این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
پنجشنبه 20 آذر 1404
مجله پزشکی ارومیه
، جلد ۱۶، شماره ۳، صفحات ۹-۱۵
عنوان فارسی
اسید فیتیک و نسبت مولی آن به روی، در نان های مصرفی تبریز
چکیده فارسی مقاله
پیش زمینه و هدف: کمبود روی از مشکلات شایع تغذیهای در ایران است. در یک ماده غذایی نسبت مولی اسید فیتیک به روی عامل اصلی در تعیین زیست فراهمی روی تعریف می شود. لذا مطالعه اخیر جهت تعیین مقدار اسید فیتیک و نسبت مولی آن به روی در انواع نان ها، شامل: لواش دستی، لواش گردان، ماشینی، سنگک، بربری، روغنی، باگت و نان اسکو، و آرد مصرفی در شهر تبریز و مقایسه آن ها با هم دیگر و با معیار سازمان جهانی بهداشت انجام گرفت.مواد و روش کار: مطالعه به روش مقطعی، توصیفی و تحلیلی است. از هر نمونه نان ها 10 نمونه و از آرد مورد استفاده 8 نمونه از نانوایی های سطح شهر گرفته شد. مقدار اسید فیتیک، آهن و روی آن ها اندازهگیری شده و نسبت مولی اسید فیتیک به روی برای نمونه های مختلف محاسبه شد.نتایج مقدار روی و آهن در نمونه های مختلف به ترتیب: 1.40-0.73 و 1.87-0.72 میلی گرم در صد گرم بود. میانگین اسید فیتیک و نسبت مولی آن به روی در آرد های مورد بررسی به ترتیب: 262.75 میلی گرم درصد گرم (با حدود اطمینان: 95%: 315.11 – 210.38) و 19.36 (با حدود اطمینان 95%: 23.79- 14.93) بود، در حالی که مقادیر شاخص های فوق در نان های مورد بررسی به ترتیب 108.47 میلی گرم درصد گرم (با حدود اطمینان 95%: 123.31 – 93.75) و 8.91 (با حدود اطمینان 95% : 10.06 – 7.76) بود (p< 0.001). درنان های مورد بررسی نان باگت با کمترین و نان لواش گردان بیشترین مقدار نسبت مولی اسید فیتیک روی را داشت. زیست فراهمی روی براساس معیار سازمان جهانی بهداشت برای نان های باگت و روغنی در حد خوب (55-50 درصد) و برای بقیه نان ها متوسط (35-30درصد) و برای آرد کم (15-10 درصد) بود.بحث و نتیجه گیری: در تهیه نان کاهش بارزی در مقدار اسید فیتیک و نسبت مولی آن به روی مشاهده میشود، اما مقادیر قابل توجهی اسید فیتیک در بیشتر نان های مصرفی، باقی می ماند. نان از منابع قابل توجه عناصری چون روی و آهن میباشد. اما اسید فیتیک موجود در آن می تواند باعث کاهش جذب این عناصر شود. با توجه به مصرف بالای نان در جامعه ما، لزوم انجام اقدامات مناسب تر جهت حذف بیشتر اسید فیتیک در نان های مصرفی ضروری به نظر میرسد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
اسید فیتیک، روی، نسبت مولی اسید فیتیک به روی، نام
عنوان انگلیسی
چکیده انگلیسی مقاله
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
پورقاسم گرگری بهرام |
تبریز، دانشکده بهداشت و تغذیه، گروه تغذیه و بیوشیمی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی تبریز (Tabriz university of medical sciences)
پورقاسم گرگری بهرام |
تبریز، دانشکده بهداشت و تغذیه، گروه تغذیه و بیوشیمی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی تبریز (Tabriz university of medical sciences)
محبوب سلطان علی | mahboob soltan ali
رضویه سیدولی | razavieh seyed vali
نشانی اینترنتی
http://umj.umsu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-93&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله
دریافت فایل مقاله
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
عمومی
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی(توصیفی- تحلیلی)
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات