این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
ارمغان دانش، جلد ۱۲، شماره ۱، صفحات ۶۹-۷۸

عنوان فارسی اثرات کلسیم غذایی بر غلظت چربی ها، گلوکز و انسولین سرم در موش صحرایی نر
چکیده فارسی مقاله مقدمه و هدف: افزایش کلسترول خون، مقاومت به انسولین و هیپرتری گلیسریـــدمی از عوامل خطر بیماری های قلبی- عروقی هستند کـــه برای بهبود آنها روش های متعددی پیشنهاد شده است. امروزه کلسیم به عنوان یک ماده مغذی لازم برای اعمال ضروری بدن، به عنوان ماده کاهنده چربی های خون مورد توجه پژوهشگران واقع شده است، ولی هنوز دانش کافی در زمینه تاثیر آن بر کلسترول سرم و نیز اثرات آن بر گلوکز، تری گلیسرید و انسولین سرم وجود ندارد. هدف از این پژوهش تعیین اثرات کلسیم غذایی بر غلظت چربی ها، گلوکز و انسولین سرم در موش صحرایی نر بود. مواد و روش ها: این مطالعه تجربی در دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 1384 انجام شد.48 سر موش صحرایی اسپراگ- دالی، 10 هفته به طور تصادفی به سه گروه تقسیم شدند و پس از یک هفته تطابق به مدت 10 هفته تحت تاثیر رژیم های غذایی کم کلسیم 0.2) درصد وزنی)، کلسیم متعادل 0.5) درصد وزنی) و کلسیم بالا 1.2) درصد وزنی) قرار گرفتند. به جز کلسیم که از طریق کربنات کلسیم تامین شده بود، سایر اجزاء غذایی موش های صحرایی مطابـق رژیم AIN- 93M بود. مـوش ها در دوره نوری- تـــاریکی 12 ســـاعته و دمای 25ـ 22 درجــه سانتی گراد نگهداری شدند و به غذا نیز دستـرسی آزاد داشتند. در انتهــای مطالعــه پس از سر زدن موش های صحرایی، کلسترول تام، کلسترول- لیپوپروتئین با چگالی بالا و کلستــرول- لیپوپروتئیـــن با چگالی پایین، گلوکز و تری گلیسرید سرم و نیز مقدار دفع مدفوعی چربی آنها تعیین و مقایسه شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه و متعاقب شفه آنالیز گردید. یافته ها: نتایج به دست آمده نشان داد که افزایش کلسیم دریافتی باعث کاهش در کلسترول تام(p=0.04) و کلسترول- لیپـــوپروتئین با چگالی پایین سرم (p=0.02)می شود، اما بر سطح تری گلیسرید، گلوکز و انسولین سرم تاثیر معنی داری نداشت. دفع مدفوعی چربی ها، افزایش وابسته به دوز کلسیم را نشان داد، با وجود این تفاوت آماری معنی داری به دست نیامد. نتیجه گیری: نتایج نشان داد که افزایش کلسیم غذایی می تواند کلسترول سرم را کاهش دهد، اما تاثیر آن بر تری گلیسرید، گلوکز سرم و نیز سازوکارهای اثر کاهنده کلسترول آن نیازمند بررسی بیشتر است
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Effects of Dietary Calcium on Serum Lipids, Glucose and Insuline in Male Rats
چکیده انگلیسی مقاله ABSTRACT: Introduction & Objective: There are different methods for improving hypercholesterolemia, insulin resistance and hypertriglyceridemia, the major risk factors of cardio-vascular disease. Calcium, a nutrient essential for many vital functions of the body is now receiving much attention for its possible hypolipidemic effects. The large bodies of studies on the effects of calcium on the serum lipids have shown conflicting results and also there is little evidence for its effects on serum insulin and glucose. Materials & Methods: In this study, the researchers evaluated the effects of three levels of dietary calcium (0.2, 0.5 and 1.2 gram% diet) on serum cholesterol, HDL-cholesterol, LDL-Cholesterol and serum insulin and glucose in male Sprague-Dawley rats. The amount of fecal fat excretion was measured to determine the possible mechanism of lipid lowering effects of calcium. Results: Findings showed that increasing dietary calcium lowerd the serum cholesterol (p=0.04), LDL-cholesterol (p=0.02) but had no significant effects on HDL-cholesterol, serum insulin and glucose. There was a dose dependent increase in fecal fat excretion but was not statistically different on a percent basis. Conclusion: It can be concluded that calcium is an effective hypocholesterolemic nutrient but its effects on serum triglycerids, glucose and insulin need to be evaluated.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله جان محمد ملک زاده | jm malekzadeh


سیدعلی کشاورز | sa keshavarz


فریدون سیاسی | f siassi


مهری کدخدایی | m kadkhodaei


محمدرضا شراقیان | mr eshraghian


احمدرضا درستی مطلق | ar dorosti motlagh


اصغر عالیه پور | a aliehpoor


 مریم چمری | m chamari



نشانی اینترنتی http://armaghanj.yums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-528&slc_lang=fa&sid=en
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تخصصی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات