این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
چهارشنبه 26 آذر 1404
Journal of Agricultural Science and Technology
، جلد ۱۳، شماره ۲، صفحات ۲۰۳-۲۰۸
عنوان فارسی
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Antibacterial Activity and Chemical Composition of Ajowan (Carum copticum Benth. & Hook) Essential Oil
چکیده انگلیسی مقاله
Gas chromatography (GC) and gas chromatography mass spectrometry (GC-MS) were employed to determine the chemical composition of essential oil obtained from dry fruits of Carum copticum. Thymol (36.7%), -terpinene (36.5%) and -cymene (21.1%) were found to be the major constituents of the oil. The anti-bacterial activities of the oil were mainly investigated against food poisoning bacteria (Salmonella thyphimorium, Pseudomonas aeruginosa, Entero-pathogenic Escherichia coli, and Staphylococcus aureus) by broth microdilution and agar diffusion methods. The oil exhibited significant anti-bacterial activities against all the examined bacteria. In conclusion, the results of this study showed that the oil of Ajowan is rich in monoterpenes and it may be used as a natural anti-bacterial agent in drug and food industries.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
| Gh. R. Goudarzi
Department of Immunology and Bacteriology¸ Medical School¸ Lorestan University of Medical Sciences, Lorestan, Islamic Republic of Iran.
| M. J. Saharkhiz
Department of Horticultural Sciences, Collage of Agriculture, Shiraz University, Shiraz, Islamic Republic of Iran.
| M. Sattari
Department of Bacteriology¸ School of Medical Sciences¸ Tarbiat Modares University, Tehran, Islamic Republic of Iran
| K. Zomorodian
Department of Medical Mycology and Parasitology, School of Medicine, Shiraz University of Medical Sciences, Shiraz , Islamic Republic of Iran.
نشانی اینترنتی
http://journals.modares.ac.ir/browse.php?a_code=A-23-1000-1980&slc_lang=en&sid=23
فایل مقاله
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/476/article-476-591438.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
en
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات