این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
جمعه 5 دی 1404
پژوهش در پزشکی
، جلد ۲۷، شماره ۱، صفحات ۳۳-۴۰
عنوان فارسی
تعیین تنوع مواد غذایی مصرفی و ارتباط آن با کفایت دریافت مواد مغذی در یک منطقه شهری تهران
چکیده فارسی مقاله
سابقه وهدف : این مطالعه به منظور تعیین تنوع مواد غذایی مصرفی و ارتباط آن با کفایت دریافت مواد مغذی در گروهی از افراد جامعه شهری منطقه 13 تهران انجام شد. مواد و روشها : در این بررسی، پس از حذف موارد کم گزارش دهی، 581 فرد 18 سال و بالاتر (295 زن و 286 مرد) در قالب بخشی از مطالعه مقطعی ارزیابی دریافت های غذایی ساکنین منطقه 13 تهران بر پایه هرم راهنمای غذایی در سال 80-1378، انتخاب شدند. بررسی وضعیت تغذیه به روش تکمیل پرسشنامه در روز یاد آمد غذایی صورت گرفت. جهت تعیین امتیاز تنوع غذایی از 5 گروه اصلی هرم که به 23 زیر گروه تقسیم می شوند، استفاده شد. امتیاز کل تنوع غذایی بیانگر میانگین امتیازات 5 گروه اصلی بود. یعنی هر یک از پنج گره حداکثر 2 امتیاز از کل 10 امتیاز تنوع غذایی را دارا بودند. برای این که هر فرد برای هر گروه غذایی، مصرف کنننده به حساب آید، می بایست حداقل نیمی از سروینگ از داده غذایی (مطابق تعاریف شاخصهای کمی هرم راهنمای غذایی) را در عرض 2 روز یاد آمد، مصرف کرده باشد. نسبت کفایت برخی مواد مغذی و میانگین آنها با استفاده از مقادیر توصیه شده استانداردهای پذیرفته شده بین المللی و در نظر گرفتن سن و جنس محاسبه شد. یافتهها : کمترین تنوع غذایی در گره غلات (24/0 ؟ 85/0) و بیشترین تنوع غذایی مشاهده شد. از نظر آماری تفاوت معنی داری بین مردان و زنان در امتیازهای گروههای مختلف و امتیاز کل تنوع غذایی مشاهده نشد. حدود نیمی از جامعه مورد نظر امتیاز تنوع غذایی کمتر از 6 داشتند. امتیاز تنوع غذایی با دریافت انرژی، درصد چربی، کربوهیدرات، پروتئین، مقدار فیبر (گرم) و کلسترول (میلی گرم) از نظر آماری همبستگی نداشت. همبستگی بین امتیاز تنوع غذایی و نسبت کفایت دریافت کلسیم، روی پتاسیم و منیزیم معنی دار بود..امتیاز کل تنوع غذایی با میانگین نسبت کفایت مواد مغذی همبستگی داشت (05/0 > p ). نتیجه گیری و توصیهها : بر اساس یافته های این بررسی و مطالعات پیشین، امتیازهای تنوع غذایی روش مناسبی جهت تعیین تفاوتهای موجود در الگوی غذایی جوامع مختلف از نظر ارزش تغذیه ای و ابزار مناسبی برای پیشگویی کفایت تغذیه ای رژیم غذایی می باشد. با توجه به آنکه حدود نیمی از افراد جامعه مورد مطالعه، امتیاز تنوع غذایی مناسبی نداشتند، آموزش تغذیه در زمینه لزوم مصرف از تمامی گرههای اصلی هرم راهنمای غذایی ضروری به نظر می رسد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
، تنوع مواد غذایی، کفایت دریافت مواد مغذی
عنوان انگلیسی
Determining the dietary diversity and its association with mean adequacy ratio
چکیده انگلیسی مقاله
Background: The present study was conducted to determine the dietary diversity score and its association to other measure of diet quality, including mean adequacy ratio. Materials and methods: After excluding the underreported subjects, 581 individuals over 18 years old (295 women & 286 men) were selected. Their dietary intake assessments were based on 2 day 25 hour food recall interview. A dietary diversity score was based USDA-defined food groups calculated as part of the pyramid serving database that categorized into 23 broad food groups. The dietary diversity score reflects a weighted average of scores for each of the 5 primary food subgroups. Therefore each of the 5 broad food categories received a maximum diversity score of 2 the 10 possible score points. To be counted as a "consumer" for any of the food groups categories, a respondent needed to consume one-half serving, as defined by Food Guide Pyramid quantity criteria, at any time during the 2-day survey period. The nutrient adequacy ratio for a given nutrient is the ratio of a subject's intake to the current recommended allowance for the subjects' sex and age category. Results: The minimum and maximum dietary diversity score was shown in grain (0.850.24) and fruit (1.480.6) groups, respectively. There was no difference in dietary variety score between men and women. Half of people in this study had the dietary diversity score less than 6. There were no signification correlation between energy intake, fat (%), carbohydrate, protein, fiber and cholesterol (gr) with dietary score. The dietary diversity score was correlated with mean adequacy ratio score (P< 0.05). Conclusion: Based on this survey and prior reports, dietary diversity score provide and ideal method to determine the differences of dietary patterns of different peoples and a new measure to predict dietary adequacy. Half of the people of this survey hadn't ideal dietary diversity score, so nutrition education as a more concrete concept of a varied diet is necessary.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Dietary diversity, Mean adequacy ratio.
نویسندگان مقاله
پروین میرمیران |
عضو هیات علمی دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی (Shahid beheshti university of medical sciences)
میرمیران p محمدی f عزیزی f فاطمه محمدی | mirmiram p mohammadi f azizi f
– محقق، مرکز تحقیقات غدد درون ریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
سازمان اصلی تایید شده
: پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم (Research institute for endocrine sciences)
فریدون عزیزی | azizi f
استاد، مرکز تحقیقات غدد درون ریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
سازمان اصلی تایید شده
: پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم (Research institute for endocrine sciences)
نشانی اینترنتی
http://pejouhesh.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-179&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
عمومی
نوع مقاله منتشر شده
عمومی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات