این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
جمعه 28 آذر 1404
فرآیند و کارکرد گیاهی
، جلد ۶، شماره ۲۱، صفحات ۱۱۵-۱۲۶
عنوان فارسی
تنوع ژنتیکی صفات رشدی ریشه و اندام هوایی گیاهچه های گندم و ارتباط آن با تحمل شوری
چکیده فارسی مقاله
استفاده از توان ژنتیکی گیاهان زراعی بر اساس ویژگیهای مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی میتواند منجر به بهبود عملکرد و افزایش کارایی تولید در مناطق دارای شوری آب و خاک گردد. به منظور ارزیابی تفاوت ژنوتیپی در برخی صفات رشدی و فیزیولوژیک ارقام مختلف گندم نان در مرحله رشد رویشی، آزمایشی گلخانهای با استفاده از لولههای پیویسی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. نتایج حاکی از وجود تنوع ژنتیکی در صفات رشدی و فیزیولوژیک ریشه و اندام هوایی به تنش شوری بود. شوری سبب کاهش رشد سیستم ریشهای همه ارقام از جمله طول ریشههای اصلی، تعداد ریشه اصلی و فاصله اولین انشعاب تا نوک ریشه به ترتیب به میزان 35، 30 و 40 درصد در مقایسه با شاهد شد. همچنین محتوی آب نسبی برگ، هدایت روزنهای، ماده خشک اندام هوایی و سرعت رشد نسبی در شرایط شوری به ترتیب به میزان 7، 80، 40 و 26 درصد در مقایسه با شاهد کاهش نشان داد، ولی شاخص کلروفیل به میزان 5 درصد افزایش یافت. میزان کاهش صفات رشدی و فیزیولوژیک ریشه و اندام هوایی در ارقام متحمل کمتر از ارقام حساس بود. تفاوت در تحمل شوری از نظر پاسخهای رشدی و فیزیولوژیک اندام هوایی منطبق با پاسخ رشدی ریشه بود. وجود تنوع ژنوتیپی بین ارقام از نظر تحمل به شوری دلالت بر وجود فرصتهای مناسب در جهت افزایش تحمل به شوری در گندم از طریق انتخاب و بهنژادی دارد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
تحمل شوری، توان ژنتیکی، گندم
عنوان انگلیسی
Genotypic variation in root and shoot growth traits of wheat seedlings and its association with salt tolerance
چکیده انگلیسی مقاله
To improve crop yields and increase of production performance in marginal areas, the use of genetic potential of crops in terms of morphological and physiological characteristics can lead to yield improvement and increase of production performance in areas with saline water and soil salinity. In order to evaluate genotypic variation in growth and physiological traits of different bread wheat cultivars at vegetative stage, a greenhouse experiment was carried out with a factorial experiment based on completely randomized design in three replications, growing in PVC tubes. The results showed a genetic diversity in root and shoot growth and physiological response to saline stress. Salinity was caused to decease root system growth such as seminal axil root length, number of roots and distance between distal branch root by ~35, 30 and 40%, respectively, for all cultivars when compared with control. Relative water content, stomatal conductance, shoot dry weight and relative growth rate was decreased under salt stress by ~7, 80, 40 and 26%, respectively, when compared with control, but chlorophyll index was increased. The values of reduction for root and shoot growth and physiological traits were less for salt tolerant cultivars than sensitive ones. Difference in salt tolerance in terms of shoot growth and physiological responses was consistent with root growth response. A genetic variability for salt tolerance within wheat cultivars, indicating the existence of opportunities to improve salt tolerance in wheat through selection and breeding.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Salinity tolerance, genetic potential, wheat
نویسندگان مقاله
افراسیاب راهنما | afrasyab rahnama
shahid chamran university of ahvaz
دانشگاه شهید چمران اهواز
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه شهید چمران (Shahid chamran university)
شکوه فخری | shokooh fakhri
shahid chamran university of ahvaz
دانشگاه شهید چمران اهواز
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه شهید چمران (Shahid chamran university)
موسی مسکرباشی | mousa meskarbashee
shahid chamran university of ahvaz
دانشگاه شهید چمران اهواز
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه شهید چمران (Shahid chamran university)
نشانی اینترنتی
http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-691-1&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/999/article-999-560241.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
تنش شوری
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات