این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
مجله پزشکی ارومیه، جلد ۲۱، شماره ۲، صفحات ۲۶۰-۲۶۶

عنوان فارسی مطالعه تغییرات فعالیت‌های پاراکسونازی و آریل‌استرازی آنزیم پاراکسوناز به‌دنبال تجویز عصاره آبی سیر در موش صحرائی
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژه‌های فارسی مقاله عصاره­آبی سیر ، مالون دی آلدهید، پاراکسوناز، آریل استراز

عنوان انگلیسی EFFECTS OF AQUEOUS GARLIC EXTRACT ON PARAOXONASE AND ARYLESTERASE ACTIVITY IN RATS
چکیده انگلیسی مقاله Received: 1 April, 2010 Accepted: 22 May, 2010 Abstract Background & Aims : Paraoxonase 1 is one of the most significant enzymes scavenging of harmful free radicals and conserves blood lipoproteins against oxidant components. The present study aims to investigate the effects of aqueous garlic extract supplementation Paraoxonase 1. Materials & Methods: Twenty normal rats which were divided randomly into two groups including 10 rats for each control and specimen groups. Specimen group received 3 ml of extract interperitoneally each day and the control group received normal saline in the same volume and condition during the experiment. After a week injection, routine blood analysis including Paraoxonase 1 , Arylesterase activity , and lipid parameters were performed. Oxidant malondialdehyde and antioxidant (total antioxidant status) parameters were also measured. Results: Serum total cholesterol (p< 0.05), low-density lipoprotein (p< 0.05) and triglyceride (p< 0.05) levels were found to be significantly lowered, but Paraoxonase 1 (p< 0.05) , Arylesterase (p< 0.05) , and HDL (p< 0.05) level increased after using the extract. Blood total antioxidant status (p< 0.05) values were found to have increased and malondialdehyde (p< 0.05) level decreased during this episode. There was a positive and significant correlation between PON and Arylesterase (p=0.025, r=0.697). The correlation between Paraoxonase 1 and HDL-cholesterol concentration was also significant and positive (p=0.006, r=0.794). Conclusion : It was concluded that aqueous garlic extract supplementation increases Paraoxonase 1 and Arylesterase improves blood lipid profile and strengthens blood antioxidant potential. It also leads to a decrease in the level of malondialdehyde in blood samples which demonstrates reduced oxidation reactions in the body. Keywords: Aqueous garlic extract, Malondialdehyde, Paraoxonase, Arylesterase Address: Drug Applied Research Center, Tabriz University of Medical Sciences, Tabriz, Iran. Tel: (+98) 9141145493 Email: rashtchizadeh@yahoo.com Source: U rmia M ed J 2010: 21(2): 297 ISSN: 1027-3727
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله نادره رشتچی زاده | nadere rashtchizadeh
drug applied research center, tabriz university of medical sciences, tabriz, iran.
تبریز، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، مرکز تحقیقات کاربردی داروئی تلفن 09141145493
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی تبریز (Tabriz university of medical sciences)

امیر قربانی حق جو | amir ghorbanihaghjo


محمدحسین میرمومنی | mohammad mohsen mir momeni

سازمان های دیگر: دانشگاه رازی کرمانشاه

مرتضی قاری قرآن | morteza ghari ghoran

سازمان های دیگر: دانشگاه رازی کرمانشاه

جابر هاشم زاده | jaber hashemzadeh



نشانی اینترنتی http://umj.umsu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-3-120&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده 1
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات