این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، جلد ۸، شماره ۱، صفحات ۷۲-۷۶

عنوان فارسی بررسی میزان پایداری ید موجود در نمکهای یددار در برابر نور و رطوبت در شهر دامغان در سال ۱۳۸۴
چکیده فارسی مقاله زمینه و هدف: کمبود ید یکی از مهم ترین عوامل تهدید کننده سلامت بشر می باشد که از ابتدایی ترین مرحله حیات، زندگی انسان را با خطراتی جبران ناپذیر مواجه می نماید که پس از ابتلا راهی برای نجات از عوارض آن وجود ندارد. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر عوامل رطوبت و نور بر میزان پایداری ید در نمک های یددار و مقایسه آن با میزان استاندارد می باشد.روش کار: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی دوازده نمونه نمک توزیع شده در شهر دامغان بصورت تصادفی انتخاب گردید. تمام آزمایش ها در آزمایشگاه شیمیایی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی دامغان انجام شد. برای سنجش ید از روش تیتراسیون بر اساس متد فارماکوپه بریتانیا استفاده گردید. در این بررسی میزان ده گرم از انواع نمک های تصفیه شده و تصفیه نشده در شرایط نور، تاریکی، رطوبت و عدم رطوبت به مدت دو ماه نگهداری وبطورهفتگی مورد آزمایش قرار گرفتند. تحلیل آماری نتایج به روش تی زوجی وANOVA توسط نرم افزار SPSS انجام شد.یافته ها: نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که کاهش ید در تمام نمونه ها مشاهده شد و میزان کاهش آن در نمک های تصفیه شده درمقابل نور، تاریکی، رطوبت و عدم رطوبت به ترتیب2/2، 1/5، 4/1 و 2/1 میلی گرم در لیتر می باشد. همچنین میزان کاهش ید در نمک های تصفیه نشده در مقابل نور، تاریکی، رطوبت و عدم رطوبت به ترتیب 3/4، 2/1، 5/35 و 2/6 میلی گرم در لیتر می باشد. علیرغم کاهش ید؛ میزان آن در حد قابل قبول (ppm 30-50 ) قرار داشت . نتیجه گیری: یافته های این پژوهش نشان می دهد که میزان ناپایداری ید موجود در نمک های ید دار در برابر تاریکی (ppm 9/1) کمتر از نور (ppm 3) بوده (p< 0/09) و همچنین در نمک های تصفیه شده (ppm 2/75) نسبت به انواع تصفیه نشده (ppm 3/36) نیز کمتر می باشد ( p< 0/28). از طرفی ناپایداری ید در برابر رطوبت (ppm 4/93) نسبت به عدم رطوبت (ppm 2/43) بیشتر (p< 0/006) بوده و این ناپایداری در نمکهای تصفیه نشده (ppm 3/97) بیشتر از انواع تصفیه شده (ppm 3/1) می باشد (p< 0/28). همچنین میزان ناپایداری ید در برابر نور (ppm3) کمتر از ناپایداری آن در برابر رطوبت (ppm4/93) بوده است (p< 0/5).
کلیدواژه‌های فارسی مقاله ید، نمک ید دار، نور، رطوبت

عنوان انگلیسی A Survey of Stability of Iodine in Iodized Salt Against of Light and Humidity in Damghan, 2005
چکیده انگلیسی مقاله Background & Objective: Iodine deficiency is one of the most important life-threatening factors from the beginning and encounter irreversible damage to human. This study aimed to investigate stability of Iodine in iodized salt in different situations such as light and humidity and comparing it with standard amounts.Methods: In this cross-sectional descriptive-analytical study, 12 samples of iodized salts which have been distributed in Damghan, were accidentally selected. Samples were examined in the chemistry laboratory of Faculty of Health (Damghan University of Medical Sciences) using titration method recommended by British pharmacopeh. 10 mg of each iodized salts were kept at presence of light, darkness, humidity, and non- humidity situation and then titration method was performed. The samples were kept for two weeks and examined weekly. Data were analyzed with T paired and ANOVA tests using SPSS software.Results: Findings of this study showed that reduction of Iodine was seen for all samples. The amount of reduction were 2.2, 1.5, 4.1 and 2.1 mg/l for purified salts at light, darkness, humidity, and non- humidity situation, respectively. The amount of reduction were 3.4, 2.1, 5.35 and 2.6 mg/l for non-purified salts at light, darkness, humidity, and non- humidity situation, respectively. In spite of reduction in Iodine, concentration of it was at standard amount (30-50 PPM).Conclusion: Results showed that stability of iodine was more when salt was exposed to darkness in comparison with light situation (p< 0.09). Meanwhile, the stability of purified salts was more than the non- purified salts (p< 0.28). Also, stability of iodine was less at humidity in comparison with non- humid situation (p< 0.006). The purified salts which was exposed to humidity was much stable compared to the non- purified salts (p< 0.28). It also, demonstrated that the amount of iodine stability was more for salts which was exposed to light in comparison with humidity (p< 0.05).
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Iodine, Iodized salt, light, humidity

نویسندگان مقاله سیده حوریه فلاح | seyedeh hooriyeh fallah


نرگس کلانتر | narges kalantar


سید محمود مهدی نیا | seyedmahmood mahdinia


ندا طاهری روزبهانی | neda taheri


نوشین بابایی | nooshin babaei



نشانی اینترنتی http://jarums.arums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-27-315&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تخصصی
نوع مقاله منتشر شده مقاله اصیل
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات