره و پالپ ضایعات خرما (Phoenix dactylifera L)
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: ایران به عنوان یکی از تولیدکنندگان مهم خرما در دنیا به شمار می­رود. با توجه به اینکه خرما یک منبع غنی از ترکیبات پلی‌فنولی است، هدف از این پژوهش بررسی ویژگی­های ضد اکسایشی و ضد قارچی پالپ و عصاره خرما حاصل از کارخانجات فرآوری خرما می‌باشد. مواد و روش‌ها: عصاره متانولی پالپ خرما توسط روش سوکسله استخراج و به روش رنگ سنجی ارزیابی شد. همچنین، فعالیت ضد اکسایش عصاره با آزمون مهار رادیکال‌های آزاد DPPH  مورد بررسی قرارگرفت. اثر سطوح مختلف پالپ و عصاره پالپ خرما بر روغن آفتابگردان با بررسی اعداد اسیدی، پراکسید و تیوباربیتوریک در طول دوره 15 روزه نگهداری روغن در دمای C°70 مورد بررسی قرار گرفت. فعالیت ضد قارچی عصاره و پالپ توسط روش دیسک انتشاری روی کپک آسپرژیلوس نایجر ارزیابی شد. یافته‌ها‌: مقدار کل ترکیبات فنولیک (میلی‌گرم گالیک اسید بر 100 گرم نمونه بر اساس وزن تر) و فلاوونوئیدی (میلی‌گرم کاتکین بر 100 گرم نمونه بر اساس وزن تر) پالپ و عصاره به ترتیب 72/414 و 18/304 و 62/28 و 72/20 بدست آمد. مقایسه داده های بدست آمده از آزمون بازدارندگی DPPH به صورت TBHQ>عصاره خرما> پالپ خرما بدست آمد و مقادیر EC50 برای TBHQ، پالپ و عصاره پالپ به ترتیب 08/0، 5/3 و 1/1 میلی‌گرم بر میلی­لیتر برآورد گردید. نتایج نشان داد افزودن پالپ و عصاره خرما به روغن در تمامی سطوح باعث کاهش عدد پراکسید و TBA نسبت به نمونه شاهد می­شود. نتایج آزمون میکروبی اثر ضد قارچی عصاره بر کپک آسپرژیلوس نایجر را نشان داد. نتیجه گیری: نتایج این پژوهش عصاره پالپ خرما را به عنوان یک منبع مقرون به صرفه غنی از ترکیبات پلی فنلی با فعالیت ضد اکسایشی و ضد قارچی معرفی می­نماید.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Study on the Antioxidant and Antifungal Activities of Extract and Pulp of Date (Phoenix dactylifera L.) by-Products
چکیده انگلیسی مقاله Background and Objectives: Iran is considered as one of the most important suppliers of date all over the word. Since date is a rich source of polyphenolic compounds, the aim of this study is to investigation of the antioxidant and antifungal properties of dates pulp and its methanolic extract. Materials & Methods: Methanolic extract of date pulp was extracted by Soxhlet and evaluated by colorimetric method. In addition, antioxidant properties of the extracts were measured by DPPH radical scavenging method. The effect of different levels of date extract and pulp on acidic, peroxide and thiobarbituric acid values of sunflower oil during 15 days of storage at 70 °C were investigated. Antifungal effect of date extract and pulp against Aspergillus niger was evaluated according to the disc diffusion method. Results: Total phenolic (mg gallic acid/ 100 g sample) and flavonoid (mg catechin/100 g sample) compounds of extract and pulp were 414.72, 304.18, 28.62 and 20.72, respectively. DPPH radical scavenging activity of TBHQ, date pulp and extract showed the results as follows: TBHQ ˃ date extract ˃date pulp. Based on the results, addition of date pulp and its extract decreased peroxide and TBA values of sunflower oil compared to the control sample. The results of antifungal test indicated antifungal effects of date extract against Aspergillus niger. Conclusion: According to the obtained results, date pulp and its extract can be introduced as a cost-effective source of antioxidant as well as antifungal compound in food technology.   
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله نوشین نوشیروانی | n noshirvani
tabriz university
دانشگاه تبریز بلوار 29 بهمن دانشکده کشاورزی گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه تبریز (Tabriz university)

هادی فصیحی | h fasihi
hamedan agricultural and natural resources research and educational center, areeo, hamedan, iran
مرکز تحقیقات کشاورزی همدان و دانشگاه جامع علمی کاربردی جهاد کشاورزی همدان
سازمان اصلی تایید شده: مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی همدان

الهام نورمحمدی | e nourmohammadi
gorgan university
دانشگاه گرگان
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه گلستان (Golestan university)

علی مرادی پیام | a moradipayam
university of applied science amp; technology of jihad-e agriculture, hamedan, iran
مرکز تحقیقات کشاورزی همدان و دانشگاه جامع علمی کاربردی جهاد کشاورزی همدان
سازمان اصلی تایید شده: مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی همدان


نشانی اینترنتی http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1998-2&slc_lang=fa&sid=en
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/53/article-53-472223.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده صنایع غذایی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات