این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
فرآیند و کارکرد گیاهی، جلد ۷، شماره ۲۴، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی تاثیر تنش خشکی و اشعه ماوراء بنفش (UV-C) بر سیستم دفاع آنتی اکسیدانی آنزیمی و غیر آنزیمی در سه رقم گندم (Triticum aestivum L.)
چکیده فارسی مقاله    تنش خشکی و اشعه­ UV به عنوان عوامل محیطی تنش­زا اثرات زیانباری بر فرایندهای فیزیولوژیکی و رشد گونه­های گیاهی دارند. گیاهان از طریق وابستگی به سازوکارهای خاص فیزیولوژیکی با این عوامل تنش­زا که موجب تولید گونه­های کنشگر اکسیژن در یاخته­های گیاهی می­شوند، مقابله می­کنند. لذا به منظور بررسی تاثیر تنش خشکی وUV-C بر سیستم دفاع آنتی­اکسیدانی آنزیمی و غیر آنزیمی در ارقام مختلف گیاه گندم (.Triticum aestivum L)، آزمایشی گلدانی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه دانشگاه پیام نور مرکز ارومیه در سال 1394 اجرا گردید. عامل اول شامل تنش خشکی در دو سطح (شاهد و تنش خشکی با اعمال 25 درصد ظرفیت زراعی)، عامل دوم شامل اشعه­ UV در دو سطح (شاهد و اشعه UV-C) و عامل سوم سه رقم گندم ("زارع"، "پیشگام" و "میهن") بود. در این تحقیق صفات موروفولوژیک، رنگیزه­های فتوسنتزی و آنزیم­های موثر بر سیستم دفاعی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که در شرایط تنش خشکی و اشعه UV محتوای فلاونوئید­ها در رقم "میهن" افزایش و در رقم "پیشگام" کاهش معنی­داری یافت در حالی که در همین شرایط (تنش خشکی و اشعه UV) محتوای آنتوسیانین­­ها افزایش معنی­داری نشان داد. تیمار خشکی و اشعه­ UV سبب ایجاد تنش اکسیداتیو در ارقام مختلف گیاه گندم شد. علاوه بر این تنش خشکی ترکیبات فنلی را افزایش داد و موجب افزایش فعالیت آنزیم­های آنتی­اکسیدان نظیر کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز و پراکسیداز شد. محتوای کربوهیدرات­های محلول نیز تحت شرایط تنش خشکی افزایش معنی­داری یافت. تنش خشکی در مقایسه با آبیاری مطلوب، طول ساقه، طول ریشه، کاروتنوئید و کلروفیل کل را به ترتیب حدود 16، 20، 25 و 20 درصد کاهش داد. در شرایط تنش خشکی، کاربرد اشعه UV محتوای پرولین را در کلیه ارقام حدود 31 درصد افزایش داد در حالی که این افزایش در شرایط بدون تنش خشکی 22 درصد بوده است. افزایش فعالیت آنزیم­های آنتی­اکسیدانی در هر سه واریته مشاهده شد، همچنین محتوای مالون­دی­آلدئید و پرولین در هر سه رقم مورد مطالعه افزایش یافت. اشعه­ UV باعث کاهش معنی­دار محتوای کلروفیل a، b و کلروفیل کل شد. همچنین تیمار با اشعه­ی UV-C باعث کاهش وزن خشک ریشه و ساقه و طول ریشه و ساقه  در هر سه رقم شد. کاربرد توام تنش خشکی و اشعه­ UV باعث تشدید خسارات وارده به گیاه شد. همچنین رقم "زارع" با توجه به افزایش میزان فلاونوئیدها و آنتوسیانین نسبت به ارقام "میهن" و "پیشگام" رقم متحمل به تنش خشکی شناخته شد.  
کلیدواژه‌های فارسی مقاله آنتوسیانین، اشعه ماوراء بنفش، تنش خشکی، فلاونوئیدها، گندم

عنوان انگلیسی The effect of drought stress and Ultraviolet on antioxidant defensive system of enzyme and non-enzyme in three varieties of wheat (Triticum aestivum L.)
چکیده انگلیسی مقاله Drought stress and ultraviolet radiation as stressful environmental factors have deleterious effects on physiological and growth of plants. Plants through specific physiological mechanisms confront with stressors factors that they cause the production of reactive oxygen species in plant cell. So in order to evaluation of the effect of drought stress and Ultraviolet on photosynthesis pigments and antioxidant defensive system of enzyme and non-enzyme in three varieties of wheat (Triticum aestivum L.), pot experimental  was conducted by using factorial based on completely randomized design (RCD) with three replications in Payme Noor university laboratory of Urmia in 2015. Treatments were drought stress in two levels (control and drought stress by applying 25% of field capacity) and ultraviolet radiation (control and UV-C) and three wheat varieties ("Zare", "Pishgham" and "Mihan"). In this study, morphological traits, photosynthetic pigments and enzymes affecting on defense system were studied. The results showed that under drought stress and UV rays, the content of flavonoids increased in " Mihan" and decreased significantly in "Pishgham" cultivar, while in the same conditions (drought stress and UV radiation), the content of anthocyanins increased significantly. Treatment drought stress and UV causes oxidative stress in different varieties of wheat. In addition drought stress increased phenolic compounds and cause to enhance antioxidant enzymes such as catalase activity, superoxide dismutase and peroxidase. The content of soluble sugars increased under drought stess conditions. Drought stress in comparison with optimum irrigation, stem lenth, root lenth, carotenoids and total chlorophyll about 16, 20, 25 and 25 percent significantly reduced, respectively. In drought stress condition, application UV increased proline amount in all three varieties about 31 percent but in optimum irrigation increasing was 22 percent. Increase the activity of antioxidant enzymes was observed in all three varieties, as well as the content of malondialdehyde and proline increased in all three varieties studied. UV radiation caused a significant reduction in the concentration of chlorophyll a, b and total chlorophyll. Also drought stress and UV reduced significantly root and stem dry weight, root and stem length. The interaction between drought stress and ultraviolet radiation increased damage to the plant. Also "Zare" variety according to increasing flavonoids and anthocyanin comparison with "Pishgham" and "Mihan" varieties was known as tolerant to drought stress.   
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Anthocyanin, Drought stress, Flavonoids, UV radiation, Wheat

نویسندگان مقاله زینب رضایی فر | Zeynab Rezayi Far
University of Payame Noor
دانشگاه پیام نور

سیامک فلاحی | Siamak Fallahi
Payame Noor University
دانشگاه پیام نور

اسماعیل قلی نژاد | Esmaeil Gholinezhad
Payame Noor University
دانشگاه پیام نور


نشانی اینترنتی http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-207-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تنش خشکی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات