این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
فرآوری و نگهداری مواد غذایی، جلد ۱۰، شماره ۱، صفحات ۸۵-۹۸

عنوان فارسی اثر روش های مختلف استخراج بر ترکیبات فنولی و خاصیت آنتی اکسیدانی عصاره برگ توت سفید (.Morus alba L)
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: اکسایش عامل اصلی فساد چربی ها و روغن ها محسوب می شود. اکسیداسیون روغن ها علاوه بر تغییر ویژگی های ارگانولپتیکی ماده غذایی، ارزش غذایی و عمر نگهداری روغن ها را کاهش می دهد. به همین دلیل آنتی اکسیدان های سنتزی برای جلوگیری از بدطعمی ناشی از اکسایش به روغن ها و چربی ها اضافه می شود. با توجه به اینکه آنتی اکسیدان های سنتزی مانند تری بوتیل هیدروکینون (TBHQ)، بوتیلید هیدروکسی تولوئن (BHT)، بوتیلید هیدروکسی آنیزول (BHA) واسترهای گالات اثرات نامطلوبی همچون اثر جهش زایی و سرطان در بدن انسان دارد لذا تولید آنتی اکسیدان های طبیعی به عنوان جانشین ضروری می باشد. هدف از این پژوهش بررسی اثرات روش های مختلف استخراج بر ترکیبات فنلی و فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره برگ توت سفید به عنوان آنتی اکسیدان طبیعی می باشد. مواد و روش ها: برگ توت سفید بعد از خشک شدن آسیاب گردید و عصاره ها با استفاده از روش های ماسراسیون (حلال اتانول- آب، 50:50)، اولتراسوند و سیال فوق بحرانی استخراج شدند. مقدار کل ترکیبات فنولی با روش فولین-سیوکالتو و توکفرول عصاره ها با استفاده از روش رنگ سنجی اندازه گیری شد و برای اندازه گیری فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره در غلظت های 500، 1000، 1500 و 2000 قسمت در میلیون از روش های مهار رادیکال آزاد 1،1 دی فنیل 2، پیکریل هیدرازین (DPPH)، بیرنگ شدن بتاکاروتن/ اسید لینولئیک استفاده شد. میزان فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره ها با آنتی اکسیدان سنتزی TBHQ مقایسه گردید. یافته ها: مقدار ترکیبات فنولی و توکفرول در روش استخراج با اولتراسوند بیشتر از سایر روش ها بود. فعالیت مهار رادیکال آزاد DPPH غلظت های مختلف عصاره نشان داد که در تمام نمونه های مورد بررسی با افزایش غلظت عصاره میزان مهار رادیکال آزاد افزایش یافته است و اختلاف معنی دار آماری بین غلظت های مختلف مشاهده شد. میزان مهار رادیکال های آزاد از 98/40% تا 46/77% متغیر بود.در روش بیرنگ شدن بتاکاروتن/لینولئیک اسید مشاهده شد که با افزایش غلظت عصاره در تمام نمونه های مورد بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی افزایش یافت و در تمام غلظت های مورد بررسی نمونه های اولتراسوندی بالاترین فعالیت آنتی اکسیدانی و عصاره های استخراج شده با روش ماسراسیون کمترین فعالیت آنتی اکسیدانی را داشتند. با افزایش غلظت عصاره از 500 به 2000 قسمت در میلیون فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره افزایش یافت و غلظت 2000 قسمت در میلیون از عصاره برگ سفید توت از نظر فعالیت آنتی اکسیدانی اختلاف معنی دار آماری (05/0 p
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Effect of different extraction methods on phenolic compounds and antioxidant properties of white mulberry (Morus alba L.) leaf extract
چکیده انگلیسی مقاله Background and objectives: Oxidation is main causes of oils and fats rancidity. Oil oxidation changes the organoleptic properties of food and also reduces nutrition value and shelf life of oils. Synthetic antioxidant is added to oils and fats to preventing off-flavour that occur by oxidation. Due to the adverse effects of synthetic antioxidants such as TBHQ ،BHT ،BHA and GA on human body including mutagenic and carcinogenic effects, production of natural antioxidant as alternative for synthetic antioxidants it is necessary. The aim of this study was to evaluate the effects of extraction techniques on phenolic compounds and antioxidant activity of white mulberry leaves extract as natural antioxidant. Materials and Methods: The white mulberry leaves after drying were milled and extracts were extracted using maceration (ethanol solvent – water, 50:50), ultrasound assisted and supercritical fluid extraction methods. Total phenolic compounds (TPC) and tocopherol (TC) were measured using Folin–Ciocalteu method and colorimetric assay and antioxidant activity of extract in 500, 1000, 1500 and 2000 ppm concentrations were measured using 1,1-Diphenyl-2-picryl-hydrazyl )DPPH( radical scavenging, β-caroten/linoleic bleaching assays. Antioxidant activity of extracts was compared with synthetic antioxidant (TBHQ). Results: The TPC and TC in ultrasonic extract were higher than other extracts due to extraction conditions. The DPPH radical scavenging activity of extracts at different concentrations showed that free radical scavenging of the all samples increased with increasing of concentration of extracts and statistically significant difference was between different concentrations. Free radical scavenging value was varied from 40.98% to 77.46%. In β-Caroten/linoleic acid method was observed antioxidant activity of all extracts examined increased with increasing of concentration of extracts. In all concentrations examined, samples with ultrasound-assist extraction had the highest antioxidant activity and extracts with maceration extraction method showed the lowest antioxidant activity. By increasing in extract concentration from 100 to 2000 ppm, antioxidant activity increased and 2000 ppm of extract had not statistically significant difference with TBHQ. Conclusion: Generally, the results of the present study indicated that the ultrasound-assist extraction was more effective in antioxidant activity of white mulberry leaf extracts in the DPPH˙ free radical assay and β-carotene/linoleic bleachin. The high antioxidant activity of the extracts appeared to be attributed to its high tocopherol and phenolics content. Therefore, white mulberry leaf extract can be used as a natural antioxidant to replace the synthetic antioxidants in food industry. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله بهناز صداقت |
دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری

لیلا نجفیان |
دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری


نشانی اینترنتی
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات