این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، جلد ۳۳، شماره ۴، صفحات ۶۶۳-۶۷۲

عنوان فارسی مقایسه بازده و ترکیب‌های تشکیل‌دهنده اسانس گل، برگ، ساقه و سرشاخه گلدار Tanacetum polycephalum Schultz. Bip. Subsp. polycephalum در شرایط مزرعه
چکیده فارسی مقاله گونه Tanacetum polycephalum از خانواده کاسنی و جنس مینا، گیاهی معطر و چندساله و دارای خواص دارویی متعدد است. در این تحقیق به‌منظور بررسی و مقایسه کمّی و کیفی اسانس سرشاخه گلدار و هر یک از اجزای آن (گل، برگ و ساقه) به‌صورت مجزا، برای اولین بار، ابتدا بذر T. polycephalum Schultz. Bip. subsp. polycephalum از استان کردستان (اطراف شهرستان قروه) جمع‌آوری و در مزرعه تحقیقاتی ایستگاه تحقیقات البرز، واقع در شهرستان کرج وابسته به مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، کشت شد. پس از جمع‌آوری اندام هوایی گیاه در زمان اوج گلدهی، جدا کردن اندام‌ها و خشک کردن در سایه، اسانس‌گیری به روش تقطیر با آب انجام شد. اسانس‌های حاصل با استفاده از دستگاه‌های گاز کروماتوگرافی (GC) و گاز کروماتوگرافی متصل به طیف‌سنج جرمی (GC/MS) مورد تجزیه کمّی و کیفی قرار گرفتند. بیشترین بازده اسانس (W/W نسبت به وزن خشک) از سرشاخه گلدار (0.87%) و کمترین بازده اسانس از ساقه (0.12%) بدست آمد. بازده اسانس برگ، 0.61% و گل نیز 0.46% بود. عمده‌ترین ترکیب‌های تشکیل‌دهنده اسانس سرشاخه گلدار کامفور (35.5%)، سیس کریزانتنول (10.1%) و آلفا-ترپینن (9.5%) بودند. در حالی‌که در اسانس گل 8/25% کامفور و 21.4% ترانس کریزانتیل استات وجود داشت. در اسانس برگ نیز 25.4% کامفور، 2/1313.2% آلفا-ترپینن و 11.2% سیس کریزانتنول وجود داشت. در حالی‌که ترکیب‌های عمده اسانس ساقه ترانس-بتا-فارنزن (39.7%) و کامفور (8.5%) بودند. براساس نتایج این تحقیق، اگر هدف از استخراج اسانس این گیاه دستیابی به کامفور و سیس کریزانتنول، به‌ترتیب اسانس‌گیری از سرشاخه گلدار و برگ قابل‌توصیه است، اما برای دریافت میزان بیشتر ترانس کریزانتیل استات، اسانس‌گیری از گل قابل توصیه است.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Comparison of essential oil yield and composition of flowers, leaves, stems and flowering shoots of Tanacetum polycephalum Schultz. Bip. subsp. polycephalum
چکیده انگلیسی مقاله Tanacetum polycephalum, belonging to the Asteraceae family, is a perennial and aromatic species with numerous medicinal properties. In this study, in order to evaluate and compare the quality and quantity of essential oil of flowering shoots and each of its parts (flowers, leaves and stems), the seeds of T. polycephalum Schultz. Bip. Subsp. polycephalum was collected from Kurdistan province (around the Qorveh city) and cultivated in the Alborz Agriculture Research Station, associated to the Research Institute of Forests and Rangelands. After collecting the aerial parts in full flowering stage, organs were separated and dried in the shade and essential oil extraction was carried out by hydro-distillation. The essential oils were analyzed by using a gas chromatography (GC) and gas chromatography/mass spectrometry (GC/MS). The highest yield of essential oil (W/W relative to dry weight) was obtained from flowering shoots (0.87%) and the lowest yield was obtained from stems (0.12%). The oil yield of leaves and flowers was calculated to be 0.61% and 0.46%, respectively. The main compounds in the oil of flowering shoots were camphor (35.5%), cis- chrysanthenol (10.1%) and α-terpinene (9.5%). Camphor (25.4%), α-terpinene (13.2%), and cis-chrysathenol (11.2%) were found in the essential oil of leaves. Trans-β-farnesene (39.7%) and camphor (8.5%) were the main components in the essential oil of stems. According to the results, if camphor and cis-chrysanthenol is the target of essential oil extraction, distillation from flowering shoots and leaves is recommended; however, to achieve the most amount of trans-chrysanthenyl acetate, distillation from flowers is recommended.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله آزاده خامه سیفی | khameh seifi
دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه پیام نور- مرکز تهران شرق، ایران

فاطمه سفیدکن |
استاد، بخش تحقیقات گیاهان دارویی، مؤسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
سازمان اصلی تایید شده: موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع


نشانی اینترنتی http://ijmapr.areeo.ac.ir/article_113446_2538b494a97e3277ebadaea550fdf6b6.pdf
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/717/article-717-472455.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات