این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
Journal of Agricultural Science and Technology، جلد ۲۰، شماره ۵، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی بیان فاصله ای ژنهای مسیر بیوسنتز اینولین در کاسنی وحشی و ریشه ای
چکیده فارسی مقاله کاسنی (Cichorium intybus L.) بعنوان یک گیاه شاخص مدیترانه‌ای، در سرتاسر جهان با مصارف تجاری متفاوتی مثل سالادی، علوفه‌ای، منبع تولید اینولین و جایگزین قهوه پخش شده است. اینولین بعنوان یک ترکیب پری‌بیوتیک دارای خاصیت ارتقاء دهندگی سلامت است که همین موضوع منجر به آشکار شدن مسیر بیوسنتز آن شده است. در فاز نرمال وره رشد رویشی دو آنزیم 1-SST و 1-FFT در سنتز اینولین دخیل هستند. آنزیم‌های 1-FEH اینولین را تحت تاثیر وقوع شب‌های سرد و یا دیگر فاکتورهای محیطی به واحدهای فروکتوسیل تجزیه می‌کند. جهت مقایسه شدت عملکرد این ژن‌ها در ژنوتیپ وحشی نسبت به رقم زراعی کاسنی ریشه‌ای ارکیس در سه مرحله 60، 90 و 120 روز پس از کاشت بذر، بیان نسبی ژن‌ها همراه با متابولیت‌های مربوطه آنها با استفاده از تکنیک‌های RT-qPCR و HPLC اندازه گیری شدند. نتایج بیان نشان داد که برخلاف رقم ارکیس، بیان نسبی 1-SST در ژنوتیپ وحشی صعودی است، بیان 1-FFT خیلی کم و ثابت است و سطوح بالایی از بیان ژن 1-FEH I طی فصل رشد در نتیجه انگیزش گل‌دهی رخ داده است. همچنین غلظت‌های فروکتوز و گلوکز بترتیب در نتیجه فعالیت ژن‌های 1-SST و 1-FEH I در ژنوتیپ وحشی صعودی بودند. درجه پلی مریزاسیون (DP) اینولین تولید شده تقریبا هیچ افزایشی در نتیجه عملکرد ضعیف 1-FFT در ژنوتیپ وحشی (کمتر از 5) نداشت اما DP اینولین تولید شده توسط رقم ارکیس بالاتر از 10 بود، علی رغم اینکه بیان 1-SST طی فصل رشد کاهشی بود. بنابراین امکان کارآمدتر کردن مسیر بیوسنتز اینولین در کاسنی ریشه ای ارکیس توسط بسط دوره بیان و افزایش میزان بیان 1-SST با استفاده از منابع کاسنی وحشی از طریق اصلاح کلاسیک آمیزش برگشتی و یا روش‌های بیوتکنولوژی وجود دارد.  
کلیدواژه‌های فارسی مقاله کاسنی صنعتی،فروکتان،

عنوان انگلیسی Spatial Expression of Genes in Inulin Biosynthesis Pathway in Wild and Root Type Chicory
چکیده انگلیسی مقاله Chicory (Cichorium intybus L.) is a typical Mediterranean plant distributed throughout the world and has different commercial uses such as salad, forage, inulin production, and coffee substitute. Health promoting characteristics of inulin as a prebiotic compound led to its biosynthesis pathway discovery. Two enzymes, namely, 1-SST and 1-FFT, are involved in inulin biosynthesis during normal phase. By cold nights or other factors, 1-FEHs enzymes degrade inulin to fructosyl units. To compare the strength of function of these genes in a wild type genotype with root type cultivar (Orchies) of chicory at three stages, i.e. 60, 90, and 120 days after seed planting, relative expression of those genes along with their corresponding metabolites were assessed using RT-qPCR and HPLC. Expression results showed that, unlike Orchies cultivar, relative expression of 1-SST in wild type genotype was ascending, relative expression of 1-FFT was very low and constant and there were high levels of relative expression of 1-FEH I gene during growing season due to flowering initiation. Also, glucose and fructose concentrations were upward, as result of 1-SST and 1-FEH I enzymes activity in wild type genotype, respectively. Degree of Polymerization (DP) of produced inulin had almost no increase due to low function of 1-FFT enzyme in the wild type genotype (DP< 5), but Orchies cultivar produced inulin with DP> 10 as expression of 1-SST decreased during growing season. So, it is possible to make inulin pathway in root type chicory cultivars more efficient by expanding and overexpressing 1-SST function using such wild resources through backcross breeding or biotechnology methods.  
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله | H. Shoorideh
Department of Agronomy and Plant Breeding, College of Agricultural and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Islamic Republic of Iran.
Graduate PhD student of Agronomy and Plant Breeding Department, University of Tehran, Iran. Dryland Agricultural Research Institute, North Khorassan Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Shirvan, Iran.

| S. A. Peighambari
Department of Agronomy and Plant Breeding, College of Agricultural and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Islamic Republic of Iran.
Department of Agronomy and Plant Breeding, Division of Biometrical Genetics, College of Agricultural & Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Tehran, Iran

| M. Omidi
Department of Agronomy and Plant Breeding, College of Agricultural and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Islamic Republic of Iran.
Department of Agronomy and Plant Breeding, Division of Molecular Genetics, College of Agricultural & Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Tehran, Iran

| M. R. Naghavi
Department of Agronomy and Plant Breeding, College of Agricultural and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Islamic Republic of Iran.
Department of Agronomy and Plant Breeding, Division of Molecular Genetics, College of Agricultural & Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Tehran, Iran

| A. Maroufi
Department of Plant Breeding, College of Agricultural, University of Kurdistan, Sanandaj, Islamic Republic of Iran.
Department of Agronomy and Plant Breeding,College of Agricultural University of Kurdistan, Sanandaj, Iran.


نشانی اینترنتی http://journals.modares.ac.ir/browse.php?a_code=A-23-39633-177&slc_lang=fa&sid=23
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/476/article-476-692254.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات