این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، جلد ۲۵، شماره ۱۳۳، صفحات ۱۵۱-۱۶۰

عنوان فارسی بررسی اثرات کیتوزان حاوی اسانس های اکالیپتوس و زیره بر مدت زمان نگهداری ماهی قزل آلا
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: امروزه جهت افزایش مدت زمان نگهداری گوشت‌ها و فراورده‌های گوشتی، استفاده از ترکیبات نگهدارنده طبیعی رو به افزایش است. هدف از این مطالعه بررسی اثرات کیتوزان حاوی اسانس‌های اکالیپتوس و زیره بر مدت زمان نگهداری ماهی قزل‌آلا بود. مواد و روش‌ها: در این مطالعه تجربی، پس از تهیه اسانس اکالیپتوس و زیره، اثرات ضدمیکروبی اسانس‌ها به روش میکرودایلوشن علیه باکتری‏های شیگلا دیزانتری، لیستریا مونوسیتوژنز، استرپتوکوکوس پایوژنز و سالمونلا تایفی بررسی شدند. سپس اثرات اسانس‌های اکالیپتوس و زیره به صورت مجزا (غلظت‌های 25/0 درصد و 5/0 درصد)، ترکیبی (5/0 + 5/0 درصد) و هم‌چنین در ترکیب با کیتوزان (غلظت‌های 25/0 درصد و 5/0 درصد) بر روی کیفیت میکروبی ماهی قزل‏آلا در 1±8 درجه سانتی‌گراد در روزهای صفر، 3 و 6 بررسی شدند. نتایج با استفاده از نرم‌افزار 16 SPSS و آزمون واریانس و آزمون دانکن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته‌ها: حداقل میزان غلظت مهار کنندگی باکتری‏ها و حداقل میزان باکتری‏کشی باکتری‏ها به ترتیب غلظت‌هایی بین 351/0 تا 25/11 و 406/1 تا 25/11 میلی‏گرم در میلی‏لیتر برای اسانس‌ها بود. اسانس اکالیپتوس 5/0 درصد بهترین اثر را در کاهش شمارش کلی باکتری‏ها، سرماگراها و انتروباکتریاسه‏ها در ماهی نشان داد. هم‌چنین استفاده از کیتوزان همراه با اسانس‌ها سبب کاهش شمارش کلی باکتری‏ها، سرمادوست‏ها و انتروباکتریاسه‏ها در ماهی قزل‏آلا شد (05/0>p). اثرات ضد باکتریایی اسانس‌های تنها نسبت به حالت سینرژیستی اسانس‌ها با کیتوزان کم‌تر بود (05/0>p). استنتاج: بنابراین می توان اسانس‌های مذکور را به عنوان جایگزینی برای ترکیبات نگهدارنده شیمیایی و هم‌چنین در بسته‌بندی‌های فعال در صنایع گوشت استفاده نمود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله اکالیپتوس، زیره، قزل آلا

عنوان انگلیسی The Effects of Chitosan Incorporated with Eucalyptus and Cuminum Essential Oils on Storage Time of Oncorhynchus mykiss
چکیده انگلیسی مقاله Background and purpose: Today, the use of natural preservatives in increasing meat products shelf life has gained much attention. In this study, we aimed at evaluating the effects of eucalyptus and cuminum essential oils on microbial quality of Oncorhynchus mykiss. Materials and methods: In an experimental study the eucalyptus and cuminum essential oils were prepared and their antibacterial activities were evaluated against Shigella dysenteriae, Listeria monocytogenes, Streptococcus pyogenes, and Salmonella typhi by micro dilution method. Then, the effects of eucalyptus and cuminum essential oils were examined on microbial quality of Oncorhynchus mykiss at 8±1 °C in zero, 3 and 6 days in different forms and concentrations (alone: eucalyptus 0.25% and cuminum 0.5%, combined: 0.5% + 0.5%, and also incorporated with chitosan: 0.25% and 0.5%). Data analysis was performed in SPSS ver.16 applying ANOVA and Duncan test. Results: The minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) for the essential oils ranged between 0.351 and 11.25, and 1.406 and 11.25 mg/ml, respectively. Eucalyptus essential oil at 0.5% concentration was found to have the best effect on decreasing the total count of bacteria, enterobacteriaceae and psychrotrophic bacteria in fish. Also, combination of chitosan and the essential oils decreased the total count of bacteria, enterobacteriaceae and psychrotrophic bacteria (P< 0.05). The antibacterial effects of essential oils (alone) were lower compared to synergistic antibacterial activities of essential oils with chitosan (P< 0.05). Conclusion: Eucalyptus and cuminum essential oils could be used as alternative for chemical preservatives and also in active packaging in meat industry.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Eucalyptus, Cuminum, Oncorhynchus mykiss

نویسندگان مقاله رضا شرافتی چالشتری | reza sharafati chaleshtori
assistant professor, research center for biochemistry and nutrition in metabolic diseases, kashan university of medical sciences, kashan, iran
کاشان مرکز تحقیقات بیوشیمی و تغذیه در بیماری های متابولیک، دانشگاه علوم پزشکی کاشان
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی کاشان (Kashan university of medical sciences)

محسن تقی زاده | mohsen taghizadeh
associate professor, research center for biochemistry and nutrition in metabolic diseases, kashan university of medical sciences, kashan, iran
دانشیار، مرکز تحقیقات بیوشیمی و تغذیه در بیماری های متابولیک، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی کاشان (Kashan university of medical sciences)

احمد خانعلی زاده | ahmad khanalizadeh
research center for biochemistry and nutrition in metabolic diseases, kashan university of medical sciences, kashan, iran
کارشناس مرکز تحقیقات بیوشیمی و تغذیه در بیماری های متابولیک، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی کاشان (Kashan university of medical sciences)

سپیده حسامی | sepideh hesami
research center for biochemistry and nutrition in metabolic diseases, kashan university of medical sciences, kashan, iran
کارشناس مرکز تحقیقات بیوشیمی و تغذیه در بیماری های متابولیک، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی کاشان (Kashan university of medical sciences)

زهرا حیدریان | zahra heidaryan
research center for biochemistry and nutrition in metabolic diseases, kashan university of medical sciences, kashan, iran
کارشناس مرکز تحقیقات بیوشیمی و تغذیه در بیماری های متابولیک، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی کاشان (Kashan university of medical sciences)

پگاه صاحب جمعی | pegah sahebjami
research center for biochemistry and nutrition in metabolic diseases, kashan university of medical sciences, kashan, iran
کارشناس مرکز تحقیقات بیوشیمی و تغذیه در بیماری های متابولیک، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی کاشان (Kashan university of medical sciences)

مهدی خاتمی | mehdi khatami
research center for biochemistry and nutrition in metabolic diseases, kashan university of medical sciences, kashan, iran
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی کاشان (Kashan university of medical sciences)


نشانی اینترنتی http://jmums.mazums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-29-389&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تغذیه
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی-کامل
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات