این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
چهارشنبه 19 آذر 1404
مجله دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد
، جلد ۱۶، شماره ۴، صفحات ۸۷-۹۱
عنوان فارسی
بررسی برخی عوامل مرتبط با ظرفیت آنتیاکسیدانی تام بزاق
چکیده فارسی مقاله
مقدمه: رادیکالهای آزاد، اتمها یا مولکولهایی هستند که به خاطر وجود الکترون تک، بسیار واکنش پذیر بوده و آسیبهای فراوانی را به ماکرو ملکولهای بدن جانداران وارد میسازند. سیستمهای دفاع آنتیاکسیدانی با جلوگیری از تشکیل رادیکالها، ترمیم صدمات ناشی از فعالیت رادیکالها، افزایش دفع مولکولهای صدمه دیده و به حداقل رساندن جهشهای سلولی با آسیبهای ناشی از این رادیکالها مقابله میکنند. سبکهای مختلف زندگی و تغذیهای، فاکتورهای محیطی و ژنتیکی میتوانند باعث افزایش غیرطبیعی تولید رادیکالهای آزاد یا تضعیف سیستم دفاع آنتیاکسیدانی شده و تعادل بین تولید و دفع رادیکالهای آزاد را بر هم زده و همچنین در پدیده پیری ایجاد و پیشرفت تعداد زیادی از بیماریها نقش داشته باشند. بر این اساس برخی از عوامل مرتبط با ظرفیت آنتیاکسیدانی تام بزاق بررسی شد. روشبررسی: این مطالعه یک مطالعه توصیفی بود. نمونهگیری به روش چند مرحلهای انجام گرفت. افراد تحت مطالعه 720 نفر (395 دختر، 325 پسر) از افراد 17-15 ساله شهر اراک بودند. افراد پرسشنامهای در خصوص اطلاعات مربوط به عوامل دموگرافیک و رژیم غذایی، که روایی آن توسط متخصصین فن، تأیید شده بود را پر کردند و سپس ظرفیت آنتیاکسیدانی تام بزاق آنها با روش FRAP (Ferric Reducing Ability of Plasma) اندازهگیری شد. جهت تجزیه و تحلیل دادهها از آزمونهای آماری توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و تحلیلی (تیتست و ضریب همبستگی اسپیرمن) استفاده شد. نتایج: میانگین و انحراف معیار ظرفیت آنتیاکسیدانی تام بزاق پسرها بالاتر از دخترها بود (0002/0=P) همچنین بین مصرف شیر، تحصیلات مادر، پدر و ظرفیت آنتیاکسیدانی تام بزاق همبستگی مثبت و معنیداری وجود داشت و p و r به ترتیب عبارت بودند از: (02/0، 004/0، 045/0، 087/0، 11/0، 076/0). بین وضعیت اقتصادی، مصرف گوشت قرمز و سفید، چربی و ظرفیت آنتیاکسیدانی تام بزاق همبستگی معنیداری وجود نداشت. نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان داد که تحصیلات والدین و رعایت رژیم غذایی با ظرفیت آنتیاکسیدانی تام بزاق همبستگی مثبت و معنیداری دارد که به نظر میرسد دادن آگاهیهای لازم و آموزشهای تغذیهای میتواند باعث کاهش استرس اکسیداتیو و پیشگیری از بیماریهای مختلف گردد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
A Survey of Some Factors Related to Total Antioxidant Capacity of Saliva
چکیده انگلیسی مقاله
Introduction: Free radicals are molecules or atoms with single electron that results in reactions thus causing severe damages to the body’s macromolecules. By preventing the formation of free radicals, repairing damages caused by radical’s activities, increasing the excretion of the damaged molecules and minimizing the cellular mutation, the antioxidant defense system contrasts the damages caused by free radicals. Different lifestyles and nutrition, environmental and genetic factors can lead to the unusual increase in free radicals formation or weakening the antioxidant defense system and can cause the imbalance between the production and excretion of free radicals. They have not only a significant role in aging but also in causing and aggravating many diseases. Accordingly, some factors related to total antioxidant capacity of saliva were studied. Methods: This study was descriptive and the sampling was performed in multi stages. The subjects consisted of 720 students (male: 325, female: 395) in Arak. Individuals filled a questionnaire approved by experts and included the demographic factors and dietary habits. Then the total antioxidant capacity in saliva of these students were measured by FRAP method. The results were analyzed with descriptive analysis (such as Mean, Deviation standard) and also analytical analysis (such as T-test and Spirman Correlation Coefficient). Results: The mean and standard deviation (mean SD) of total antioxidant capacity of saliva in males was higher than the females and so there was a positive and meaningful correlation between total capacity antioxidant of saliva and milk consumption, father’s education and mother’s education. P and R in this manner were (0.02, 0.04, 0.045-0087, 0.11, 0.076) while there was no significant correlation between social and economic status, consumption of fats, red and white meat and the antioxidant capacity. Conclusion: Parents level of education and dietary habits have a significant and positive correlation with the antioxidant capacity. It seems that giving necessary information and nutrition instruction can help decrease oxidative stress and prevent different diseases.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Free radicals, Antioxidant, Oxidative stress, Saliva.
نویسندگان مقاله
علی اکبر ملکی راد | aa malekiral
. ak_malekirad@ yahoo.com
منصور بیرامی | m beyrami
کبری راهزانی | k rahzani
محمدعلی شریعت زاده | ma shariatzadeh
ابوالفضل عیسی آبادی بزچلویی | a eisabadi bozchelouei
نشانی اینترنتی
http://jssu.ssu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-559&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
عمومی
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات