این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، جلد ۱۳، شماره ۳۸، صفحات ۱-۱۰

عنوان فارسی مقایسه فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره شیرین بیان (Glycyrrhiza glabra L) با آنتی اکسیدان های تجاری در کرم هیدروکینون ۲ درصد
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: با توجه به عوارض مختلف گزارش شده از آنتی اکسیدان های تجاری، در سال های اخیر، تحقیقات بر روی دستیابی به آنتی اکسیدان های سالمتر و موثرتر از منابع طبیعی، متمرکز شده است. هیدروکینون، یک ماده روشن کننده است که برای روشن نمودن نواحی هیپرپیگمانته در فرآورده های آرایشی بکار می رود. این ماده شیمیایی به سختی پایدار میشود و بر اثر اکسیداسیون، به سرعت درمعرض هوا قهوه ای رنگ می گردد. در این پژوهش اثر آنتی اکسیدانی عصاره متانولی شیرین بیان در مقایسه با آنتی اکسیدان های تجاری مورد بررسی قرارگرفته است. مواد و روش ها: پودر ریشه خشک شده شیرین بیان با متانول عصاره گیری شد. فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره در مقایسه با آنتی اکسیدان های تجاری ( سدیم متابی سولفیت و بوتیل هیدروکسی تولوثن) در غلظت های 0.1، 0.5، 1 و2 درصد (وزنی/وزنی) در کرم هیدروکینون 2 درصد بررسی گردید. فرآورده های حاویس آنتی اکسیدان ها و عصاره فوق به مدت سه ماه در دمای 25±0.5 درجه سانتیگراد و 45±0.5 درجه سانتیگراد و به دور از نور نگهداری شدند. پایداری فیزیکی و درصد هیدروکینون باقیمانده پس از 2 هفته، 1، 2 و 3 ماه بررسی گردید. جهت اندازه گیری میزان هیدروکینون باقیمانده از روش اسپکتروفتومتری UV و طول موج 294 نانومتر استفاده شد.یافته ها: نتایج مطالعه حاکی از تسریع تخریب هیدروکینون با افزایش دما بود. افزایش غلظت آنتی اکسیدان سبب افزایش درصد هیدروکینون باقیمانده در فرآورده می گردید. اما افزایش درصد آنتی اکسیدان های تجاری به ویژه در مورد سدیم متا بی سولفیت یک درصد و بوتیل هیدروکسی تولوئن دو درصد، سبب کاهش پایداری فیزیکی فراورده گردید. در ماه سوم، در هر دو دمای 25 و 45 درجه سانتی گراد، عصاره در تمامی غلظت ها فعالیت آنتی اکسیدانی بیشتری را در مقایسه با آنتی اکسیدان ها تجاری نشان داد (P< 0.001). در دمای سوم، فرآورده های حاوی 0.1، 0.5، 1 و 2 درصد عصاره پایداری فیزیکی مناسبی را با مقدار هیدروکینون باقیمانده 72، 76، 78 و 81 درصد (به ترتیب افزایش غلظت) در دمای 25 درجه سانتی گراد و 51، 55، 60 و 63 درصد در دمای 45 درجه سانتی گراد، نشان داد. استناج: با استفاده از این نتایج می توان عصاره شیرین بیان را با غلظت های 0.5 و 1 درصد، به عنوان یک آنتی اکسیدان طبیعی موثر برای مواد حساس به اکسیداسیون پیشنهاد نمود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Comparitive study on antioxidant property of licorice (Glycryrrhiza glabral) root extract with commercial antioxidant present in 2% hydroquinone cream
چکیده انگلیسی مقاله Background and purpose: Çonsidering different reports on hazardous of commercial antioxidant, Ïn the recent years, researches have been focused on preparation of more effective and safer antioxidant from natural resources. Hydroquinone is a brightner compound which is used for brightening hyperpigmented region and used in cosmetic preparations. This chemical compound has poor stability, and quickly turned to brown colour in oxidation. Ïn this study, antioxidative metanolic effect of licorice extract in comparison with commercial anti oxidants was evaluated. Materials and methods: Ëxtraction of dried root powder of licorice was performed in methanol. Ântioxidative property of the extract was compared with commercial antioxidants hydroxytoluene BHT. 0.1% hydroquinone cream compounds containing antioxidant, and our extracted material were incubated in dark at 25oc ± 0.5 and 45oc ± 0.5 for three mooths. Physical stability and percentage of hydoguinone remaining after 2 weeks and 1, 2 and 3 months were determined by ÜV spectrophotomerty at 294 nm wave length. Results : Results of this study indicated acceleration in deterioration of hydroquinone, by increase in temperature. Ïncreasing in concentration of antioxidant caused increase in percentage of remaining hydroquinone, but increase in concentration of commercial antioxidant, particulary sodium metabisulfite by 1% and BÜT by 2% caused decline in physical stability of the compound. Ïn the third month, at 25oc and 45oc, the extracted material in all of the above mentioned concentrations, had more antioxidative property as compared with commercial antioxidants (P< 0.001). Ïn the third month, the preparation contaning 0.1% 0.5%, 1% and 2% had good physical stability Çompared with 72%, 76%, 78% and 81% hydroquinone kept at 25 oc and 51%, 55%, 60% and 63% hydroquinone kept at 45oc respectively. Çonclusion: referring to the findings of this study, it is proposed that, using of the licorice extract with concentrations of 0.5% and 1% as natural antioxidant be used in compounds sensitive to oxidation,
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله کتایون مرتضی سمنانی | k semnani
گروه شیمی دارویی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی مازندران (Mazandaran university of medical sciences)

مجید سعیدی | m saeedi


بیتا شهنواز | b shahnavaz



نشانی اینترنتی http://jmums.mazums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-746&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی-کامل
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات