این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، جلد ۲۴، شماره ۱۲۲، صفحات ۳۸۲-۳۸۸

عنوان فارسی برآورد میزان جذب روزانه و پتانسیل خطر سرب و کادمیوم در مصرف کنندگان ماهی کفال پوزه باریک در سواحل شرقی خزر
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: رهنمودهای مصرف ماهی توسط برخی کشورها برای محافظت عموم از اثرات بهداشتی زیان‌بار مربوط به خوردن ماهی آلوده بنا نهاده شده است. رهنمودها براساس برآورد خطرات بهداشتی در ارتباط با غلظت ماده شیمیایی آلاینده موجود در ماهی و متوسط مصرف ماهی در جامعه است. ماهی یک منبع مهم تغذیه در سواحل خزر است. اما، داده‌های کمی در مورد اثرات بهداشتی مرتبط با غلظت فلزات در ماهی وجود دارد. هدف کلی از مطالعه حاضر برآورد میزان جذب روزانه و ارزیابی خطر فلزات سنگین ناشی از طریق مصرف کفال ماهی صید شده از تالاب گمیشان برای ایجاد رهنمودها برای مصرف ماهی بود. مواد و روش‌ها: نمونه‌های ماهی کفال از ایستگاه‌های مختلف تالاب گمیشان به روش تصادفی جمع‌آوری شدند. فلزات سنگین در عضله ماهی توسط روش هضم مرطوب (اسید نیتریک و اسید پرکلریک) استخراج شد. علاوه بر این، غلظت فلزات سنگین با استفاده از دستگاه جذب اتمی کوره گرافیتی مشخص شد. میزان جذب روزانه و پتانسیل خطر ناشی از مصرف این ماهی به استناد دستورکار سازمان حفاظت محیط زیست آمریکا برآورد شد. یافته‌ها: براساس یافته‌ها غلظت کادمیوم و سرب در عضله ماهی کفال از استانداردهای جهانی کمتر بود. بالاترین میزان جذب روزانه برای کادمیوم و کمترین آن برای سرب ناشی از مصرف ماهی کفال به‌دست آمد. میزان جذب روزانه و هفتگی فلزات کم‌تر از میزان پیشنهاد شده توسط(EPA) Environmental Protection Agency بود. روی‌‌هم‌رفته نتایج نشان داد که مقادیر نسبت خطر و شاخص خطر کم‌تر از 1 است. استنتاج: نتایج همه برآوردها (میزان جذب روزانه و هفتگی، نسبت خطر و شاخص خطر) نشان می‌دهد که هیچ خطر بهداشتی از مصرف طولانی مدت این گونه ماهی وجود ندارد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله سرب، کادمیوم، جذب روزانه، کفال ماهی، ارزیابی خطر

عنوان انگلیسی Estimation of Daily Intake and Potential Risk of Cadmium and Lead in Consumers of Liza salines in the Eastern Coast of the Caspian Sea
چکیده انگلیسی مقاله Background and purpose: Fish Consumption Guidelines have been established by some countries to guard the public from the potentially harmful health effects related to eating contaminated fish. Guidelines are according to estimations of the health risks linked to concentrations of contaminating chemicals found in fish, and the mean levels of consumption of fish in general population. Fish is an important source of nutrition in coast of the Caspian Sea but, little is known about the health risks associated with concentrations of metals in fish. The aims of this research was to estimate the daily intake and risk assessment of heavy metals via consumption of Liza salines captured from Gomishan wetland and to provide reliable guidelines on fish consumption. Materials and methods: The samples of fish (Liza salines) were randomly collected from different stations in Gomishan wetland. The heavy metals were extracted from the fish muscle by the wet digestion procedure (Nitric acid and Perchloric acid). The concentrations of heavy metals were determined using the GFAAS. Daily intake and potential risk were estimated according to the guideline of the US-EPA. Results: The accumulated heavy metals in muscle of Liza salines were found to be lower than international standard levels. The highest and lowest daily intake values were observed in Cd and Pb, respectively. The estimated daily and weekly intake values for metals were found lower than the guidelines proposed by Environmental Protection Agency. This study showed that Target Hazard Quotients and Hazard Index values are less than 1. Conclusion: The results of all estimations (Estimated Daily Intake, Estimated Weekly Intake, Target Hazard Quotients and Hazard Index) indicates that no health risks would arise from the long-term consumption of these fish species.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Cadmium, lead, daily intake, Liza salines, risk assessment

نویسندگان مقاله عیسی سلگی | eisa solgi
ملایر دانشگاه ملایر، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، گروه محیط زیست
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه ملایر (Malayer university)


نشانی اینترنتی http://jmums.mazums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-29-273&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده گزارش کوتاه
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات