این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
چهارشنبه 26 آذر 1404
پژوهش های تولید گیاهی
، جلد ۲۴، شماره ۴، صفحات ۶۰-۸۰
عنوان فارسی
مقایسه ی میزان خسارت میوه سه رقم زیتون (Olea europaea L.) در روشهای مختلف برداشت مکانیزه
چکیده فارسی مقاله
چکیده سابقه و هدف: انتخاب روش مناسب برداشت زیتون تاثیر زیادی در کاهش خسارتهای وارده به میوه و درخت و هم چنین راندمان برداشت داشته و برداشت نامناسب باعث کاهش باردهی درخت در سال آینده میشود. گستردگی باغها، تنوع ارقام در یک باغ و کمبود و هزینه بالای کارگر، استفاده از ابزار مکانیکی را ضروری میسازد. بنابراین آزمایشی در سال 1394 در یکی از باغهای شهرستان رامیان واقع در استان گلستان انجام شد تا بهترین رقم و روش برداشت زیتون برای برداشت مکانیزه این میوه مشخص شود. مواد و روشها: در این آزمایش راندمان برداشت و خسارت به سه رقم محصول زیتون (ماری، والانولیا و زرد) توسط چهار روش برداشت (چوبزنی (روش مرسوم منطقه)، شاخهتکان فرقونی، شانهی مکانیکی و شاخهتکان دستی) در قالب طرح کرتهای خرد شده با سه تکرار صورت پذیرفت. یافتهها: نتایج آنالیز واریانس، حاکی از معنیدار (01/0≥P) بودن درصد و مقدار برگ ریخته شده، درصد میوه آسیب دیده به میوه برداشت شده و شاخص خسارت نسبت به اثرات ساده رقم و روش برداشت و اثر متقابل آنها بود. نتایج نشان داد که رقم ماری با 80/81 درصد بیشترین راندمان را در بین ارقام و شاخهتکان دستی با مقدار 20/88 درصد، نسبت به روشهای دیگر راندمان بیشتری داشت. در تمامی روشها کمترین درصد خسارت روی رقم والانولیا و بیشترین خسارت وارده روی رقم زرد مشاهده شد. در روش برداشت با شانهی مکانیکی، رقم زرد بیشترین (32/45 درصد) و رقم والانولیا کمترین (03/7 درصد) میوههای آسیبدیده را داشت. شاخص خسارت در روش برداشت چوبزنی روی رقم زرد بیشترین مقدار بوده (29/76 درصد) و اختلاف معنیداری با شاخص خسارت رقمهای ماری و والانولیا که با این روش برداشت شدند، داشت. شاخص خسارت در این دو رقم به ترتیب 12/54 و 03/23 درصد، اندازهگیری شد. شاخص خسارت شانهی مکانیکی روی رقم زرد با 92/74 درصد در رده دوم بوده و با روش برداشت چوبزنی اختلاف معنیداری نداشت. شاخص خسارت رقمهای والانولیا و ماری نیز در روش برداشت چوبزنی نسبت به سایر روشهای برداشت با اختلاف معنیدار بیشترین مقدار بود. در روش شانهی مکانیکی روی رقم والانولیا کمترین شاخص خسارت دیده شد و رقم والانولیا در هر چهار روش برداشت نسبت به دو رقم دیگر شاخص خسارت کمتری داشت. حداکثر برگ ریخته شده در روش برداشت چوبزنی روی رقم والانولیا (77/10 درصد) مشاهده گردید. ارقام ماری و زرد نیز به ترتیب با 21/8 و 58/7 درصد در مراتب بعدی درصد ریزش برگ نسبت به میوهی برداشت شده با این روش قرار داشتند. برداشت با شاخهتکان فرقونی کمترین درصد برگ ریخته شده نسبت به سایر روشها را داشته و اختلاف معنیداری بین درصد برگ ریخته شده ارقام مورد بررسی با این روش مشاهده نشد. نتیجهگیری: با توجه به اینکه راندمان برداشت با شاخهتکان دستی بیشتر از دیگر روشها بوده، این روش از جهت برداشت مکانیکی مناسبتر است. هم چنین میتوان نتیجه گرفت که روش برداشت چوبزنی به علت داشتن خسارت بالا در همهی گروههای خسارتی، مناسب نیست و منجر به کاهش کیفیت روغن و کنسرو حاصله میشود.
کلیدواژههای فارسی مقاله
ارقام زیتون، روشهای برداشت مکانیزه زیتون، شاخص خسارت، تکاننده،
عنوان انگلیسی
Comparison of damages on three olive cultivars (Olea europaea L.) at different mechanized harvesting methods
چکیده انگلیسی مقاله
Abstract Background and objectives: Selection of the best olive harvesting method has a high effect on harvest efficiency and reduction of damage to olive fruits and trees. On the contrary, improper harvest method reduces the next year’s fruit bearing. At harvest time of olives, extensive gardens, diversity of varieties in a garden, high cost and shortages of labour at harvest time, makes mechanical harvesting methods necessary. Thus an experiment in 2015 was performed in a garden at Ramian city to determine the best olive cultivar and harvest method for mechanized harvesting. Materials and methods At this experiment, harvesting efficiency and damage on three olive cultivars crops (Mari, Valanolia and Zard) by four types of harvesting methods (Knocking by a wooden rod, branch shaker machine, plastic comb shaker machine and portable branch shaker) were studied in a split plot experiment with three replications. Results Analysis of variance showed that the amount and percentage of lost leaf and damaged fruit to harvested fruit ration and damage index is significant to variation cultivar and harvest method as well as interactional effect of the this variables (P≤0.01). The results indicated that the most harvesting efficiency among cultivars were related to the Mari (81.80%) and among harvesting methods, the portable branch Shaker had the most harvesting efficiency (88.20%). At all harvesting methods, the least damage percentage was observed on the Valanolia cultivar and most damage was seen on zard cultivar. The hand held pneumatic vibrating combs caused the most and least damaged fruits on Zard and Valanolia cultivars (45.32% and 7.03% respectively). Zard cultivar had shown the most damage index in harvesting by Knocking by a wooden rod (76.29%) and the Valanolia cultivar had the least damage index in harvest by plastic comb shaker machine (12.32%). Damage index of these cultivars were measured 54.12% and 23.03% correspondingly. Damage index of pneumatic vibrating combs on Zard cultivar had second rank (74.92%) and didn’t showed a significant difference with Knocking by a wooden rod. Damage index of Valanolia and Mari cultivars in harvest by knocking a wooden rod was significantly higher than other harvest methods. At harvest of Valanolia cultivar by plastic comb shaker, the least damage index was observed and Valanolia cultivar had least damage index in harvest by all four methods in comparison to the other two cultivars. Valanolia cultivar had the most leaf drop in harvesting by Knocking by a wooden rod (10.77%). Mari and Zard cultivars showed 8.21 and 7.58% of lost leaf percentage to harvested fruit ratio at this harvest method. The most leaf drop was observed at harvest by knocking a wooden rod. Harvest by the pneumatic branch shaker caused the least leaf drop and no significant difference in leaf drop had observed at harvest by this machine among cultivars. Conclusion: Because harvesting efficiency of portable branch shaker was more than the other methods, this method is more suitable for mechanized harvesting. Due to high damage level, knocking a wooden rod is not suitable and leads in reduction of oil quality and produced conserve.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
حسین گلچین |
دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
علی اصغری |
عضو هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
محمدحسین رزاقی | mohammad hossein
کارشناس مرکز تحقیقات جهادکشاورزی استان گلستان
نشانی اینترنتی
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات