این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
جمعه 5 دی 1404
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
، جلد ۳۴، شماره ۲، صفحات ۲۱۸-۲۳۴
عنوان فارسی
تأثیر سالیسیلیک اسید و متیلجاسمونات بر ویژگیهای آنتیاکسیدانی و صفات فیزیولوژیکی مامیران کبیر (Chelidonium majus L.) تحت تنش شوری
چکیده فارسی مقاله
در این پژوهش اثرات سالیسیلیک اسید و متیلجاسمونات بهعنوان دو القاءکننده بر فعالیتهای آنتیاکسیدانی، رنگریزههای فتوسنتزیو فلاونوئید تحت تنش شوری در گیاه مامیران کبیر (Chelidonium majus L.) مطالعه شد. این آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار در دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره) در سال 1395 اجرا گردید. سه فاکتور مورد مطالعه شامل هورمون در سه سطح بدون هورمون (آب مقطر)، متیلجاسمونات 100 میکرومولار و اسید سالیسیلیک 2 میلیمولار، شوری در دو سطح عدم شوری (آب شهری با هدایت الکتریکی 0.62 دسیزیمنس بر متر) و شوری با استفاده از 30 میلیمولار NaCl (3.36 دسیزیمنس بر متر) و فاکتور اندام گیاهی در سه سطح برگ، ساقه و ریشه بودند. الیسیتورها بهصورت محلولپاشی و مخلوط با آبیاری به گیاهان اعمال شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثرات اصلی شوری، الیسیتور، بافت و اثرات متقابل بین آنها برای بیشتر صفات معنیدار بود. نتایج حاصل از مقایسه میانگین الیسیتورها نشان داد که متیلجاسمونات سبب افزایش کاروتنوئید، فلاونوئید و آنتوسیانین گردید. هر دو تیمار سالیسیلیک اسید و متیلجاسمونات باعث کاهش میزان و فعالیت آنزیمهای کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز و گایاکول پراکسیداز تحت تنش شوری شدند. در مقایسه میانگین اثرات متقابل سه جانبه، شوری+ سالیسیلیک اسید+ برگ بهترین ترکیب فاکتورها برای محتوای کلروفیل و کاروتنوئید (بهترتیب 68/1 و 54/0 میلیگرم بر گرم وزن تر) بود. همچنین بیشترین میزان آنتوسیانین (OD.gr-1 FW 5.7) در ترکیب عدم شوری+ متیلجاسمونات+ برگ و بیشترین میزان فلاونوئید در ترکیبهای فاکتوری شوری+ عدم هورمون (OD.gr-1 FW3.42)، عدم شوری+ سالیسیلیک اسید (OD.gr-1 FW3.27) و شوری+ متیلجاسمونات (OD.gr-1 FW3.2) در بافت برگ مشاهده شد. میزان پروتئین کل بر خلاف کاهش در تنش شوری+ بدون هورمون (43.35 میلیگرم بر گرم وزن تر)، در تیمارهای تنش شوری+ سالیسیلیک اسید و تنش شوری+ متیلجاسمونات (بهترتیب 72/56 و 27/53 میلیگرم بر گرم وزن تر) افزایش یافت. در جمعبندی کلی مشخص شد که با اعمال دو تیمار هورمونی مذکور تحت تنش شوری، مامیران نیاز کمتری به افزایش سیستم دفاعی آنتیاکسیدان داشته و قابلیت لازم را برای بهبود عملکرد زیستتوده و نیز برخی از متابولیتهای ثانویه خواهد داشت.
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
The effect of salicylic acid and methyl-jasmonate on antioxidant properties and physiological traits of greater celandine (Chelidonium majus L.) under salinity stress
چکیده انگلیسی مقاله
In this study, the effects of salicylic acid and methyl jasmonate as two inducers were studied on antioxidant activity, photosynthetic pigments and flavonoids under salinity stress in Chelidonium majus L. This experiment was conducted as a factorial in a completely randomized design with four replications at Imam Khomeini International University during 2017. The elicitors were treated as foliar and mixed with irrigation. The factors studied included elicitors at three levels (distilled water as control, 2 mM salicylic acid, and 100 µM methyl jasmonate), salinity stress at two levels, urban water as control (EC=0.62 ds/m), salinity at 30 mM NaCl (EC=3.36 ds/m), and plant organs at three levels (leaf, root, stem). The analysis of variance showed that the main effects of salinity, elicitors, organs and their interactions were significant for most of the traits. The results of mean comparison for elicitors showed that methyl jasmonate increased carotenoid, flavonoids and anthocyanin. Both salicylic acid and methyl-jasmonate treatments reduced the amount and activity of catalase, superoxide dismutase and guaiacol peroxidase enzymes under salinity stress. In mean comparison of the triple interaction effects, salinity+salicylic acid+leaf was the best combination of factors for chlorophyll (1.68 mg.g-1 FW) and carotenoid (0.54 mg.g-1 FW) contents. Also, the maximum content for anthocyanin (5.7 OD.gr-1 FW) was observed in non-salinity+methyl jasmonate+leaf and for flavonoids in salinity+non-hormone (3.42 OD.gr-1 FW), non-salinity+salicylic acid (3.27 OD.gr-1 FW) and salinity+methyl jasmonate (3.2 OD.gr-1 FW) in leaf, respectively. The amount of total protein increased in salinity+salicylic acid (56.72 mg.g-1 FW) and salinity+methyl jasmonate (53.27 mg.g-1 FW) in contrast to reduction in salinity+non-hormone (43.35 mg.g-1 FW). In conclusion, by applying the two mentioned elicitors, greater celandine does not need to increase the antioxidant defense system and will potentially improve the yield of biomass and some secondary metabolites under salinity stress.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
صدیقه فابریکی اورنگ |
استادیار، گروه اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره)، قزوین، ایران
هانیه سادات شهاب زاده |
دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره)، قزوین، ایران
نشانی اینترنتی
http://ijmapr.areeo.ac.ir/article_116644_3e85d605e3e2be0684bb940d20eb3714.pdf
فایل مقاله
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/717/article-717-677553.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات