این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
شنبه 29 آذر 1404
فرآیند و کارکرد گیاهی
، جلد ۷، شماره ۲۳، صفحات ۰-۰
عنوان فارسی
همبستگی و تغییرات برخی یونهای معدنی، فنولوژی و اجزای عملکرد نخود تحت شوری آب آبیاری
چکیده فارسی مقاله
نظر به اهمیت و گسترش روزافزون دامنه شوری، شناسایی ژنوتیپهای متحمل به شوری در گیاهان زراعی از جمله نخود (Cicer arietinum L.) در مناطق مستعد شوری از اهمیت بالایی برخوردار است. بر این اساس، آزمایشی گلدانی به منظور بررسی اثر چهار سطح شوری (صفر، 25، 50 و 75 میلیمولار کلرور سدیم) بر شش ژنوتیپ نخود (آرمان، آزاد، هاشم، ILC-482، نورآباد و خرمآباد) در دانشگاه صنعتی اصفهان، بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که افزایش شوری سبب افزایش غلظت سدیم و پتاسیم اندام هوایی، تسریع در روز تا 90 درصد گلدهی و روز تا رسیدگی فیزیولوژیک، کاهش غلظت کلسیم اندام هوایی، ارتفاع بوته، تعداد نیام بارور، تعداد دانه در نیام، وزن خشک کل بوته، شاخص برداشت و وزن دانه تک بوته تمام ژنوتیپهای نخود در شدتهای متفاوتی شد. ژنوتیپ ILC-482 در مقایسه با سایر ژنوتیپها در پاسخ به شوری، میزان تجمع سدیم و نسبت سدیم به پتاسیم کمتری داشت و همچنین از میزان درصد کاهش کمتری در تجمع پتاسیم اندام هوایی، ارتفاع بوته، تعداد نیام بارور، تعداد دانه در نیام، وزن خشک کل بوته، وزن دانه تک بوته و شاخص برداشت برخوردار بود. بر اساس یافتههای بالا، به نظر میرسد که حتی شوریهای نه چندان شدید 75 و 50 میلی مولار هم اثر منفی چشمگیری بر رشد ژنوتیپهای نخود داشته ولی با این حال، ژنوتیپ 482–ILC نسبت به سایر ژنوتیپهای مورد آزمایش نخود از مقاومت نسبی بیشتری به شوری برخوردار است.
کلیدواژههای فارسی مقاله
شوری، ژنوتیپ، عملکرد، نخود زراعی
عنوان انگلیسی
Correlation and modifications in mineral ion compostion, phenology and yield components of chickpea affected by saline water
چکیده انگلیسی مقاله
As salinity is becoming a major threat to the agricultural production in the arid and semi-arid parts of the world, exploring salt resistant genotypes for different crop plants, including chickpea (Cicer arietinum L.), is a very important task. Thus, in a 3-replicated completely randomized factorial pot experiment, six chickpea genotypes (i.e. Arman, Khorram-Abad, Nour-Abad, Hashem, Azad and ILC-482) were subjected to four levels of NaCl salt (i.e. 0, 25, 50 and 75 mM) at the Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran. Results indicated that the increased salinity led to increases in shoot Na+ and K+ concentrations, decreases in days to flowering and maturity, Ca+2 concentration, plant height, capsules/plant, seeds/casule, seed weight/plant, dry mass/plant and harvest indices of all genotypes, though in different extents. Genotype ILC-482 was found to indicate smaller increases in shoot Na+ concentration and Na+/K+ ratio and smaller decreases in plant height, capsules/plant, seeds/capsule, seed weight/plant, dry mass/plant and harvest index, when grown at the presence of salt. Our findings suggest that even moderate levels of salt (e.g. 50 and 75 mM) are potent to impose notable depressions in growth and grain yield attributes of chickpea. Though, genotype ILC-482 seems to be more salt tolerant at least relative to the remaining of examined genotypes.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Salinity, genotype, yield, chickpea
نویسندگان مقاله
یعقوب خانی کریم آبادی |
دانشگاه صنعتی اصفهان
علی غلامی زالی |
دانشگاه صنعتی اصفهان
پرویز احسان زاده |
دانشگاه صنعتی اصفهان
جمشید رزم جو |
دانشگاه صنعتی اصفهان
نشانی اینترنتی
http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-27-4&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/999/article-999-608796.doc
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
تنش شوری
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات