این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
Iranian Journal of Fisheries Sciences، جلد ۷، شماره ۲، صفحات ۸۷-۱۰۲

عنوان فارسی
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Some effects of experimental acidification on phenoloxidase, trypsin and lysozyme activities in freshwater crayfish (Pontastacus leptodactylus)
چکیده انگلیسی مقاله Levels of phenoloxidase (Po), trypsin and lysozyme activities were determined following 48 hours exposing freshwater crayfish (Pontastacus leptodactylus) weighing 59.8±3.4g to different low pH values of 6.5, 5.5, 4 and 2.5 at 20-23˚C. Significant decrease were found (p< 0.01) in levels of Po and trypsin activities in crayfish haemocyte lysate supernatant (HLS) at pHs 5.5 and 4 compared to the control group (pH 8). Also, plasma lysozyme activity showed a significant increase in water with pHs of 6.5, 5.5 and 4 (p< 0.01). Furthermore, measurement of calcium and magnesium concentrations in sera samples showed a significant decrease for calcium ion at pHs 5.5 and 4, while magnesium concentration was significantly decreased only at pH 4 compared to control group (p< 0.05). Crayfish exposed to pH 2.5 died within 24 hours post-exposure.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله m سلطانی | m. soltani


s khazraeenia | s. khazraeenia


h سپهری | h. sepehri



نشانی اینترنتی http://jifro.ir/browse.php?a_code=A-10-776-5&slc_lang=en&sid=en
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/447/article-447-524489.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده en
موضوعات مقاله منتشر شده fish disease
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات