این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، جلد ۳۳، شماره ۶، صفحات ۹۲۸-۹۴۰

عنوان فارسی بررسی برخی صفات فیتوشیمیایی گیاه دارویی چای‌ترش (Hibiscus sabdariffa L.) تحت تأثیر سیستم‌های مختلف تغذیه‌ای و آب آبیاری
چکیده فارسی مقاله با هدف مطالعه تأثیر سیستم‌های مختلف تغذیه‌ای و سطوح مختلف آب آبیاری بر برخی خصوصیات فیتوشیمیایی گیاه دارویی چای‌ترش (Hibiscus sabdariffa L.)، آزمایشی در دو سال زراعی 92-1391 و 93-1392 در دانشگاه جیرفت، به‌صورت کرت‌های خرد شده نواری در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: سطوح مختلف آب آبیاری در سه سطح 60، 80 و 100 درصد نیاز آبی گیاه که به‌عنوان فاکتور کرت‌های اصلی در نظر گرفته شدند و منبع تغذیه گیاه در 5 سطح (کود زیستی مایکوریزا، ورمی‌کمپوست، کود گاوی و کود شیمیایی (NPK) و تیمار شاهد) که به‌عنوان فاکتور کرت‌های فرعی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس مرکب طی دو سال آزمایش، تأثیر معنی‌دار تیمارهای تغذیه‌ای و سطوح مختلف آب آبیاری را بر محتوای فنل کل، آنتوسیانین، اسیدیته کاسبرگ، درصد روغن دانه و درصد پروتئین دانه گیاه نشان دادند. در منبع تغذیه‌ای ورمی‌کمپوست و کود گاوی بیشترین میزان آنتوسیانین به‌ترتیب با 3.05 و 2.87 (میلی‌گرم/ گرم وزن خشک)، فنل کل با 12.52 و 12.90 (میلی‌گرم/ گرم وزن خشک) و اسیدیته 0.81 و 0.87 (گرم/ 100 گرم وزن خشک) کاسبرگ مشاهده شدند. همچنین سطح 60% و 100% نیاز آبی گیاه به‌ترتیب بیشترین و کمترین میزان آنتوسیانین (3 و 2.19 میلی‌گرم/ گرم وزن خشک)، فنل کل (13.04 و 10.81 میلی‌گرم/ گرم وزن خشک) و پروتئین دانه (20.90% و 20.01%) را تولید کردند. علاوه‌براین، مقدار آنتوسیانین تحت تأثیر اثرات متقابل سیستم‌های تغذیه‌ای و سطوح آبیاری و درصد روغن دانه نیز تحت تأثیر برهم‌کنش سال در آبیاری قرار گرفتند. البته ویتامین C کاسبرگ تحت تأثیر هیچ‌یک از تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله مایکوریزا، ورمی‌کمپوست، فنل کل، آنتوسیانین، ویتامین C،

عنوان انگلیسی Phytochemical characteristics of Roselle (Hibiscus sabdariffa L.) under different fertilizer systems and irrigation water
چکیده انگلیسی مقاله In order to evaluate the effects of different fertilizer systems and irrigation water on some phytochemical characteristics of Roselle (Hibiscus sabdariffa L.), a field experiment was conducted at the University of Jiroft during 2013 and 2014. The study was conducted as split plot based on a randomized complete blocks design with three replications. Three irrigation levels (100%, 80% and 60% of crop water requirement) were assigned as main plot factor. Four fertilizers including mycorrhiza, vermicompost, cow manure, and chemical fertilizer (NPK) were allocated as sub plot factor. The results indicated that fertilizer treatments and different irrigation water levels had significant effect on total phenol, anthocyanin, acidity of calyx, seed protein and seed oil. The highest and lowest anthocyanin (3.05 and 2.78 ml.gr-1), total phenol (12.52 and 12.90 ml.gr-1) and acidity of calyx (0.81 and 0.87 gr.100 gr dry weight) belonged to vermicompost and cow manure. Also, 60% and 100% crop water requirement produced the highest and lowest anthocyanin (3 and 2.19 ml.gr-1), total phenol (13.04 and 10.81 ml.gr-1) and seed protein (20.90% and 20.01%). Furthermore, the interaction effect of fertilizer systems and irrigation levels had a significant effect on anthocyanin content. The interaction effect of irrigation levels and year had a significant effect on oil seed. Vitamin C was not affected by experimental treatments.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله بهاره پارسامطلق | پارسامطلق
دانش آموخته دکترای اگرواکولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه فردوسی (Ferdowsi university)

پرویز رضوانی مقدم | rezvani moghaddam
استاد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه فردوسی (Ferdowsi university)

رضا قربانی |
استاد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه فردوسی (Ferdowsi university)

ذبیح اله اعظمی ساردویی |
استادیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جیرفت، جیرفت، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه جیرفت (Jiroft university)


نشانی اینترنتی http://ijmapr.areeo.ac.ir/article_115643_2d4618db8db1ffefda640a6bb9d75c93.pdf
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/717/article-717-573614.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات