این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
طب سنتی اسلام و ایران، جلد ۸، شماره ۲، صفحات ۲۷۵-۲۸۲

عنوان فارسی زیتون در دیدگاه طب سنتی ایرانی با محوریت کتاب الشامل الطبیه حکیم قرشی
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: برای اهمیت زیتون همین کافی است که قران کریم درهفت آیه به آن اشاره کرده است. زیتون گیاهی است متعلق به تیره اولئاسه که میوه، برگ، شاخه، صمغ وروغن آن دارای مصارف غذایی ودرمانی می باشد. همچنین دارای جرم روغنی است که موجب همیشه سبزبودن وعدم ریزش برگهای آن میباشد. رژیم غذایی دارای زیتون یا روغن آن (رژیم مدیترانه ای) بعنوان یک منبع اسید چرب غیر اشباع می تواند درکاهش ریسک بیماریهای قلبی –عروقی، فشارخون، دیابت وچاقی موثر باشد. با توجه به اهمیت زیتون این تحقیق در  نگرشی دیگر از دید طب سنتی با محوریت الشامل الطبیه حکیم قرشی انجام گرفت. مواد و روش‌ها: در این مقاله روش معرفی گیاهان دارویی کتاب الشامل بعنوان الگوی کار قرار داده شده، ودر کنار آن از دیگر کتب مرجع طب سنتی مانند مخزن الادویه، تحفه المومنین، ومقالات طبی جدید استفاده شده است. نتیجه گیری: در برگ وشاخه های زیتون عفوصتی ظاهر است که دلیل قوه قابضه اکثر اجزای این درخت میباشد. زیتون خام ورسیده از نظرنوع ومیزان مواد تشکیل دهنده تفاوت اساسی دارند که همین موضوع موجب اختلاف مشهود درطبیعت وخواص آنها می شود. زیتون خام، طبیعت سرد وخشک وزیتون رسیده طبیعت گرم وخشک دارد. خوردن زیتون پرورده (درنمک یا سرکه) به همراه غذا، مقوی معده بوده وبه هضم غذا کمک می کند، واز عصاره برگ آن در درمان بیماریهای دهان ودندان استفاده می شود. در صورت داشتن شناخت علمی از طبیعت وخواص قسمت های مختلف گیاه زیتون می توان بهترین استفاده غذایی  ودارویی را از این گیاه نمود، وازعوارض ناشی از مصرف نسنجیده وبی مورد آن پیشگیری کرد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله زیتون، طب سنتی، عفوصت، قابض، طبیعت.

عنوان انگلیسی Olive in the point of Traditional Iranian Medicine Based on the book of al- Shamel al- Tebbiyeh of hakim GHarshi
چکیده انگلیسی مقاله Background and Purpose:  To understand the importance of the olive it is enough to know that it has been mentioned in seven verses of the Holy Quran. Olive belongs to the Oleaceae family. Fruits, leaves, branches, gums and the oil of this plant are used for eating and healing. Moreover, it has an oily mass which helps the plant to stay green without losing leaves. Diet based on olive or its oil due to high unsaturated fatty acids, reduces the risks of cardiovascular diseases, diabetes and obesity. Methods and Materials: This article reviews the way of introduction of herbal medicine in Traditional Iranian Medicine especially in "al-shamel" the great and unique reference of herbals and other main references like the "Makhzan-al-advia" and "Tohfeh al-momenin". In addition related recent scientific researches due to olive are discussed. Conclusion: Most parts of olive tree especially leaves and fruits have the taste of "ofusat" and "ghobuzat" which are responsible for their main traits and functions. According to the kind of olive and the degree of fruit ripening, constitutional matters of olives are different which leads to fundamental differences in nature and function. The nature of unripe olives is cold and dry while ripe olives are warm and dry. Having processed olives (in salt or vinegar) with food strengthen the stomach and extraction of leaves heals mouth and teeth diseases. Having enough scientific knowledge of the nature and attribute of different parts of olive plant, leads to use it as a food or drug without side effects resulting from inappropriate way and amount of consumption.  
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله ofusat, traditional medicine, Olive.

نویسندگان مقاله فاطمه نوجوان | f. nojavan


سید رضا وکیلی نیا | s r s r vakilinia



نشانی اینترنتی http://jiitm.ir/browse.php?a_code=A-10-1-397&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله دریافت فایل مقاله
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تخصصی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات