این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
پنجشنبه 20 آذر 1404
Iranian Journal of Public Health
، جلد ۴۶، شماره ۱۱، صفحات ۱۵۴۰-۱۵۴۵
عنوان فارسی
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Prevalence of Aflatoxin Contamination in Herbs and Spices in Different Regions of Iran
چکیده انگلیسی مقاله
Abstract Background: Mycotoxins are natural toxins, produced by several fungal species and are associated with morbidity or even mortality in animals, plants, and humans. In this study, 120 samples of herbs and spices in both bulk and packaged forms were prepared in order to measure aflatoxin level in different regions of Iran Methods: The aflatoxin was extracted during Mar to May 2015, using 80% methanol and then purified via immunoaffinity column. Measurements were performed, using high-performance liquid chromatography, equipped with a fluorescence detection system at excitation and emission wavelengths of 365 and 435 nm, respectively. Results: The highest prevalence of aflatoxin contamination in food products was attributed to aflatoxin B1 (30.8%). In addition, the highest prevalence of aflatoxin contamination was reported in red pepper (100%). Examination of effective factors indicated the substantial impact of moisture on aflatoxin level ( P =0.046). Conclusion: Even at low levels of aflatoxin, contamination could be a serious threat, given the prevalent use of spices (either raw or not) as ingredients in food preparation. Therefore, regular monitoring of spices, especially chili pepper, is highly recommended.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Mycotoxins, HPLC, Survey
نویسندگان مقاله
پیام خزایلی | payam khazaeli
herbal and traditional medicines research center, kerman university of medical sciences, kerman, iran
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی کرمان (Kerman university of medical sciences)
میترا مهربانی | mitra mehrabani
pharmaceutics research center, institute of neuropharmacology, kerman university of medical sciences, kerman, iran
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی کرمان (Kerman university of medical sciences)
محمودرضا حیدری | mahmoud reza heidari
endocrinology and metabolism research center, institute of basic and clinical physiology sciences, kerman university of medical sciences, kerman, iran
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی کرمان (Kerman university of medical sciences)
غلامرضا اسدی کرم | gholamreza asadikaram
pharmaceutics research center, institute of neuropharmacology, kerman university of medical sciences, kerman, iran
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی کرمان (Kerman university of medical sciences)
مسلم لاری نجفی | moslem lari najafi
نشانی اینترنتی
http://ijph.tums.ac.ir/index.php/ijph/article/view/11486
فایل مقاله
دریافت فایل مقاله
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
en
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
Original Article(s)
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات