این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
دوشنبه 24 آذر 1404
آبیاری و زهکشی
، جلد ۱۰، شماره ۴، صفحات ۴۸۹-۴۹۸
عنوان فارسی
تحلیل اثرات تقویم کشت بر نیاز آبی گندم در استان سیستان و بلوچستان در شرایط تغییر اقلیم
چکیده فارسی مقاله
افزایش گرمایش جهانی یکی از مهمترین مخاطرات طبیعی در جهان امروز است که با تاثیر بر فیزیولوژی گیاه، توازن آب خاک و تامین نیاز آبی از آبِ سبز و آبی میتواند عملکرد گیاه را متأثر سازد. تحت چنین شرایطی، دستیابی به امنیت آب و غذا نیازمند استفادهی بهینه از منابع آب موجود و حفظ عملکرد گیاه در دورههای آتی میباشد. از آنجایی که گندم و فرآوردههای آن مهمترین سهم را در رژیم غذایی مردم جهان دارد، در این پژوهش تاثیر تغییر اقلیم بر تقویم کشت گندم و نیاز آبی آن در استان سیستان و بلوچستان مورد بررسی قرار گرفت. همچنین تاثیر مدیریت در تاریخ کاشت بر کاهش اثرات منفی این پدیدهی جهانی بررسی شد. پس از واسنجی و صحتسنجی مدل LARS-WG، مولفههای اقلیمی شش ایستگاه هواشناسی زابل، زاهدان، ایرانشهر، سراوان، خاش و چابهار تحت سه سناریوی A1B، A2 و B1 در مدل HADCM3 تا سال 2100 ریزمقیاس شدند. با تعیین بازههای مناسب برای کاشت وطول دورههای رشد اولیه، سریع، میانی و انتهایی با استفاده دماهای کاردینال و ضریب درجه-روز رشد، نیاز آبی گیاه بدست آمد. تغییر اقلیم به دلیل افزایش معنیدار دما، طول دورهی رشد در مراحل مختلف را بین یک تا 20 روز کاهش میدهد که این مساله باعث کاهش نیاز آبی گندم بین 03/0-7/42 درصد خواهد شد. اگرچه به تعویق انداختن زمان کاشت در شرایطِ تغییراقلیم، طول فصل کشت را بین 12 تا 25 روز کاهش میدهد، اما نیاز آبی را بین 27/1 تا 778 مترمکعب در هکتار افزایش خواهد داد. براساس نتایج، مدیریت تقویم کشت گندم راهکاری موثر برای دستیابی به کشاورزی پایدار در اقلیم آینده استان سیستان و بلوچستان میباشد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
تقویم کشت،کشاورزی پایدار،گرمایش جهانی،گندم،مدل lars-wg،مدل HADCM3،
عنوان انگلیسی
Analyzing the Influences of Cropping Calendar on Wheat Water Requirement in Sistan and Baluchestan Province under Climate Change
چکیده انگلیسی مقاله
Global warming is a one of the most important natural hazard in the current world which could affect crop yields through affecting plant physiology, soil water balance and crop water requirement via green and blue water. Under such circumstances, achieving water and food security through an optimal usage of water resources and maintaining crop yield level requires measures for adapting with this major environmental challenge in the future periods. Since wheat and its produces has a the most important share in peoples’ food diet, the climate change effect on wheat cropping calendar and its water requirement in Sistan and Baluchestan province was investigated in this research. Also, the influence of managing sowing date on diminishing the negative effects of this global event was assessed. After calibrating and validating LARS-WG, the climatic variables in six synoptic stations of Zabol, Zahedan, Iranshahr, Saravan, Khash and Chabahar were downscaled under three scenarios of A1B, A2 and B1 of HADCAM3 model up to 2100. Crop water requirement was calculated by determining suitable crop cultivation periods based on cardinal temperature and determining the length of initial, developing, mid-season and late-season stages based of growth degree day coefficient. Climate change decrease the length of different growth stages by 1-20 days due to significant temperature increase which led to 0.03-42.7 percentage decrease in wheat water requirement. Although delaying wheat cultivation will intensify the climate change effects and shorten the growing period by 12-25 days, water requirement will increase by 1.27-778 M3 ha-1. Based on the results, the management ofwheat cultivation calendar can be effective way to achieve sustainable agriculture under future climate condition of the Sistan and Baluchestan province.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
محمد جهانتیغ |
دانشآموختهی کارشناسی ارشد گروه مهندسی آب، دانشگاه زابل، زابل، ایران
فاطمه کاراندیش |
استادیار گروه مهندسی آب، دانشگاه زابل، زابل، ایران
معصومه دلبری |
دانشیار گروه مهندسی آب، دانشگاه زابل، زابل، ایران
نشانی اینترنتی
http://idj.iaid.ir/article_55403_0e0a2aa4f4497075f20d0030070a1037.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات