این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، جلد ۲۷، شماره ۱۵۴، صفحات ۱۶۲-۱۷۲

عنوان فارسی ارزیابی میزان سرب و کادمیم در آب و خاک کشاورزی و تجمع آن در مغز، گوشت و پوست کیوی در شهرستان آستارا، سال ۱۳۹۴
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: فلزات سنگین از عوامل مهم آلاینده محیط ‌زیست به شمار می‎روند که احتمال آلودگی خاک، گیاهان و محصولات کشاورزی به آن‌ها از طریق آبیاری زمین با آب یا پساب آلوده وجود دارد. هدف از این مطالعه توصیفی مقطعی، ارزیابی میزان سرب و کادمیم در آب و خاک کشاورزی و تجمع آن در مغز، گوشت و پوست کیوی می‌باشد. مواد و روش‌ها: تعداد 100 نمونه کیوی، 15 نمونه خاک و 25 نمونه آب طی دوره آبیاری از هر کدام از مناطق مرکز، شمال، جنوب، شرق و غرب باغ به‌طور تصادفی از باغ‌های وسیع کشت کیوی در شمال ایران جمع‌آوری و غلظت کل سرب و کادمیم در آن‌ها با دستگاه جذب اتمی اندازه‌گیری شد. تجزیه و تحلیل‌های آماری با آزمون آنالیز واریانس تحت نرم افزارSPSS  نسخه 1/10 انجام شد. یافته‌ها: نتایج تحقیق نشان می دهد غلظت سرب در نمونه‌های خاک و گوشت کیوی به ترتیب 74/33 و 93/2 و غلظت کادمیم به ترتیب 04/2 و 0026/0 میلی‌گرم بر کیلوگرم می‌باشد. هم‌چنین غلظت سرب و کادمیم در نمونه‌های آب آبیاری به ترتیب 0044/0 و 0016 /0 میلی‌گرم بر لیتر بوده است. بین میانگین غلظت فلزات سنگین در خاک و مقدار آن در بافت کیوی ارتباط معناداری وجود دارد و در بخش‌هایی که آلودگی خاک به سرب و کادمیم بیش‌تر بوده، آلودگی محصول نیز به طور معنی‌داری بیش‌تراست (05/0p<). مقایسه غلظت این عناصر در نمونه‌های آب با حدود مجاز آن نشان می‎دهد که میزان سرب و کادمیم در نمونه‌های آب کشاورزی، کم‌تر از حد مجاز بوده است. استنتاج: با توجه به آلودگی خاک کشاورزی به فلزات سنگین و ارتباط خاک با آب و تاثیر سوء فلزات سنگین بر سلامت انسان، پایش این محصول ارزشمند کشاورزی و انجام کنترل‌های زیست محیطی ضروری است.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله کیوی، سرب، کادمیم، تجمع، خاک، آب

عنوان انگلیسی Lead and Cadmium Contaminations in Soil and Irrigation Water and Their Accumulation in Pith, Flesh and Skin of Kiwifruit in Astara, North of Iran 2015
چکیده انگلیسی مقاله Background and purpose: Heavy metals cause major environmental pollution. They accumulate in soil, plants and crops through irrigation with polluted effluents or wastewaters. The aim of this cross-sectional study was to evaluate the concentration of lead and cadmium in soil and irrigation water and their accumulation in pith, flesh, and the skin of kiwifruit. Materials and methods: A sample of one hundred kiwifruit, 15 soil and 25 irrigation water samples were randomly collected from the center, north, south, east, and west of a big kiwifruit garden located in north of Iran. Total concentrations of lead and cadmium were determined in all samples with furnace atomic absorption spectroscopy. Statistical analysis was performed applying ANOVA test in SPSS V10.1. Results: The concentrations of lead in soil and flesh of kiwifruit were 33.74 and 2.93 and the concentrations of cadmium were 2.04 and 0.0026 mg/kg, respectively. The concentrations of lead and cadmium in irrigating water were 0.0044 and 0.0016 mg/L, respectively. There was a significant relation between the mean concentrations of heavy metals in the soil and that of the kiwifruit flesh. In areas with higher rate of lead and cadmium contamination the kiwifruits were found to be significantly more contaminated (P< 0.05). The mean concentration of these heavy metals in irrigation water were lower than national and international threshold levels. Conclusion: Heavy metal contamination in soil and the cross relation between irrigation water and soil, calls for appropriate monitoring of such a valuable fruit and routine environmental controls are highly necessary.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله kiwifruit, lead, cadmium, accumulation, soil, water

نویسندگان مقاله بهروز اکبری آدرگانی | behrouz akbari adergani
دانشیار، مرکز تحقیقات آزمایشگاهی غذا و دارو، سازمان غذا و دارو، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران
سازمان اصلی تایید شده: وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی (Ministry of health and medical education)

صدیقه رهنما | sedigheh rahnama
کارشناس ارشد علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، دامغان، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه آزاد اسلامی دامغان (Islamic azad university of damghan)

فایزه شیرخان | faezeh shirkhan
کارشناس ارشد علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم دارویی، تهران، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه آزاد اسلامی علوم دارویی (Islamic azad university pharmaceutical sciences branch)


نشانی اینترنتی http://jmums.mazums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-4863-2&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله دریافت فایل مقاله
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده بهداشت محیط زیست
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی-کامل
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات