این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
پنجشنبه 27 آذر 1404
پژوهش های خاک
، جلد ۳۱، شماره ۳، صفحات ۴۱۹-۴۳۰
عنوان فارسی
تأثیر شوری و سدیم آب آبیاری و بافت خاک بر برخی ویژگیهای مکانیکی خاک و رطوبت مناسب برای خاکورزی
چکیده فارسی مقاله
در بسیاری از کشورهای خشک و نیمهخشک، جمعیت در حال ازدیاد و نیاز به افزایش تولید مواد غذایی مدیران را به در نظر گرفتن هرگونه منبع آب برای رشد و توسعه بیشتر مجبور میکند. کیفیت آب آبیاری میتواند ویژگیهای فیزیکی، شیمیای و بیولوژیکی خاک را تغییر دهد. در این پژوهش اثر بافت خاک، شوری و سدیمی بودن آب بر برخی ویژگیهای فیزیکی و مکانیکی خاک بررسی شد. دو خاک با بافت لومرسی و لومشنی با 12 نوع آب با کیفیت متفاوت، ترکیبی از چهار سطح شوری (EC) شامل 2/0، 1، 6 و 10 دسیزیمنس بر متر و سه سطح سدیمیبودن (نسبت جذب سدیم، SAR) شامل 1، 5 و 12، برای پنج بار تر و خشک شدند. حدود پایایی و شاخصهای خمیرایی و تردی، رس قابل پراکنش و رطوبت بهینه در آزمون تراکم پروکتور اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که تیمارهای آزمایشی ویژگیهای اندازهگیری شده را بطور معنیداری تحت تأثیر قرار دادند که نشاندهنده تأثیر آب بر ریزساختمان و در نتیجه بر ویژگیهای مکانیکی خاک میباشد. تأثیر شوری و سدیمی بودن آب در خاک لومرسی بیشتر از خاک لومشنی مشاهده شد. در خاک لومشنی، به علت وجود رس کم، تغییرات معنیداری در مورد حدود پایایی مشاهده نشد، در حالی که در خاک لومرسی این تغییرات بارز و مشخص بود. برای هر تیمار شوری، افزایش SAR آب سبب افزایش شاخص خمیرایی و کاهش شاخص تردی گردید، که هر دو از عوامل ایجاد کننده خاکورزی نامطلوب میباشند. افزایش کلسیم در هر تیمار SAR، سبب کاهش میزان رس قابل پراکنش و افزایش رطوبت بهینه آزمون پروکتور گردید.
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Effects of Salinity and Sodicity of Water and Soil Texture on Some Soil Mechanical Properties and Optimum Water Content for Tillage
چکیده انگلیسی مقاله
In many arid and semi-arid countries, population growth and the need for increased food production are forcing the management planners to consider all sources of water to achieve further development. Water quality could affect soil physical, chemical, and biological properties. A laboratory experiment was carried out to study the effect of soil texture and salinity and sodicity of water on some physical and mechanical properties of the soil. Two soils with sandy loam and clay loam textures were treated with twelve waters with different qualities, i.e. combinations of four levels of salinity (EC) including 0.2, 1, 6, and 10 dS m-1 and three levels of sodicity (SARs of 1, 5, and 12), and were subjected to wetting and drying for five times. The consistency limits, plastic and friability indices, dispersible clay and optimum water content in Proctor compaction test were determined. The significant effects of treatments on the determined soil properties suggested that water quality altered the soil microstructure. Effects of salinity and sodicity on clay loam soil were more than sandy loam soil. Unlike the clay loam soil, in the sandy loam soil, the consistency limits did not significantly change as a result of low clay content. At each salinity treatment, the higher the SAR of water, the greater was the impact on soil microstructure; as the plasticity index was increased and friability index was decreased, both might result in undesirable tillage operations. Increase in the calcium concentration at each SAR treatment reduced the dispersible clay and increased Proctor test optimum water content.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
افروز تقی زاده قصاب | taghi zadeh ghasab
دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه خاکشناسی، دانشگاه بوعلی سینا
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه بوعلی سینا (Bu ali sina university)
آزاده صفادوست |
استادیار گروه خاکشناسی، دانشگاه بوعلی سینا
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه بوعلی سینا (Bu ali sina university)
محمدرضا مصدقی | mohammad reza
دانشیار گروه خاکشناسی، دانشگاه صنعتی اصفهان
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه صنعتی اصفهان (Isfahan university of technology)
نشانی اینترنتی
http://srjournal.areo.ir/article_113746_14f23f9d081f80cf809b44611fc50e65.pdf
فایل مقاله
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/1383/article-1383-524332.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات