این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
یکشنبه 23 آذر 1404
علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران
، جلد ۱۲، شماره ۴، صفحات ۱۳-۲۴
عنوان فارسی
ارتباط الگوهای غذایی و کارکردهای اجرایی در دانشآموزان دبستانی ۸-۶ ساله
چکیده فارسی مقاله
سابقه و هدف: تاکنون مطالعهای در خصوص ارتباط الگوهای غذایی و کارکردهای اجرایی انجام نشده است. با توجه به این که کارکردهای اجرایی بخشی از عملکردهای مغزی هستند که بر پیشرفت تحصیلی، رفتار و شناخت اثرگذارند و برخی مطالعات ارتباط الگوهای غذایی را با این متغیرها نشان دادهاند، مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط الگوهای غذایی و مقیاسهای رفتاری کارکرد اجرایی در دانشآموزان دبستانی 8-6 ساله انجامشد. مواد و روشها: این مطالعه مقطعی در 374 دانشآموز (184 پسر و 190 دختر) 8-6 سالهی پایه اول تا سوم ابتدایی شهر قم انجامشد. دریافتهای غذایی کودکان با استفاده از پرسشنامه نیمهکمی بسامد خوراک و کارکردهای اجرایی با استفاده از پرسشنامه درجهبندی رفتار کارکرد اجرایی (BRIEF) ارزیابی گردید. روش تحلیل عاملی جهت تعیین الگوهای غذایی غالب مورد استفاده قرار گرفت. یافتهها: در مطالعه حاضر دو الگوی غذایی غالب شناسایی شد. الگوی غذایی سالم دارای مقادیر بالای سبزیجات، حبوبات، گوشت قرمز و میوهجات و الگوی غذایی ناسالم دارای مقادیر بالای مایونز، شیرینیجات، آبمیوههای صنعتی، گوجه، نوشابه و میانوعدهها بود. پس از تعدیل مخدوشگرهای احتمالی، در افرادی که در نیمه بالای الگوی غذایی سالم قرارداشتند، شانس عملکرد ضعیف در مقیاسهای بازداری، کنترل هیجانی و شاخص تنظیم رفتار به طرز معنیداری کمتر بود. همچنین افرادی که در نیمه بالای الگوی غذایی ناسالم قرار میگرفتند، شانس بیشتری برای عملکرد ضعیفتر در مقیاس کنترل هیجانی داشتند. نتیجه گیری: الگوی غذایی سالم ارتباط مثبت با مقیاسهای رفتاری کارکرد اجرایی بهویژه مقیاسهای بازداری و کنترل هیجانی داشت و الگوی غذایی ناسالم با عملکرد ضعیفتر در مقیاس کنترل هیجانی در ارتباط بود.
کلیدواژههای فارسی مقاله
الگوهای غذایی، کارکردهای اجرایی، رفتار، کودکان
عنوان انگلیسی
Dietary Patterns and Executive Functions in 6-8 Years Old Children
چکیده انگلیسی مقاله
Background and Objectives: : Executive Functions are high-level cognitive functions that affect learning, behavior and school achievement. The aim of this study was to investigate the relationship between dietary patterns and behavioral indexes of executive functions in 6-8 years old children. Materials & Methods: This cross-sectional study was conducted in 374 students from 24 schools of Qom, Iran. The mothers were asked to provide the demographic, semi-quantitative food frequency, Physical activity and behavior rating inventory of executive functions (BRIEF) questionnaires. Then Children's height and weight were measured and dietary patterns were identified by factor analysis. Binary logistics regression was used to estimate OR for having weak executive functions. Results: Two major dietary patterns were identified. The "healthy" dietary pattern characterized by high intake of vegetables, beans, red meat, fruits, nuts, low fat dairy, plant oil, fish, potato, doogh (yogurt drink) and olive. The second dietary pattern was high in mayonnaise, sugarydesserts, industrial juice, tomato, soda, snacks, pickles, refined grains, high fat and processed meat, tea, coffee, fried potato and low amounts of plant oil and was named the "unhealthy" dietary pattern. After adjusting for potential confounders, children in second median of healthy dietary pattern had significantly less odds of having weak performance in inhibit, emotional control and behavior regulating index (BRI). Greater adherence to "unhealthy" dietary pattern was significantly associated with a higher risk for having weak performance in emotional control. Conclusion: There was a significant relationship between the healthy dietary pattern and some behavioral indexes of executive functions. Also this study showed that adherence to an unhealthy dietary pattern may be associated with problems in emotional control.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Executive functions, Dietary patterns, Bbehavior, Children
نویسندگان مقاله
هدی مستقیمی | h mostaghimi
faculty of nutrition and dietetics
دانشکده علوم تعغذیه و رژیم شناسی
ابوالقاسم جزایری | a djazayery
faculty of nutrition and dietetics
دانشکده علوم تغذیه و رژیم شناسی
شیما جزایری | sh jazayeri
nutrition department, school of health
گروه تغذیه
مهدی تهرانی دوست | m tehranidoost
roozbeh hospital
بیمارستان روزبه
سازمان اصلی تایید شده
: بیمارستان روزبه تهران
بهرام رشیدخانی | b rashidkhani
national nutrition and food technology research institute
انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور
سازمان اصلی تایید شده
: انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور
نشانی اینترنتی
http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2664-1&slc_lang=fa&sid=en
فایل مقاله
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/53/article-53-562557.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
تغذیه
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات