این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
دوشنبه 24 آذر 1404
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی
، جلد ۴، شماره ۲۴، صفحات ۶۴-۷۳
عنوان فارسی
بررسی فیتوشیمی و اثرات ضدباکتریایی گیاه Ribes khorassanicum Saghafi & Assadi گونه اندمیک شمال خراسان
چکیده فارسی مقاله
مقدمه: گیاهان دارویی اصلیترین منبع دارویی در جهان هستند. ایران با بیش از 7500 گونه گیاهی، از نواحی اصلی تنوع زیستی و رویشگاه طبیعی بیش از 900 گیاه دارویی است. Ribes khorassanicum یکی از این گیاهان و متعلق به تیره Grossulariaceae است. این گونه درختچهای به ارتفاع 5/1 تا 5/2 متر و انحصاری خراسان و متعلق به بخش کوهستانی ایران و توران است و در ارتفاعات 2400 تا 2700 متری رشته کوه هزار مسجد دیده میشود. زمان گلدهی آن نیمه دوم بهار و میوه آن اواسط تابستان میرسد. هدف: چون در بازدید از منطقه، دریافتیم که افراد بومی از میوه خشک شده آن برای درمان مسمومیتهای گوارشی، بیماریهای قلبی و فشار خون استفاده میکنند و تاکنون هیچگونه پژوهشی در این مورد انجام نشده بود سعی شد تا فیتوشیمی و اثرات ضدباکتریایی این گیاه بر روی تعدادی از باکتریهای گوارشی بررسی گردد. روش بررسی: استخراج عصاره الکلی از گل، میوه نارس و میوه رسیده جهت تشخیص مواد موثر دارویی و استفاده از روش دیسک با ایجاد غلظتهای 75، 50، 25، 5/12 و 25/6 درصد از عصارههای الکلی فوق برای بررسی اثرات ضدباکتریایی بر روی باکتریهایی مثل سودوموناس آئروژینوزا، کلبسیلا پنومونیا، شیگلا فلکسنری، گونههای جنس سالمونلا، استافیلوکوکوس ارئوس، پروتئوسمیرابیلیس و اشرشیا کولی. نتایج: بررسی حضور مواد موثر دارویی نشان داد که رتبه فلاونوییدها، ساپونینها و تاننها به ترتیب در گل 2+، - و 4+، در میوه نارس 4+، 1+ و 1+، و در میوه رسیده 1+، -، - +، و همچنین غلظت آلکالویید در گل، میوه نارس و میوه رسیده به ترتیب 5، 38 و 22 میلیگرم در لیتر است. نتایج حاصل از بررسی اثرات ضدباکتریایی نشان داد که عصاره میوه رسیده در مورد تمام باکتریها، هاله ممانعت از رشد ایجاد نموده و وسعت آن بستگی به غلظت عصاره داشت. ولی در مورد عصاره گل و میوه نارس این هاله مشاهده نگردید. نتیجهگیری: حضور مقادیر بالایی از آلکالوییدها و مقدار قابل توجهی از فلاونوییدها و مقدار نسبتاً مناسب تانن و نیز اثرات ضدباکتریایی در این گیاه، نشانگر ارزش دارویی مناسب آن است.
کلیدواژههای فارسی مقاله
R. khorassanicum ، فیتوشیمی، اثرات ضدباکتریایی، هزار مسجد
عنوان انگلیسی
Phytochemicals and Antibacterial Effects of Ribes khorassanicum Saghafi & Assadi, an Endemic Plant Species to North-East of Khorasan
چکیده انگلیسی مقاله
Background: Medicinal plants are the most important source for life saving drugs for majority of the world's population. Iran, with more than 7500 existing plant species, is one of the main regions of biodiversity and a natural habitat for more than 900 species with medicinal properties. Ribes khorassanicum (Grossulariaceae) is such a plant with the height of 1.5-2.5m and endemic to Khorasan. It is an element of Irano-Touranian region distributed in Hezar-Masjed Chain Mountains with the altitude of 2400-2700 m.a.s.l.. Flowering is in the second half of spring and fruit ripening is in the middle of summer. Objective: During field work, we found that local people consume the dried fruits treat blood pressure, cardiac problems and digestion poisoning. Since no study was performed previously, we decided to have an investigation on Phytochemicals and antibacterial effects of the plant. Method: Alcoholic extract of the flowers, unripe and ripe fruits were done in the lab. Some pharmaceutical materials were recognised and evaluated in different organs. Effects of alcoholic extract with concentrations of 6.25%, 12.5%, 25%, 50% and 75% on certain intestinal bacteria viz. Salmonella spp., Shigella flexneri, Escherichia coli, Proteus mirabilis, Staphylococus aureus, Pseudomonas aeruginosa and Klebsiella pneumoniae were studied. Results: The results showed existence of some pharmaceutical materials such as Alkaloids (A), Flavonoids (F), Saponins (S), and Tanans. The grade of F, S and T were +2, -, +4 in flowers, +4, +1, +1 in unripe fruits and +1, - and +- in ripe fruits, respectively. The concentration of Alkaloid in flowers, unripe and ripe fruits was 5, 38 and 22 mg/lit, respectively. This study revealed that ripe fruit extract has an inhibitory effect on growth of bacteria mentioned above. The extent of the inhibition was related to the concentration of the extract. Conclusion: Existence of high amounts of Alkaloids, Flavonoids and Tanans along with antibacterial effects revealed the medicinal properties of the plant.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
فرح ادیبی | f adibi
plant ecology and taxonomy, department of biology, faculty of science, ferdowsi university of mashhad, mashhad, iran
کارشناس ارشد اکولوژی – تاکسونومی گیاهی، گروه زیست شناسی، تاکسونومی گیاهی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه فردوسی (Ferdowsi university)
حمید اجتهادی | h ejtehadi
department of biology, faculty of science, ferdowsi university of mashhad, mashhad, iran
دانشیار، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه فردوسی (Ferdowsi university)
پروانه ابریشم چی | p abrishamchi
department of biology, faculty of science, ferdowsi university of mashhad, mashhad, iran
استادیار، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه فردوسی (Ferdowsi university)
نشانی اینترنتی
http://jmp.ir/browse.php?a_code=A-10-300-1&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله
دریافت فایل مقاله
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
اکولوژی گیاهی
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات