این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، جلد ۳۴، شماره ۱، صفحات ۲۹-۳۹

عنوان فارسی تأثیر پروبیوتیک، آویشن (Thymus vulgaris L.) و شیرین‌بیان (Glycyrrhiza glabra L.) بر فراسنجه‌های خونی، پاسخ ایمنی، خصوصیات لاشه و عملکرد جوجه‌های گوشتی
چکیده فارسی مقاله در این مطالعه اثر پروبیوتیک، عصاره پودری آویشن باغی (Thymus vulgaris L.) و شیرین‌بیان (Glycyrrhiza glabra L.) بر عملکرد، پارامترهای بیوشیمیایی خون، پاسخ ایمنی و خصوصیات لاشه جوجه‌های گوشتی بررسی شد. تعداد 336 قطعه جوجه گوشتی سویه راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی با 6 تیمار، 4 تکرار و 14 قطعه جوجه در هر واحد آزمایشی به مدت 42 روز روی بستر پرورش داده شدند. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) جیره پایه + پروبیوتیک هایپروزیم، 2) جیره پایه + باکتوسل، 3) جیره پایه + پروفیت (آویشن + هایپروزیم+ شیرین‌بیان)، 4) جیره پایه + فیتوبیوتیک (آویشن + شیرین‌بیان)، 5) شاهد و 6) جیره پایه + آنتی‌بیوتیک تتراسایکلین بود، که از یک روزگی در اختیار جوجه‌ها قرار گرفت. نتایج نشان داد که در دوره پایانی پرورش، کمترین ضریب تبدیل غذایی تحت تأثیر افزودن پروبیوتیک هایپروزیم به جیره پایه جوجه‌های گوشتی قرار داشت (0.05≥P). تیمارهای آزمایشی در مقایسه با تیمار شاهد مصرف خوراک پایین‌تری داشتند که کمترین مصرف خوراک تحت تأثیر تیمار 1 بود (0.05≥P). بالاترین وزن نسبی بورس تحت تأثیر افزودن آنتی‌بیوتیک به جیره پایه جوجه‌های گوشتی بود که به لحاظ آماری اختلاف آن با تیمار 3 معنی‌دار بود (0.05≥P). کمترین غلظت سرمی کلسترول در مقایسه با تیمار شاهد را تیمار حاصل از افزودن باکتوسل به جیره پایه جوجه‌های گوشتی داشت (0.05≥P). افزودن هایپروزیم به جیره پایه جوجه‌های گوشتی منجر به افزایش میزان پروتئین تام و تری‌گلیسرید شد (0.05≥P). تیمارهای 1، 3 و 4 در مقایسه با تیمار شاهد منجر به افزایش غلظت سرمی گلوبولین شدند (0.05≥P). بالاترین تیتر آنتی‌بادی علیه چالش گلبول‌های قرمز گوسفندی (SRBC) تحت تأثیر تیمار ناشی از افزودن باکتوسل به جیره پایه جوجه‌های گوشتی بود (0.05≥P). در پایان می‌توان بیان کرد که استفاده از منابعی مانند هایپروزیم (732 گرم در تن) و فیتوبیوتیک می‌توانند به‌عنوان جایگزین آنتی‌بیوتیک‌های محرک رشد در پرورش جوجه‌های گوشتی معرفی شوند.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی The effects of probiotics, Thymus vulgaris L. and Glycyrrhiza glabra L. on blood parameters, immune response, carcass characteristics and performance of broiler
چکیده انگلیسی مقاله In this study, the effect of probiotics, extract powder of thyme (Thymus vulgaris L.) and licorice (Glycyrrhiza glabra L.) were investigated on blood parameters, immune response, carcass characteristics and performance of broilers. Three hundred and thirty six broiler chicks (Ross 308) were housed in a completely randomized design with six treatments, four replicates and 14 birds in each experimental unit and reared on litter for 42 days. The treatments consisted of 1) basal diet + probiotic Hyprozyme, 2) basal diet + Bactocell, 3) basal diet + Prophyt (extract powder thyme + Hyprozyme + licorice), 4) basal diet + Phytobiotic (extract powder thyme + licorice), 5) control and 6) basal diet + antibiotic. The experimental diets were fed from day one until end of the experiment (day 42). Statistical analysis of data showed significant difference (P≤0.05) of FCR in probiotic Hyprozyme group ratio compared to the control group. Feed consumption was lowest (P≤0.05) in treatment 1 compared to others. The treatments had no significant effect on carcass characteristics. The relative weight of bursa Fabricius in antibiotic supplemented group was significantly different with treatment 3 (P≤0.05). Statistical analysis of the results showed significant difference (P≤0.05) of serum cholesterol in Bactocell group compared to control group. Addition of Haprozym to basal diet significantly increased (P≤0.05) the total protein and triglyceride levels compared to control group. Serum globulin was statistically higher (P≤0.05) in treatments 1, 3 and 4 compared to control group. The highest antibody titer against SRBC was observed in Bactocell group compared to control group (P≤0.05). Overall, it can be stated that the use of resources such as hypro-zyme (732gr/ton) and phytobiotic can be introduced as antibiotic alternatives in poultry production.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله مونسه حمیدی |
دانشجوی کارشناسی ارشد علوم طیور، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

شعبان رحیمی |
استاد، گروه علوم طیور، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

ناهید مژگانی |
دانشیار، بخش بیوتکنولوژی، مؤسسه تحقیقات واکسن و سرم‌سازی رازی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران


نشانی اینترنتی http://ijmapr.areeo.ac.ir/article_116351_d47685fdacfafbf250fdadffc3ff0ed0.pdf
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/717/article-717-586680.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات