این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، جلد ۲۷، شماره ۱۵۶، صفحات ۶۶-۷۹

عنوان فارسی ارزیابی میزان آفلاتوکسین B۱ و اکراتوکسین A در برنج های تولید شده دو استان خوزستان و کهگیلویه و بویراحمد
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: آلودگی مواد غذایی به خصوص برنج به مایکوتوکسین‌هایی چون آفلاتوکسین B1 و اکراتوکسین A ، نگرانی اصلی در کشورهایی است که برنج سهم قابل توجهی در منبع غذایی عمومی دارد. اثرات نفروتوکسیک، ایمونوتوکسیک، موتاژنیک، تراتوژنیک و کارسینوژنیک مایکوتوکسین ها روی سلامت انسان توسط WHO-EPA گزارش شده است. هدف اصلی از مطالعه حاضر، تعیین آلودگی برنج تولیدی به آفلاتوکسین B1 و اکراتوکسین A در استان خوزستان و کهگیلویه و بویر احمد بود مواد و روش‌ها: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، تعداد 85 نمونه از برنج های مصرفی از کشاورزان شهرستان های باشت، یاسوج، گچساران و دنا از استان کهگیلویه و بویراحمد و شهرستان رامهرمز از استان خوزستان به صورت تصادفی جمع آوری شد و از نظر آلودگی به آفلاتوکسین B1 و اکراتوکسین A، به کمک روش الایزای رقابتی مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج با نرم افزار SPSSنسخه 18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته‌ها: نتایج این مطالعه نشان دادکه غلظت آفلاتوکسین B1 در 58/80 درصد از نمونه‌ها کم‌تر از حد مجاز تعیین شده در استاندارد ملی ایران و اتحادیه اروپا بوده است. سطح اکراتوکسین A در 100 درصد از نمونه‌ها کم‌تر از حد استاندارد بود. میانگین غلظت آفلاتوکسینB1  و اکراتوکسین در نمونه‌ها به ترتیب 70/4 نانوگرم برگرم و 02/2 نانوگرم برگرم بود. بین آفلاتوکسین ‎B1‎ و دما و رطوبت ارتباط معنی‌داری وجود داشت. 001/0= p value استنتاج: نتایج مطالعه نشان دادکه آلودگی بالقوه به قارچ و سم ناشی از آن وجود دارد. با افزایش دما و رطوبت میزان سم آفلاتوکسین B1 افزایش یافت.  
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Assessment of Aflatoxin B1 and Ochratoxin A Levels in Rice Produced in Khuzestan and Kohgiluyeh and Boyer Ahmad Provinces, Iran
چکیده انگلیسی مقاله Background and purpose: Contamination of food materials such as rice to mycotoxins (aflatoxin B1 and Ochratoxin A) is a major health concern. This causes more concerns especially in countries that rice is the main food. Nephrotoxic, immunotoxic, mutagenic, teratogenic, and carcinogenic effects of such mycotoxins to human are reported by WHO and EPA. The main objective of current study was to determine the contamination of rice produced in Kohgiluyeh and boyer Ahmad and Khuzestan provinces to aflatoxin B1 and Ochratoxin A. Materials and methods: In a cross-sectional study, 85 samples were randomly collected from rice farms in Basht, Yasuj, Gachsaran and Dena in Kohgiluyeh and Boyer Ahmad province and Ramhormoz in Khuzestan province. Contaminations to Aflatoxin B1 and Ochratoxin A were quantified using ELISA method and data was statistically analyzed by SPSS V18. Results: The concentration of aflatoxin B1 was less than the limits specified by the Iran National standard and the :::union::: of Europe standard value in 80.58% of the samples. Also, the levels of Ochratoxin A in 100% of the samples were less than standard limits. The average concentrations of aflatoxin B1 and Ochratoxin were 4.70 ng/g and 2.02 ng/g in all samples, respectively. In addition, there was a positive correlation between Aflatoxin B1 and temperature and humidity P=0.001. Conclusion: This research showed a potential contamination to fungi and its toxins in rice. Increase in temperature and humidity directly increased aflatoxin B1 levels.  
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله سهند جرفی | sahand jorfi
assistant professor, department of environmental health engineering, school of health, environmental technologies research center, ahvaz jundishapur university of medical sciences, ahvaz, iran
استادیار، گروه مهندسی بهداشت محیط، مرکز تحقیقات فناوری های زیست محیطی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز (Ahvaz jundishapur university of medical sciences)

سودابه پورفداکاری | sudabeh pourfadakari
phd student in environmental health engineering, school of health, ahvaz jundishapur university of medical sciences, ahvaz, iran
دانشجوی دکتری مهندسی بهداشت محیط، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز (Ahvaz jundishapur university of medical sciences)

حکیمه پورحسینی | hakimeh pourhosseini
msc in environmental health engineering, school of public health, ahvaz jundishapur university of medical sciences, ahvaz, iran
کارشناس ارشد مهندسی بهداشت محیط، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز (Ahvaz jundishapur university of medical sciences)

مهدی زارعی | mehdi zarei
associate professor, department of food hygiene, faculty of veterinary medicine, shahid chamran university of ahvaz, ahvaz, iran
دانشیار، گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه شهید چمران (Shahid chamran university)

مهرنوش ابطحی | mehrnosh abtahi
assistant professor, department of environmental health engineering, school of public health, shahid beheshti university of medical sciences, tehran, iran
استادیار، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی (Shahid beheshti university of medical sciences)

رضا سعیدی | reza saeedi
assistant professor, department of environmental health engineering, school of public health, shahid beheshti university of medical sciences, tehran, iran
استادیار، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی (Shahid beheshti university of medical sciences)


نشانی اینترنتی http://jmums.mazums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-7770-1&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/119/article-119-562571.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده بهداشت محیط زیست
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی-کامل
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات