این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، جلد ۲۲، شماره ۸۸، صفحات ۸۴-۹۰

عنوان فارسی بررسی سمیت عصاره‌ی هیدروالکلی چای کوهی (Stachys lavandulifolia Vahl) بر کبد موش صحرایی
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: چای کوهی (Stachys lavandulifolia vahl) گیاهی است که به‌طور شایع توسط مردم برای درمان بیماری‌های مختلف مصرف می‌شود ولی تاکنون اثرات توکسیک احتمالی آن گزارش نشده است. این مطالعه با هدف بررسی سمیت احتمالی این عصاره بر روی کبد موش صحرایی انجام شده است. مواد و روش‌ها: در این مطالعه تجربی 100 موش صحرایی در 10 گروه شامل 2 گروه کنترل و 8 گروه مورد قرار داده شد و برای 28 روز تحت تزریق داخل صفاقی عصاره این گیاه با دوزهای 50، 100، 150 و 200 میلی‌گرم بر کیلوگرم قرار گرفتند. از 10 گروه فوق، 4 گروه مورد و یک گروه کنترل پس از 28 روز و بقیه گروه‌ها یک ماه پس ازآن مورد بررسی آزمایشات آنزیم‌های کبدی (ALP، AST، ALT) و بافت‌شناسی کبد قرار گرفتند و با هم مقایسه شدند. یافته‌ها: در ماه اول افزایش ALP درهمه دوزها و افزایش AST تنها در دوزmg/kg 200 نسبت به شاهد معنی‌دار بود (05/0< P) و از نظر تأثیر عصاره در افزایش آنزیم‌های کبدی بین دوزهای چهارگانه اختلاف معنی‌دار وجود نداشت (05/0> P). در ماه دوم تغییرات آنزیم‌های کبدی مشابه تغییرات ماه اول بود به استثناء این‌که دوز mg/kg 150 افزایش معنی‌داری را در مورد AST نسبت به گروه شاهد و در مورد ALP نسبت به دوز mg/kg 100 نشان داد (05/0< P). در بررسی نمونه‌های به‌دست آمده از کبد موش‌های صحرایی در ماه اول و دوم، واکنش‌های نکروزی- التهابی و ضایعات فیبروتیک نسبت به شاهد به‌صورت معنی‌دار افزایش یافته بود (001/0< P). در ماه اول در رابطه با تأثیر عصاره بر روی ایجاد ضایعات کبدی (التهابی- نکروزی و فیبروتیک) بین دوزهای پایینی (mg/kg 50 و100) و بالایی (mg/kg 100 و200 اختلاف معنی‌دار بود (05/0< P). استنتاج: عصاره چای کوهی دارای اثرات توکسیک می‌باشد و لازم است مصرف این گیاه به‌ویژه در افراد دارای بیماری‌های زمینه‌ای کلستاتیک با احتیاط صورت پذیرد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی The hepatotoxic and nephrotoxic effects of Stachys lavandulifolia Vahl in rat
چکیده انگلیسی مقاله Background and purpose: Stachys lavandulifolia is used for many diseases. In this study the toxic effect of alcoholic extract of this plant was investigated, in rats. Materials and methods: In present experimental study, 100 Wistar rats (about 250gr, 8-12 weeks old) were divided into 10 groups randomly (8 groups as case and 2 groups as control groups). Alcoholic extract of Stachys lavandulifolia was prepared by maceration method. Normal saline was injected to control groups and doses of 50, 100, 150 and 200mg/kg of the extracts were injected to others groups, intraperitoneally, daily, for 28 days. In 29th day, and one month later, the serum parameters level (ALP, AST, ALT) and pathological samples were evaluated in different groups. Results: On the first month there was significant increase of AST level at dose of 200mg/kg and ALP level at all doses compared to the control group (P< 0.05). But there was no significant difference in the toxic effect of different concentrations of extract (P>0.05). On the second month, the liver enzymes changes was almost the same as first month, exception for dose of 150mg/kg that was increased significantly in AST level compared to control group and in ALP level compared to dose of 100mg/kg (P< 0.05). The main histological finding was necroinflammatory and fibrotic reactions in liver at all doses, compared to control group (P< 0.001). On the first month this hepatic damages significantly increased at the higher doses (150 and 200mg/kg) compared to lower doses (50 and 100mg/kg) of the extract (P< 0.05). Conclusion: Extract of Stachys lavandulifolia caused toxicity effect in rate's liver, and therefore it should be use with caution.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Rat, stachys lavandulifolia, toxicity

نویسندگان مقاله افشین تقی خانی | ashi taghikhani


رویا انصاری سامانی | roya ansarisamani


حمید افروغ | hamid afrogh


نجمه شاهین فرد | najmeh shahinfard


فروزان گنجی | furuzan ganji


اعظم عسگری | azam asgari


فاطمه تاجی | fatemeh taji


مرضیه رحیمی | marziyeh rahimi


سمیرا اصغرزاده | samira asgharzadeh


محمود رفیعیان | mahmoud rafieian



نشانی اینترنتی http://jmums.mazums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-29-20&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی-کامل
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات