این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، جلد ۲۴، شماره ۴، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی بررسی شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی و ارزیابی عوامل ارگونومیکی در افراد شاغل در نانوایی‌های سنتی شهرستان همدان در سال ۱۳۹۵
چکیده فارسی مقاله زمینه و هدف: اختلالات اسکلتی- عضلانی رایج‌ترین مشکل مرتبط با کار در بسیاری از کشورهای درحال توسعه و صنعتی می‌باشد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی و ارزیابی عوامل ارگونومیکی در کارگران پخت نان سنّتی بود. روش تحقیق: این مطالعه توصیفی- تحلیلی و مقطعی بر روی 129 نفر از افراد شاغل در نانوایی‌های سنتی شهرستان همدان در بهمن‌ماه سال 1395 انجام گرفت. در این مطالعه، به ‌منظور تعیین شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی از پرسش‌نامه‌های نوردیک، نقشه بدن و مقیاس آنالوگ بصری و برای تعیین میزان فعالیت و حداکثر نیروی قابل قبول دست‌ها از روش ارزیابی ACGIH-HAL استفاده گردید. پس از جمع آوری داده‌ها و ورود آنها به نرم‌افزار SPSS (ویرایش 20)، از آزمون‌های آماری کای‌دو و ‌t مستقل استفاده شد. یافته‌ها: در این مطالعه میانگین و انحراف معیار سابقه کاری، قد، وزن، شاخص توده بدن و سن افراد به‌ترتیب: 6/82±4 سال، 0/08±1/6 متر، 12/76±60 کیلوگرم، 4/70 ±24/65 و 12/60±43/5  سال بود. اندام‎های درگیر در این شغل شامل: گردن، شانه، پشت، کمر، آرنج، بازو، دست، ران، زانو، و ساق و مچ پا بودند. بیشترین شیوع درد در کارگران به‌ترتیب: در قسمت میانی پشت (38 نفر، 92/68%)، زانوها (33 نفر، 80/49%)، شانه (13نفر، 30/95%)، ساعد (11نفر، 26/19%) و مچ دست‌ها (11نفر، 26/19%) بود. بین درصد شیوع اختلالات اسکلتی– عضلانی اندام‌های بدن و BMI و سابقه‌ی کاری شاغلین ارتباط آماری معنی‌داری وجود داشت (0/05>. (P نتیجه‌گیری: شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی در اندام‌های زانو‌ها، قسمت میانی و تحتانی پشت، شانه‌ها و مچ دست در کارگران پخت نان سنتی بالا بود.  بنابراین دو روش مداخله مهندسی و مداخله مدیریتی برای کاهش و حتی حذف اختلالات اسکلتی- عضلانی پیشنهاد می‌گردد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی An enquiry into the prevalence of musculoskeletal disorders and ergonomic risk factors among Hamadan-based bakers in 2017
چکیده انگلیسی مقاله Background and Aim: Musculoskeletal disorders stand as the most common work-related problem in many developing and industrial countries. This study aimed to investigate the prevalence of musculoskeletal disorders and to assess ergonomic risk factors among traditional bread bakers. Materials and Methods: This descriptive-analytic, cross-sectional study was conducted on 129 traditional bread bakers in Hamadan in February 2017. The prevalence of musculoskeletal disorders was assessed using the Nordic questionnaire, body map, and Visual Analogue Scale. The ACGIH-HAL method was used to assess hand activity level and hand maximum acceptable strength. Analysis of data was performed in SPSS (version 20) using Chi-square and independent T tests. Results: The mean and standard deviation of tenure, height, weight, BMI, and age were, respectively, 4±6.82 (year), 1.6±0.08 (m), 60±12.76 (kg), 24.65±4.70 and 43.5±12.60 (year). The organs involved in baking consisted of the neck, shoulders, back, waist, elbow, arm, hand, thigh, knee, shin and ankle. The highest prevalence rates of pain in workers referred, respectively, to the middle back (n=38; %92.68), knees (n=33; %80.49), shoulders (n=13; %30.95), forearms (n=11; %26.19), and wrists (n=11; %26.19). The prevalence of musculoskeletal disorders correlated significantly with BMI and tenure (P < 0.05). Conclusion: Musculoskeletal disorders of the knees, the middle and lower back, shoulders and wrists are of a high prevalence among bakers of traditional bread. Therefore, both engineering and management interventions are recommended to eliminate musculoskeletal disorders.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله مجید معتمد زاده طرقبه | majid motamedzade torghabeh
department of ergonomics, school of health, hamadan university of medical sciences hamadan, iran.
گروه ارگونومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی همدان (Hamadan university of medical sciences)

جواد ترکمان | javad torkaman
department of ergonomics, school of health, hamadan university of medical sciences, hamadan, iran
گروه ارگونومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی همدان (Hamadan university of medical sciences)

سید قوام دین عطاری | seyed qavamedin attari
associate professor, department of occupational health, school of health, university azad islamic borujerd branch, borujerd, iran.
دانشیار، گروه مهندسی بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد، بروجرد، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه آزاد اسلامی بروجرد (Islamic azad university of borujerd)

بهمن گلزار خجسته | bahman golzar khojasteh
m.s engineering environmental health, school of health, hamadan university of medical sciences hamadan, iran.
دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی بهداشت محیط، مرکز بهداشت شهرستان همدان، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی همدان (Hamadan university of medical sciences)

محمد ابراهیم غفاری | mohammad ebrahim ghafari
biostatistics department, hamadan university of medical sciences, hamadan, iran.
دانشجوی دکتری آمار زیستی، گروه آمار زیستی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی همدان (Hamadan university of medical sciences)

علی سعادت فر | ali saadatfar
m.s engineering occupational health, school of health, shahid beheshti university of medical sciences, tehran, iran
کارشناس ارشد مهندسی بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، تهران، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی (Shahid beheshti university of medical sciences)


نشانی اینترنتی http://journal.bums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2158-1&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/44/article-44-568250.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده بهداشت حرفه ای
نوع مقاله منتشر شده مقاله اصیل پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات