این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
دوشنبه 24 آذر 1404
Journal of Agricultural Science and Technology
، جلد ۱۲، شماره ۲، صفحات ۱۶۷-۱۷۲
عنوان فارسی
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Rice Bran Phytosterols of Three Widespread Iranian Cultivars
چکیده انگلیسی مقاله
Rice bran sterols have antioxidant activity as well as physiological and biological effects. Because of these benefits, the aim of this study is evaluating the quantity and quality of Iranian rice bran sterols. Three widespread Iranian rice cultivars (Khazar, Hashemi, and Alikazemi) were used for determination of their sterol contents. Two methods of sample preparation were compared and the better one was used in this work. Rice bran samples were saponified directly after acid hydrolysis. Unsaponified materials were extracted, purified by solid phase extraction, silylated, and their sterol fractions determined by GC-MS. The sterol composition (in mg kg-1 bran) of three cultivars (Khazar, Alikazemi, and Hashemi) were 1,330.69, 1,279.95, 1,313.17 β-sitosterol; 747.52, 696.05, 756.8 campesterol; 112.8, 115.36, 114.24 Δ-5-avenasterol, 38.912, 33.08, 38.24 Δ-7-avenasterol; 8.05, 7.07, 7.56c holesterol; 4.20, 3.99, 4.23 brassicasterol; and 2,722.016, 2,706.176, 2,717.68 total sterols, respectively. The results showed that there were no significant differences between the individual and total sterol contents of these three cultivars (P> 0.05), except campesterol, β-sitosterol, and Δ-7-avenasterol. The highest and lowest sterols were ß-sitosterol and campesterol.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
m درخشان هنرپرور | derakhshan honarparvar
department of food science and technology, college of agriculture, university of urmia, urmia, islamic republic of iran.
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه ارومیه (Urmia university)
محمد مهدی حامدی | m m
department of food science and engineering, faculty of biosystem, university of tehran, karaj, islamic republic of iran.
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه تهران (Tehran university)
m kh pirouzifard | m kh
department of food science and technology, college of agriculture, university of urmia, urmia, islamic republic of iran.
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه ارومیه (Urmia university)
نشانی اینترنتی
http://jast.modares.ac.ir/article_4363_6bd6a02ec59bfd694b2d6f72b2e66dd9.pdf
فایل مقاله
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/476/article-476-494890.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
en
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات