این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، جلد ۲۳، شماره ۱۰۹، صفحات ۱۱۵-۱۲۳

عنوان فارسی بررسی میزان سرب، کادمیوم و کروم در برنج های هندی وارداتی و برنج طارم تولیدی استان گلستان
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: آلودگی به فلزات سنگین یکی از مشکلات مهم زیست محیطی و یکی از نگرانی‌های مهم بهداشت مواد غذایی به شمار می‌آید. برنج یکی از انواع پر مصرف غلات در جهان است که به طور گسترده در رژیم غذایی مردم وجود دارد. در این تحقیق میزان سرب، کادمیوم و کروم در برنج طارم مزارع استان گلستان و مقایسه آن با برنج وارداتی هندی در همان استان بررسی شده است. مواد و روش‌ها: ده برند معروف برنج هندی پرفروش از بازار استان خریداری شد که به صورت کدهای 1 تا 10 شماره‌گذاری شد. هر یک از شهرستان‌های استان گلستان بر اساس موقعیت جغرافیایی، 20 نمونه برنج طارم تهیه گردید که شامل شهرستان‌های گرگان، علی آباد، مراوه تپه، مینودشت، گنبد و گالیکش است. غلظت فلزات مورد نظر در نمونه‌ها توسط دستگاه جذب اتمی سنجیده شد. یافته‌ها: نتایج تحقیق حاضر نشان می‌دهد که به صورت کلی در برنج ایرانی میزان سرب ppm 09/0± 32/0، میزان کادمیوم ppm 05/0± 17/0 و میزان کروم ppm 10/0± 17/0 مشاهده شد و در برنج هندی این مقادیر برای سرب ppm 19/0± 33/0 برای کادمیوم ppm 02/0± 04/0 و برای کروم ppm 11/0± 28/0 به دست آمد. بین مقادیر سرب در برنج ایرانی و هندی از لحاظ آماری تفاوت قابل توجهی وجود ندارد (05/0> p). لیکن در مورد کادمیوم و کروم این تفاوت قابل توجه است به صورتی که در برنج ایرانی میزان کادمیوم بیش‌تر از برنج هندی مشاهده شد (001/0< p) و در برنج هندی میزان کروم بیش‌تر به دست آمد (001/0< p). استنتاج: با توجه به یافته‌های فوق الذکر به نظر می‌رسد تفاوت برنج‌های ایرانی و هندی ببیش‌تر مرتبط با میزان کادمیوم و کروم می‌باشد و میزان سرب تفاوت چندانی ندارد و لذاتوصیه می‌شود با توجه به عوارض تماس طولانی مدت با فلزات سنگین، میزان فلزات سنگین و میزان دریافت هفتگی آن‌ها از طریق سایر محصولات کشاورزی همانند سبزیجات به صورت دوره‌ای مورد ارزیابی قرار گیرد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله سرب، کادمیوم، کروم، برنج

عنوان انگلیسی Study of the Amount of Pb, Cd and Cr in Imported Indian Rice to Iran and Tarom rice Produced in the Province of Golestan
چکیده انگلیسی مقاله Background and purpose: Heavy metal pollution has always been a major cause of environmental contamination and is considered as a major concern for food health. Rice is the most popular food among Iranians and the presence of heavy metals in trace level in rice has received special attention because they are directly related to health .In this study, the amount of Pb, Cd and Cr in Tarom rice farms in the province of Golestan was determined and compared with imported Indian rice in this province. Material and methods: Ten famous brands of Indian Rice were bought from market of this province as were coded from 1to 10. From the cities of Golestan including Gorgan, Ali Abad, Maraveh-Tapeh, Minoodasht, Gonbad and Galikesh based on the geographical location of each city, 20 rice samples were collected. The concentration of heavy metals in samples was measured using atomic absorption technique. Results: Our data showed that generally the amount of Pb, Cd and Cr in Iranian rice were 0.32±0.09 ppm, 17±0.5 ppm and 17±0.10 ppm, respectively and 0.33±0.19 ppm, 0.04±0.02 ppm and 0.28±0.11ppmwere observed for concentration of Pb, Cd and Cr in Indian rice, respectively. There was no significant difference (P>0.05) between the amount of lead in Iranian Rice and Indian Rice. However, the amount of cd in Iranian rice was significantly more than the Indian rice. One the other hand, the amount of Cr in Indian rice was significantly (P< 0.001) more than the Iranian rice. Conclusion: Considering the aforesaid findings, it seems that the difference between Indian and Iranian rice is mainly related to the amount of Cr and Cd but there was no difference in the amount of Pb in both samples. So, it is recommended that in accordance to the adverse effects of chronic exposure to heavy metals, the amount of heavy metals and weekly intake of them via other agricultural products such as vegetables should be evaluated periodically.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Pb, Cd, Cr, Rice, Iran

نویسندگان مقاله محمد شکرزاده | mohammad shokrzadeh
علوم پزشکی مازندران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی مازندران (Mazandaran university of medical sciences)

متین پران دوجی | matin paran davaji
علوم پزشکی مازندران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی مازندران (Mazandaran university of medical sciences)

فاطمه شکی | fatemeh shaki
علوم پزشکی مازندران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی مازندران (Mazandaran university of medical sciences)


نشانی اینترنتی http://jmums.mazums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1466-81&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده سم شناسی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی-کامل
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات