این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
شنبه 22 آذر 1404
پژوهش آب در کشاورزی
، جلد ۳۱، شماره ۴، صفحات ۶۰۹-۶۲۳
عنوان فارسی
بررسی اثرات استفاده از آب شور مغناطیسی بر خصوصیات شیمیایی و نفوذپذیری خاک و رشد و عملکرد درختان پسته
چکیده فارسی مقاله
برداشت بیرویه از منابع آب کشاورزی در استان کرمان، باعث شده تا سطح آب زیرزمینی در این مناطق سالانه بهطور متوسط حدود یک متر افت داشته باشد. افت سطح آبهای زیرزمینی علاوه بر کاهش منابع آبی، شورشدن تدریجی آنها را نیز سبب شده است. بنابراین، باید با انجام پژوهشهای کاربردی علاوه بر افزایش بهرهوری مصرف آب، بهدنبال راهکارهای جدیدی در راستای استفاده از آبهای شور بود.براین اساس، پژوهشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی اجرا شد که شامل دو نوع آب آبیاری (آبشور معمولی و مغناطیسی با شوری dS/m 7/18) و دو میزان آب آبیاری (85 و 100 درصد نیاز آبی درخت پسته) بود. تیمارها با یک تیمار مخلوط آبشور و شیرین به عنوان شاهد (با شوری dS/m 5/6) مقایسه شد. دور آبیاری هر 30 روز یکبار (منطبق با دور آبیاری قطعه آزمایشی قبل از انجام پژوهش)، در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که بین میانگین صفات رویشی و کمی و کیفی محصول در تیمارهای مختلف آبشور در هر دو حالت آب مغناطیسی و معمولی، در اغلب موارد تفاوت معنیداری (P< 0.05) وجود نداشت. در موارد خاصی هم که تفاوت معنیدار شد، روند مشخصی مشاهده نشد. از سویی، تیمار مخلوط آبشور و شیرین (شاهد)، نسبت به تیمارهای آبشور معمولی و مغناطیسی، در تمام موارد وضعیت بهتری داشت و این تفاوت از نظر آماری معنیدار (P< 0.05) بود. درمجموع، استفاده از آبشور در هردو حالت معمولی و مغناطیسی، نسبت به تیمار شاهد، باعث کاهشی در حدود 20 سانتیمتر مربع در سطح برگ، کاهش 10 درصدی تشکیل جوانه زایشی، کاهش رشد طولی و قطری شاخهها بهترتیب بهمیزان پنج سانتیمتر و 5/1 میلیمتر، کاهش 5/0 کیلوگرم پسته خشک در هر درخت، افزایش هفت درصد پوکی، کاهش 10 درصدی خندانی و افزایش 5/1 واحدی در انس پسته شد. ضمن اینکه استفاده از آب شور باعث کاهش 120 گرمی میزان محصول خشک تولیدی به ازای هر مترمکعب آب مصرفی (بهرهوری مصرف آب) شد. مغناطیسیکردن آب هیچگونه تأثیری بر بهبود وضعیت شیمیایی خاک ازنظر شوری و نسبت جذبی سدیم نداشت. در تمام تیمارهای آبشور در هر دو حالت آب معمولی و مغناطیسی، سرعت نفوذ نهایی آب در خاک در انتهای سال دوم آزمایش، تا 6/31 درصد کاهش یافت، درحالیکه در تیمار شاهد تغییری نکرد. کاهش نفوذپذیری در تیمارهای آبشور با میزان آب مصرفی 100 درصد نیاز آبی نسبت به تیمارهای با میزان آب 85 درصد، شدیدتر بود. به نظر میرسد با افزایش میزان آب آبیاری، سدیم بیشتری وارد خاک شده و نهایتاً سرعت نفوذ بیشتر کاهشیافته است. این نتایج نشان داد که دستگاههای مغناطیسیکننده آب مورد استفاده در این پژوهش هیچگونه تأثیر مثبتی در کاهش اثرات منفی آبشور بر درختان پسته و خاک نداشتند. چنین به نظر می رسد که اثر آب مغناطیسی بر گیاهان چندساله، نیاز به بررسیهای طولانیتر (5 تا 10 ساله) داشته باشد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
سرعت نفوذ نهایی، شوری، کارایی مصرف آب،
عنوان انگلیسی
The Study on Effects of Magnetic Saline Water on Soil Chemical properties and permeability, Growth and Yield of Pistachio Trees
چکیده انگلیسی مقاله
Unsustainable withdrawal of agricultural water resources in the province of Kerman has caused an annual average of one-meter drop in ground watertable. Drop in groundwater levels, in addition to decreasing water resources, has caused their gradual salinization. Thus, it is necessary to carry out research to find the ways for increasing water use productivity (WUP) and new guidelines to use saline water. This research was conducted in randomized complete block design, consisting of two types of irrigation water (normal and magnetic saline water with a salinity of about 19 dS/m) and two amounts of irrigation water (85% and 100% of the water requirements of pistachio trees). Treatments were compared with a mixture of non-saline and saline water treatment as a control (with a salinity of 6.5 dS/m). Irrigation was done every 30 days, based on the irrigation frequency of the experimental plots before the project. The results showed that, in most cases, there was no significant difference (p< 0.05) in the average growth characteristics and qualitative and quantitative characteristics of the yield in different treatments of saline water (both magnetic and non-magnetic water). In certain cases where the difference was significant, there was no clear trend. In all cases, treatment of mixed non-saline and saline water compared to non-magnetic and magnetic saline water treatments was significantly (p< 0.05) better. Overall, in comparison with the control, the use of saline water (in both normal and magnetic treatment), caused decrease in leaf area about 20 cm2, 10% reduction in reproductive bud formation, reduced length and diameter of branches 5 cm and 1.5 cm, respectively, decreased dry weight per tree by 0.5 kg, increased blanking by7%, decreased splitting by10%, and increased 1.5 units in number of nut in ounce. Also, the use of saline water reduced the yield by 120 g dry weight per cubic meter of applied water (WUP). There wasn't significant difference between treatments for soil nutrient concentrations. Magnetic water had no effect on the improvement of soil salinity and sodium adsorption ratio. In all treatments in both non-magnetic and magnetic water, the final infiltration rate of water in the soil at the end of the second year, was reduced up to 31.6%, while it did not change in the control treatment. Permeability reduction in treatment with 100 percent water requirement was more compared to treatments with 85% water requirement. Seemingly, increase in the amount of irrigation water led to more sodium entry into the soil and, eventuall,y infiltration rate was reduced. Thus, the results showed no positive effect in the magnetic water on reducing the negative effects of salt water on the pistachio trees and soil. It seems that the effect of magnetic water on perennial plants requires longer studies (5-10 years old).
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Final Infiltration rate, Salinity, Water use efficiency
نویسندگان مقاله
ناصر صداقتی |
استادیار پژوهش، پژوهشکده پسته، مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رفسنجان، ایران.
سازمان اصلی تایید شده
: سازمان تحقیقات
سید جواد حسینی فرد | seyed javad
استادیار پژوهش، پژوهشکده پسته، مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رفسنجان، ایران.
سازمان اصلی تایید شده
: سازمان تحقیقات
محمدرضا نیکویی دستجردی | mohammad reza nikouei dastjerdi
کارشناس ارشد باغبانی، پژوهشکده پسته، مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رفسنجان، ایران.
سازمان اصلی تایید شده
: سازمان تحقیقات
نشانی اینترنتی
http://wra.areo.ir/article_115721_f3b05ea403dddb4f76948151b9310e89.pdf
فایل مقاله
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/1318/article-1318-574784.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات