این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
شنبه 29 آذر 1404
مهندسی بیوسیستم ایران
، جلد ۴۸، شماره ۴، صفحات ۴۷۵-۴۹۰
عنوان فارسی
اثر دمای فرآیند بر فراپالایش غشایی ترکیبات قلیایی هیومیکی استخراجشده از زغالسنگهای نارس، عملکرد جداسازی غشا و درصد خلوص محصول نهایی هیومیک اسید
چکیده فارسی مقاله
جداسازی ترکیبات فولوات و ناخالصیهای غیرآلی از محلولهای قلیایی هیومیکی، بهدلیل تاثیر بر بهبود کیفیت و درصد خلوص محصول نهایی هیومیک اسید، از اهمیت بالایی برخوردار است. بدین منظور، در این پژوهش، از یک سامانه غشایی برای جداسازی ترکیبات فولوات از محلولهای هیوماتی حاصلاز استخراج قلیایی زغالسنگهای نارس، استفاده شده است. در این سامانه، از یک غشای پلیمری فراپالایه از جنس پلیسولفون و با اندازه حفرات kDa 5 در یک ماژول قاب و صفحهای بهره گرفته شد. اثر دمای فرآیند (35، 45 و °C55) بر عملکرد غشا شامل شار تراوه فولوات، درصد گرفتگی و مقاومتهای غشا (RT و Rf)، مدلهای گرفتگی هرمیا، شاخص بلوکهشدن (i) و مورفولوژی لایههای گرفتگی ارزیابی گردید. نهایتا اثر دمای فرآیند بر درصد خلوص هیومیک اسیدهای فراپالایششده از ناتراوههای هیومات با آزمون گراویمتری تعیین گردید. یافتههای این پژوهش نشان داد که با افزایش دما از 35 تا °C55، میزان شار تراوه فولوات %38 افزایش مییابد. در اثر افزایش دمای فرآیند، رفتار دوگانهای در گرفتگی و مقاومتهای غشا مشاهده شد. براساس نتایج تئوری مدلهای گرفتگی هرمیا، مکانیسم گرفتگی تشکیل کیک در دمای °C35، غالب گرفتگی گزارش شد اما با افزایش دما به 45 و سپس °C55، مکانیسم گرفتگی میانی در فرآیند برقرار شد. نتایج شاخص بلوکهشدن (i)، نشان داد که گرفتگیهای استاندارد و کامل منافذ غشا، در دماهای بالاتر، زودتر رخ میدهند. همچنین، بررسی گرفتگی ریزساختارهای غشا توسط آنالیز SEM نشان داد که با افزایش دما، میزان کیک تشکیلشده بروی سطح غشا حدود %61 کاهش مییابد اما منافذ غشا با افزایش دما بلوکه میشوند. نتایج آنالیز گراویمتری نیز نشان داد که بالاترین درصد خلوص هیومیک اسید (%26/92) از هیوماتهای ناتراوه در دمای °C35 حاصل شد و با افزایش دما در سامانه غشایی، اثر معنیداری بر درصد خلوص هیومیک اسید مشاهده نمیشود.
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Effect of Processing Temperature on Membrane Ultrafiltration of Lignite coals-derived Humic Alkaline Extracts, Membrane Performance and Humic Acid Purity
چکیده انگلیسی مقاله
Separation of inorganic materials and fulvate compounds from alkaline humate solutions is very important due to obtaining a better quality and more purified humic acid. For this reason, in this research a membrane separation system was used to separate fulvate compounds from humate solutions obtained from alkaline extraction of lignite coals (low rank coal). A hydrophilic ultrafilter membrane of polysulfone material with a pore size 5 kDa was employed using a plate and frame module. The effect of temperature (35, 45 and 55°C) on the membrane performance such as permeate flux of fulvates, fouling percentage, total membrane resistance and membrane resistance (RT and Rf), and morphology of membrane layers were investigated. Also, the influence of temperature on the humic acid purity obtained as retentate was determined using gravimetric analysis. The results of this work showed that by increasing the temperature from 35 to 55 °C, the value of permeate flux of fulvates was increased by 38%. Multiple behaviors were observed in the membrane fouling and resistances by increasing the temperature. The cake layer formation mechanism was obtained as dominant of fouling in 35°C temperature according to Hermia's theoretical model results
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
احسان سرلکی | سرلکی
دانش آموخته کارشناسی ارشد مهندسی مکانیک بیوسیستم، گروه مهندسی فنی کشاورزی، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه تهران (Tehran university)
علی شریف پاقلعه |
عضو هیئت علمی گروه گروه مهندسی فناوری صنایع غذایی، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت، تهران، ایران
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه تهران (Tehran university)
محمدحسین کیانمهر | mohammad hossein
عضو هیئت علمی گروه مهندسی فنی کشاورزی، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه تهران (Tehran university)
حسین میر سعید قاضی | mirsaied ghazi
عضو هیئت علمی گروه مهندسی فناوری صنایع غذایی، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت، تهران، ایران
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه تهران (Tehran university)
نشانی اینترنتی
https://ijbse.ut.ac.ir/article_63813_1df8b16284ed8d40e545eed72ec838a1.pdf
فایل مقاله
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/1228/article-1228-506428.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات