این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، جلد ۲۲، شماره ۲، صفحات ۱۲۲-۱۲۷

عنوان فارسی بررسی غلظت کادمیوم، کروم و سرب در برنج چمپا شهرستان مبارکه در سال ۱۳۸۸
چکیده فارسی مقاله سابقه و اهداف : از آنجایی که برنج منبع اصلی غذایی برا ی اکثریت مردم دنیا از جمله ایران را تشکیل می‌دهد، تعیین غلظت و توزیع فلزات سنگین در گیاه برنج اهمیت زیادی دارد. هدف از این تحقیق، برآورد میزان فلزات سنگین کادمیوم، کروم و سرب در برنج تولیدی شهرستان مبارکه‌است. مواد و روشها: این مطالعه از نوع توصیفی – مقطعی بوده است. نمونه‌برداری با روش تصادفی طبقه بندی شده، از 10 شهر و دهستان شهرستان مبارکه صورت گرفت. از هر شهر و یا دهستان، سه نمونه برداشت شد و سپس با هم مخلوط گردید. آماده‌سازی نمونه‌ها براساس روش ذکر شده در A.S.T.M(2000) صورت گرفت و غلظت کروم، سرب و کادمیوم تعیین شد. به منظور انجام محاسبات، توصیف و تجزیه و تحلیل داده‌ها از نرم‌افزارهای Excel و SPSS 15 و آزمون آماری T-Test استفاده شد. یافته ها: میانگین غلظت کادمیوم در نمونه‌های برداشتی mg/kg 048/0± 178/0 بود. غلظت کادمیوم در 40 درصد از نمونه‌های مرکب، برابر و یا بیشتر از میزان استاندارد بود. میانگین غلظت سرب و کروم در نمونه‌ها به ترتیب برابر mg/kg 059/0± 176/0 و 055/0±148/0 برحسب وزن خشک بود. غلظت سرب و کروم در تمامی نمونه ها، کمتر از حد استاندارد تعیین شده توسط FAO/WHO بودند و این اختلاف از نظر آماری معنادار بود(P< 0.001). استنتاج : تنها در برخی موارد غلظت کادمیوم از حد استاندارد گذشته بود و تمامی نمونه‌ها از نظر سرب و کروم پایین تر از حد استاندارد بودند. میزان دریافت هفتگی کادمیوم، کروم و سرب پایین تر از حد استاندارد تعیین شده توسط کمیته قانون‌گذاری افزودنی‌ها و آلاینده‌های غذایی FAO/WHO بود. لذا خطر جدی سلامت عمومی راتهدید نمی‌کند.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله فلزات سنگین، برنج، دریافت هفتگی

عنوان انگلیسی Cadmium, Lead and Chromium contents in rice (champa) produced in the Mobarakeh County in 2009
چکیده انگلیسی مقاله Introduction: Since, rice is the main source of food for the majority of people in the world, including Iran, determine of concentration and distribution of heavy metals in rice plants is important. The aim of this study was to determine cadmium, chromium and zinc concentrations in rice produced of the Mobarakeh County. Material and Method: Sampling was conducted based on stratified random method from 10 cities and villages. Three samples were taken from any place and then mixed together. The samples were prepared based on ASTM (2000) method and the concentrations of cadmium, lead and chromium were determined. In order to perform calculations, describe and analyze of the data, Excel and SPSS 15 software’s and T-Test statistical test was used. Results: The mean concentration of cadmium in samples was 0.178 ± 0.048 mg / kg. Cadmium concentration in the 40 percent of combined samples was equal to or greater than the standard rate. Average concentrations of lead and chromium in the samples were 0.176 ± 0.056 and 0.148 ± 0.055 mg/kg dry weight respectively. Lead and chromium concentrations were less than the FAO/WHO standards in all samples and this difference was statistically significant (P < 0.001). Discussion and Conclusion: Only in few cases, the concentration of cadmium was upper than standard rate but lead and chromium concentration in all samples were below standards. Weekly intake of cadmium, chromium and lead were below the acceptable or tolerable levels recommended by the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives. So, the serious risk does not threat the public health.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Heavy metal, Rice, Weekly Intake.

نویسندگان مقاله امیر شادبورستان | amir shadborestan


الهه خاکسار | elahe khaksar


محمد شکرزاده | mohamad shokrzadeh
ساری کیلومتر 18 جاده خزر آباد، مجتمع دانشگاهی پیامبر اعظم- دانشکده داروسازی

محمود تقوی | mahmoud taghavi



نشانی اینترنتی http://jmums.mazums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-27-48&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده سم شناسی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی-کامل
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات