این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
سه شنبه 25 آذر 1404
Iranian Biomedical Journal
، جلد ۹، شماره ۴، صفحات ۱۸۱-۱۸۵
عنوان فارسی
اثر عصاره صمغ پسته بر ضایعه اکسیداتیو در جریان اسکیمی فراگیر مغزی در رت
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
The Effect of Pistacia vera L. Gum Extract on Oxidative Damage during Experimental Cerebral Ischemia-Reperfusion in Rats
چکیده انگلیسی مقاله
Oxygen free radicals may be implicated in the pathogenesis of ischemia reperfusion damage. As the antioxidant effects of some species of Pistacia have been reported, the protective effects of Pistacia vera L. gum extract (0.1-0.5 g/kg) on oxidative damage following cerebral ischemia were studied in rats. Ischemia was induced using four-vessel occlusion model and evaluated using measurement of malondialdehyde (MDA) and antioxidant power in hippocampus. MDA and antioxidant power were assayed with the thiobarbituric acid (TBA) and ferric reducing-antioxidant power (FRAP) tests, respectively. The extract and saline were administered intraperitoneally 10 min subsequent to ischemia. Results have shown that the MDA level increased by 47% and antioxidant power decreased by 117% in control group in comparison with sham-operated animals (P< 0.001). Treatment with P. vera L. gum extract significantly and in a non-dose-dependent manner reduced brain MDA level by 63% (P< 0.001) and increased antioxidant power of brain by 235% (P< 0.001) in comparison to the controls. P. vera L. gum comprised of saponins, tannins, and flavonoids. According to these results, it is suggested that P. vera gum may exhibit neuroprotective effects against ischemia. Iran. Biomed. J. 9 (4): 181-185, 2005
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
سیدمحمدتقی منصوری | seyed mohammad taghi mansouri
بهاره نقی زاده | bahareh naghizadeh
حسین حسین زاده | hossein hosseinzadeh
نشانی اینترنتی
http://ibj.pasteur.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-153&slc_lang=en&sid=en
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
مقاله کامل
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات