این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
دوشنبه 24 آذر 1404
مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
، جلد ۱۷، شماره ۵۹، صفحات ۹۴-۱۰۲
عنوان فارسی
بررسی آگاهی و الگوی مصرف شیر در کودکان دبستانی شهرستان ساری و مادران آنها (۸۵-۸۴)
چکیده فارسی مقاله
سابقه و هدف: امروزه در اکثر جوامع کاهش چشمگیری در روند مصرف شیر در کودکان دیده می شود، که این روند تامین کلسیم مورد نیاز کودکان را با مشکل مواجه خواهد ساخت؛ خصوصا این که بیماری استئوپروزیس (Osteoporosis) به طور قطع با دریافت کافی کلسیم در سنین کودکی و نوجوانی ارتباط دارد. هدف از مطالعه حاضر بررسی آگاهی و الگوی مصرف شیر در کودکان 12-7 ساله شهرستان ساری و مادران آنها در ارتباط با مصرف شیر و فرآورده های آن می باشد.مواد و روش ها: نمونه های پژوهش در مجموع 638 نفر از کودکان 12-7 ساله پسر و دختر مقطع ابتدایی (شهری و روستایی) بودند که از 16 مدرسه به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. اطلاعات لازم با استفاده از پرسشنامه های جداگانه و متفاوت که حاوی سوالات مربوط به آگاهی و پرسشنامه بسامد خوراک مصرف شیر و فرآورده های آن که از طریق مصاحبه مستقیم به دست آمده است. داده های مطالعه با آزمون های آماری ANOVA, t-Test، تعقیبی دانکن (Duncan follow up)، کای دو و ضریب هم بستگی آنالیز شدند.یافته ها: در این بررسی 44 درصد کودکان و 37.7 درصد مادران با مصرف شیر، 50.1 درصد کودکان و 19.4 درصد مادران در بعضی اوقات، و 5.5 درصد کودکان و 19.4 درصد مادران بدون مصرف شیر بودند. مهمترین دلیل بدون مصرف شیر بین کودکان و مادران آنها در دسترس نبودن آن به ترتیب (27.9 درصد و 17.7 درصد) ذکر شده بود. آگاهی 67 درصد کودکان و 48.7 درصد مادران از مزایای شیر مطلوب، 21.1 درصد کودکان و 4.5 درصد مادران نیمه مطلوب، 1.4 درصد کودکان و 1.1 درصد مادران نا مطلوب بود. مقدار شیر مصرفی 62 درصد کودکان شهری و 49 درصد کودکان روستایی روزانه فقط یک واحد بود. در مجموع مقدار شیر مصرفی 59 درصد پسران و 55 درصد دختران کمتر از مقادیر توصیه شده می باشد. میانگین انحراف معیار میزان شیر مصرفی کودکان با مقطع تحصیلی تفاوت آماری معنی دار (p=0.001)، اما با جنس آنها تفاوت معنی دار نشان نداد. هم چنین ارتباط الگوی مصرف شیر کودکان با جنس، مقطع تحصیلی، سطح سواد پدر معنی دار، اما با سطح سواد مادر، شغل مادر و شغل پدر معنی دار نبود. میزان آگاهی کودکان از مزایای شیر با سطح سواد مادر، پدر، شغل مادر معنی دار (P< 0.004)، اما با جنس آنها معنی دار نبود.استنتاج: در این بررسی مقدار شیر مصرفی بیش از نیمی از جمعیت مورد مطالعه، کمتر از مقادیر توصیه شده (استاندارد) می باشد. لذا برای ارتقای سلامتی کودکان و پیشگیری از اثرات مخرب بیماری استئوپروزیس در بزرگسالی نیاز به اتخاذ تدابیر لازم برای افزایش مصرف شیر در بین کودکان می باشد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
کودکان دبستانی، مصرف، آگاهی، شیر
عنوان انگلیسی
Study of awarencess towards and the Pattern of Milk Consumption in 7-12 year old Elementary School Students in the City of Sari and their Mothers (2005-2006)
چکیده انگلیسی مقاله
Background and purpose: Tody, most societies face significant decrease in consuming milk products in children and this process would cause problems in providing the calcium needed by children, particularly since the osteoporosis is definitely connected to a lack of receiving sufficient calcium in children and adolescence age. Therefore, the goal of this study is to study the knowledge and pattern of milk consumption in 7-12 year old children of Sari and their mothers. Materials and Methods: The research samples consisted 638 male and female student at 7-12 in elementary schools (urban and rural), chosen at random from 16 schools. Necessary data were obtained through separate and different questionnaires on the output of milk consumption and its products through direct interviews. The data of the study were analyzed using t-Test, ANOVA, Duncan follow up, Chi-square and correlation coefficient. Results: In this study, 44% of children and 37.7% of mothers consumed milk and 50.1% of children and 19.4% mothers sometimes consumed milk. 5.5% of children and 19.4% of mothers did not consume milk. Mostly, the reason for non-consuming milk among children and mothers was: not having access to milk (27.9% and 17.7%). The awareness towards the advantages of milk was desirable in 67% children and 48.7% of mothers. It was almost desirable in 21.1% children and 4.5% of mothers and undesirable in 1.4% of children and 1.1% of mothers. The amount of milk consumption for 62% of urban children and 49% of rural children was only one unit, and, in sum, the amount of milk consumption for 59% of boys and 55% of girls was less than the recommended figures. The mean average of criteria deviation in the amount of milk consumption for children showed a significant difference from their educational levels (p=0.001) and insignificant difference from their sex. In addition, the pattern of milk consumption of children had significant relationship with the sex, education level and education of father however, it had significant relationship with the education level of mothers and the jobs of mother and father. Children's knowledge about the advantages of milk had a significant relationship with the education level of mothers, fathers and jobs of mothers (P< 0.004) however, it had a insignificant relationship with their sex. Conclusion: In this study, the amount of milk consumption in half of the population subjects of the study was less than the standard recommended amount therefore, to improve children's health status and prevent the destructive effects of osteoporosis in adulthood, there should be necessary actions to increase milk consumption among children.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Elementary schools, Consumption, Knowledge, Milk
نویسندگان مقاله
حبیب واحدی | h vahedi
faculty of health- mazandaran university of medical sciences, sari, iran
کارشناس ارشد تغذیه، عضو هیأت علمی مربی دانشگاه علوم پزشکی مازندران
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی مازندران (Mazandaran university of medical sciences)
پروین پورعبدالهی | p pourabdollahi
اکبر بیگلریان | a biglarian
محمد شکرزاده لموکی | m shekarzadeh lemoki
آذر کبیرزاده | a kabirzadeh
رقیه صادقی | r sadeghi
حسین جلاهی | h jalahi
بیژن شعبان خانی | b shabankhani
مهرنوش کوثریان | m kosarian
نشانی اینترنتی
http://jmums.mazums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-237&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی-کامل
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات