این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
یکشنبه 23 آذر 1404
مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
، جلد ۲۴، شماره ۱۲۰، صفحات ۱۵۹-۱۷۲
عنوان فارسی
بررسی وضعیت رنگهای مصرفی در فرآوردههای میوهای و آبمیوههای سنتی و فاقد پروانه بهداشتی در شهر تهران
چکیده فارسی مقاله
سابقه و هدف: رنگها جزو افزودنیهای مواد غذایی هستند که میتوانند عوارضی شبیه به آسم، کهیر، بیشفعالی در کودکان، تضعیف سیستم ایمنی، واکنشهای آنا فیلاکتیک و حتی اثرات سرطانزایی ایجاد کنند. هدف از این مطالعه، بررسی وضعیت و نوع رنگهای مصرفی در فرآوردههای میوهای و آبمیوههای سنتی و فاقد پروانههای بهداشتی در مناطق مختلف شهر تهران است. مواد و روشها: تعداد 208 نمونه فرآوردههای میوهای مختلف از پنج منطقه تهران جمعآوری و استخراج رنگ شده و پس از تخلیص با استفاده از روش TLC وبا توجه به Rf مربوطه مورد شناسایی قرارگرفتند. یافتهها: 51 درصد (106 نمــونه) از کل نمونهها حاوی رنگ بوده که بیشترین مورد مصرف رنگهای غیرمجاز خوراکی مربوط به ناحیه شمال تهران (48.3 درصد) بود. بیشترین نوع رنگ مصرفی مجاز خوراکی مربوط به رنگ قرمز کارموایزین بوده و در میان رنگهای غیرمجاز خوراکی رنگ تارترازین بیشترین مورد مصرف (4.62 درصد) را داشته است. بیشترین ترکیب رنگی مربوط به ترکیب دو رنگ کارموایزین و سانسیت یلو با یکدیگر بود. در این تحقیق مشخص شد، تمام نمونههای آبمیوه حاوی رنگ مصنوعی بوده و بعد از آن انواع آلوجنگلی با 68.92 درصد (51 نمونه) بیشترین میزان رنگ مصرفی را به خود اختصاص داد. استنتاج: استفاده از رنگهای مصنوعی بهخصوص رنگهای غیرمجاز خوراکی بهعنوان یک مشکل اصلی در فرآوردههای میوهای وآبمیوههای سنتی فاقد پروانههای بهداشتی شهر تهران مطرح بوده و این موضوع میتواند زنگ خطری نسبت به مصرف اینگونه فرآوردهها به شمار آید. لذا یک تصمیم جدی، نظارت و کنترل مستمر و برخوردهای قانونی از سوی نهادهای مربوطه را برای جلوگیری از افزایش مصرف این افزودنی، بهخصوص فرآوردههای سنتی را میطلبد. همچنین افزایش آگاهی صنف تولیدکننده نسبت به خطرات ناشی از افزودن رنگها به فرآوردههای غذایی راه حلی برای کاهش مصرف رنگها است.
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
A Survey on the Use of Synthetic and Natural Fruit Colures in non-certified Juice and Fruit Products in Tehran, Iran
چکیده انگلیسی مقاله
Background and purpose: Adding coloring agents in food and beverages could cause asthma, urticarial, hyperactivity in children, lower immune system function, Anaphylaxis, and carcinogenicity. The present study was carried out to detect the type of food colures in various traditionally prepared juices and fruit products in non-certified products in Tehran, Iran. Materials and methods: A total of 208 samples of various types of fruit products were analyzed by Thin Layer Chromatography for isolation and identification of the added synthetic or natural food colures. Results: Thin layer chromatography revealed that the majority of analyzed samples (55%) contained non-permitted food colures and the most non-permitted colures were found in (48.3%) north of Tehran. Among the permitted and non-permitted colures the most prevalent were Carmoisine and Tarterazine (4.62%), respectively. Combination of Carmoisine and Sunset yellow were the most mixed colors used in studied samples. Moreover, this study revealed that all of the non-certified fruit juice samples contained different additive colures. The fruit leather also contained high level (68.92%) of food color. Conclusion: This study showed high amount of non-permitted food colures especially in non-certified fruit products. Hence, constant vigilance is needed to ensure that allowable level of coloring agents are used in such products. Moreover, producers should be informed of the health risks involved in using these additives.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
حمیدرضا محمدی | hamidreza mohammadi
pharmaceutical research center, department of toxicology and pharmacology, faculty of pharmacy, mazandaran university of medical sciences, sari
مرکز تحقیقات علوم دارویی، گروه س مشناسی و فارماکولوژی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی مازندران (Mazandaran university of medical sciences)
سعید واحدی | saeed vahedi
department of anesthesia, school of allied medical sciences, tehran university of medical sciences, tehran
دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی تهران (Tehran university of medical sciences)
منان حاجی محمودی | mannan hajimahmoodi
department of drug and food control, faculty of pharmacy, tehran university of medical sciences, tehran
گروه کنترل غذا و دارو، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی تهران (Tehran university of medical sciences)
ابوالفضل نجاریان | abolfazle nadjarian
food and drug administration, tehran university of medical sciences, tehran
مسئول معاونت غذا و دارو، دانشگاه علوم پزشکی تهران
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی تهران (Tehran university of medical sciences)
مریم صلصالی | maryam salsali
food and drug administration, tehran university of medical sciences, tehran
مسئول معاونت غذا و دارو، دانشگاه علوم پزشکی تهران
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی تهران (Tehran university of medical sciences)
محمد شکرزاده | mohammad shokrzadeh
pharmaceutical research center, department of toxicology and pharmacology, faculty of pharmacy, mazandaran university of medical sciences, sari
مرکز تحقیقات علوم دارویی، گروه س مشناسی و فارماکولوژی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی مازندران (Mazandaran university of medical sciences)
نشانی اینترنتی
http://jmums.mazums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-4374-24&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
سم شناسی
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی-کامل
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات