این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
یکشنبه 30 آذر 1404
پژوهش های حفاظت آب و خاک
، جلد ۲۴، شماره ۶، صفحات ۱-۲۴
عنوان فارسی
تاثیر غلظتهای مختلف منیزیم آب آبیاری بر شاخصهای رویشی، برخی خصوصیات شیمیایی خاک و عناصر غذایی برگ دانهالهای پسته بادامی زرند و قزوینی
چکیده فارسی مقاله
سابقه و هدف: کیفیت آب آبیاری متاثر از شوری و غلظت بالای املاح محلول، از مسائل و مشکلات مهم مناطق پستهکاری در سالهای اخیر است. در این زمینه، افزایش تدریجی غلظت منیزیم در خاک مناطق پستهکاری در پی آبیاری با آبهای زیرزمینی با کیفیت نامناسب و شور، به یکی از چالشهای جدی پیشرو تبدیل شده است. از آنجایی که پژوهشهای بسیار اندکی در مورد تاثیر غلظتهای بالای منیزیم بر خاک و صفات رویشی گیاه پسته انجام شده است، بنابراین این پژوهش با هدف بررسی خصوصیات خاک و نیز شاخصهای رشدی دو رقم پسته بادامی زرند و قزوینی، تحت تاثیر غلظتهای مختلف منیزیم در آب آبیاری و نیز انتخاب رقم برتر و مقاومتر در برابر غلظت بالای منیزیم، انجام شد. مواد و روشها: آزمایش بهصورت کرتهای خردشده و در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی و با دو فاکتور هر یک در سه تکرار انجام شد. فاکتور اول شامل پایه پسته در دو سطح بادامی زرند و قزوینی و فاکتور دوم شامل پنج سطح غلظت منیزیم در آب آبیاری (صفر، 5/0، 1، 2 و3 میلیمولار از منبع سولفات منیزیم) بود. قبل از اعمال تیمارها (پایان هفته هشتم) و همچنین بعد از گذشت 6 ماه از شروع اعمال تیمارها، شاخصهای رویشی گیاه اندازهگیری شد و تغییرات آنها در مدت اعمال تیمارها بررسی گردید، وزن خشک اندامهای هوایی (برگ و ساقه) و ریشه، غلظت برخی از عناصر غذایی برگ گیاه و همچنین خصوصیات شیمیایی خاک گلدانها مانند هدایت الکتریکی عصاره اشباع خاک، pH، غلظت سدیم، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، فسفر محلول و نسبت کلسیم به منیزیم، در پایان آزمایش اندازهگیری شد. یافتهها: نتایج نشان داد که به طور کلی، با افزایش غلظت منیزیم آب آبیاری، میزان هدایت الکتریکی و غلظت یونهای کلسیم، منیزیم و سدیم محلول خاک گلدانها افزایش یافت. همچنین کاربرد غلظتهای 5/0 و 1 میلیمولار سولفات منیزیم، باعث افزایش رشد گیاه پسته (رشد رویشی اندامهای هوایی و وزن خشک اندامهای هوایی به اضافه ریشه) گردید. در مقابل با افزایش غلظت منیزیم آب آبیاری (سطح 2 به 3 میلیمولار منیزیم)، رشد رویشی نهالها و وزن خشک اندامهای هوایی به اضافه ریشه نسبت به شاهد کاهش یافت. از طرفی، با افزایش غلظت منیزیم آب آبیاری، غلظت منیزیم برگ نیز بهطور معنیداری افزایش یافت. بیشترین و کمترین مقادیر منیزیم برگ گیاه پسته، در سطح غلظتهای 3 و صفر میلیمولار سولفات منیزیم مشاهده شد. همچنین نسبت کلسیم به منیزیم محلول خاک گلدانها، تنها در سطح صفر میلیمولار منیزیم آب آبیاری نسبت به سایر تیمارهای دیگراختلاف معنیداری، نشان داد و بقیه تیمارها در یک گروه آماری قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس خصوصیات شیمیایی خاک نیز نشان داد که تغییرات pH خاک و غلظت پتاسیم و فسفر قابل جذب خاک گلدانها هیچ اختلاف معنیداری در بین پایهها، سطوح مختلف منیزیم آب آبیاری و اثرات متقابل آنها ندارد. نتیجهگیری: یافتههای این پژوهش نشان داد که برای هر دو پایه پسته بادامی زرند و قزوینی، تحت تاثیر غلظتهای مختلف منیزیم آب آبیاری، بهترین وضعیت رشد نهالها، در غلظتهای 5/0و 1 میلیمولار سولفات منیزیم رخ داد. با افزایش غلظت منیزیم آب آبیاری از 2 به 3 میلیمولار، هر دو پایه روند کاهشی در رشد را نشان دادند. در مجموع، یافتههای این پژوهش روشن ساخت که افزایش غلظت منیزیم آب آبیاری به بیش از 2 میلی مولار (حد آستانه تحمل)، می تواند باعث کاهش رشد گیاه پسته، ایجاد پیچیدگی در برگها و سوختگی حاشیهها و نوک برگها شود که میتواند مد نظر پژوهشگران و کشاورزان قرار گیرد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
حد آستانه تحمل، منیزیم، رشد گیاه، محلول هوگلند و پسته،
عنوان انگلیسی
The Effect of different concentrations of magnesium in irrigation water on vegetative indices, some chemical properties of soil and nutrient elements of pistachio seedlings of Badami Zarand and Ghazvini
چکیده انگلیسی مقاله
Background and Objectives: The quality of irrigation water affected by salinity and high concentration of soluble salts is one of the important problems of pistachio areas in recent years. In this regard, the gradual increase in the concentration of soil magnesium in pistachio areas which irrigated with inappropriate and salty quality groundwater has become one of the most serious challenges ahead. Since there are very few studies on the effect of high concentrations of magnesium on soil properties and vegetative traits of pistachio, so this study investigates soil properties and growth characteristics of two bases of pistachio Badami Zarand and Ghazvini, under the influence of different concentrations of magnesium in irrigation water, as well as selection the superior and more resistant bases to high concentrations of magnesium. Materials and Methods: The experiment was split plot based on a randomized complete block design with two factors each with three replications. The first factor consists of two pistachio bases including Badami Zarand and Ghazvini and the second factor was made of five levels of magnesium in water (0, 0.5, 1, 2, 3 mM from magnesium sulfate source). vegetative traits were measured before the treatments (end of the eighth week) and after 6 months from the beginning of the treatment, and their changes were investigated during the application of the treatments, dry weight of the aerial parts (leaf and stem) and root, concentration of some The nutrient elements of the plant leaf and the soil chemical properties of the pots, such as electrical conductivity, pH, concentration of sodium, potassium, calcium, magnesium, soluble phosphorus and calcium to magnesium ratio were measured at the end of the experiment. Results: Results showed that in general the effect of different levels of magnesium in the irrigation water was significant on soil EC and the concentrations of calcium, magnesium and sodium in the soil solution. In addition, at concentrations of 0.5 and 1 mM magnesium sulfate, the growth of pistachio plant (vegetative shoot and shoot dry weight plus roots) improved while by increasing the concentration of magnesium in the irrigation water (level 2 to 3 mM Mg), shoot growth and root dry weight, shoot+root weight reduced compared to the control. Also, soil soluble calcium to magnesium ratio showed significant difference at 0 mM magnesium of irrigated water compared to other treatments. The results showed that changes in soil pH, absorbable potassium and available phosphorus in the soil experienced no significant influence by pistachio base, magnesium levels in water and their interactions effect. Conclusion: The results of this study revealed that for two bases of Badami Zarand and Ghazvini, there is a threshold value of magnesium concentration. It was found that under the influence of different concentrations of magnesium in the irrigation water, the best growth in both pistachio bases was observed at 0.5 and 1 mM magnesium sulfate. With increasing the concentration from 2 to 3 mM, both bases showed a decline in growth. Overall, the results of this study indicated that the concentration of magnesium in irrigation water mare than 2 mM can reduce pistachio growth and lead to the complexity of the leaf, and burn margins and tips of the leaves, which can be considered by researchers and farmers.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
نغمه باقری |
دانشجو دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان
نجمه یزدان پناه |
دانشیار گروه مهندسی آب دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان
ناصر صداقتی |
عضو هیئت علمی پژوهشکده پسته
نشانی اینترنتی
http://jwsc.gau.ac.ir/article_3967_848b3801c19d7c85f96f52a08a614c3d.pdf
فایل مقاله
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/1379/article-1379-578533.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات