این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، جلد ۶، شماره ۳، صفحات ۲۳۳-۲۳۹

عنوان فارسی عوامل موثر بر نا امنی غذایی: یک مطالعه مقطعی در شهر تبریز سال ۸۴-۱۳۸۳
چکیده فارسی مقاله زمینه و هدف: ناامنی غذایی و گرسنگی می تواند علاوه بر تأثیر بر سلامت جسمی، تبعات اجتماعی و روانی نیز به همراه داشته باشد، از اینرو پایش امنیت غذایی و مقابله با ناامنی غذایی و گرسنگی در جامعه لازم و ضروری به نظر می رسد. مطالعه حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر ناامنی غذایی در شمال غرب تبریز(منطقه اسدآبادی) به اجرا درآمد.روش کار: این پژوهش در سال 84-1383 به صورت مقطعی در 300 نفر از افراد انجام گرفت. میزان شیوع ناامنی غذایی با استفاده از پرسشنامه کوتاه شش سئوالی ارزیابی شد. اطلاعات مربوط به وضعیت اقتصادی و خصوصیات اجتماعی و فرهنگی توسط پرسشنامه های مربوطه بررسی شد. برای مشاهده وضعیت امنیت غذایی براساس درآمد، جایگاه شغلی، میزان تحصیلات و بعد خانوار توزیع دو گروه از وضعیت امنیت غذایی(گروه امن و گروه ناامن) در هر یک از گروه ها تعیین و معنی دار بودن این ارتباط با آزمون مجذور کای بررسی و وضعیت تغذیه ای افراد با استفاده از پرسشنامه بسامد خوراک ارزیابی شد. گروه های غذایی که با درآمد سرانه سالانه ضریب همبستگی معنی داری داشتند (همبستگی گروه ها و مواد غذایی زیر مجموعه آنها با درآمد با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون بررسی شد) به عنوان معیار مقایسه دو گروه امن و ناامن انتخاب شدند و سپس میانگین بسامد مصرف مواد غذایی معیار در دو گروه بررسی و با روش آزمایش نمونه غیر وابسته مورد مقایسه قرار گرفت.یافته ها: براساس یافته های این مطالعه میزان شیوع ناامنی غذایی 36/3% بود. با افزایش بعد خانوار نا امنی غذایی در افراد مورد مطالعه بیشتر شده و بالعکس با افزایش درآمد سرانه سالانه، جایگاه شغلی و میزان تحصیلات سرپرست خانوار ناامنی غذایی کاهش یافت (p< 0/01). یافته های مربوط به بسامد مصرف مواد غذایی نشان داد که میانگین بسامد مصرف نان و سیب زمینی در گروه ناامن به طور معنی داری بیشتر از گروه امن و میانگین بسامد مصرف برنج، سبزی، میوه، گوشت قرمز و لبنیات در گروه ناامن به طور معنی داری کمتر از گروه امن بود(p< 0/001).نتیجه گیری: نتایج حاصل از این مطالعه مؤید تأثیر عوامل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بر امنیت غذایی بوده و شیوع بالای مشکلات تغذیه ای را در جامعه نشان می دهد. بنابراین ارائه راهکارهایی عملی برای حل مسأله ناامنی غذایی به عنوان مشکل ریشه دار در جامعه ضروری به نظر می رسد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله ناامنی غذایی، وضعیت تغذیه‌ای، امنیت غذایی

عنوان انگلیسی Determinants of Food Insecurity: A Cross – Sectional Study in Tabriz
چکیده انگلیسی مقاله  Background and Objectives: Food insecurity and hunger not only affect physical health, but also have social and psychological consequences. Therefore, monitoring food security and fighting against food insecurity and hunger is necessary in a society. This study was carried out to investigate the determinants of food insecurity in northwest of Tabriz (Asadabadi region). Methods: This cross sectional study was conducted on 300 subjects in 2004-2005. The prevalence of food insecurity was assessed using a short questionnaire. Information regarding the socio-economic and cultural status of the subjects was collected through a questionnaire. In order to assess the status of food security on the basis of income, occupation, education level and family size, distribution of secure and insecure groups was individually determined, and then Chi-Square test was used to test the significance of the relationship between these groups. Nutritional status was assessed using food frequency questionnaire. Food groups that had significant correlation with income (relationship between groups and subgroups of foods with income was determined using Pearson correlation coefficient) were selected as a criterion for comparing secure and insecure groups. Mean frequency of criteria foods consumption in two groups was compared using independent-sample t-test. Results: The prevalence of food insecurity was 36.3%. Food insecurity increased with family size and declined with income, education and job status of the head of the family (p< 0.01). The results of food frequency showed that the mean frequency of bread and potato consumption in food insecure group was meaning fully higher compared to food secure group. Mean frequency consumption of rice, vegetable, fruit, red meat and dairy products in food insecure group was significantly lower compared to food secure group (p< 0.001). Conclusion: The results of this study confirmed the impact of socio-economic and cultural status of the families on food security. It also indicated that nutritional problems are prevalent in society. Therefore, it is necessary to give practical solutions to fight against food insecurity as a major problem in society.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Food Insecurity, Nutritional Status, Food Security

نویسندگان مقاله سعید دستگیری | saeid dastgiri


سلطانعلی محبوب | soltanali mahboob


هلدا توتونچی | helda tutunchi


علیرضا استاد رحیمی | alireza ostadrahimi



نشانی اینترنتی http://jarums.arums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-27-391&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تخصصی
نوع مقاله منتشر شده مقاله اصیل
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات