این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
پنجشنبه 4 دی 1404
پژوهش های تولیدات دامی
، جلد ۹، شماره ۲۰، صفحات ۷۹-۸۷
عنوان فارسی
تأثیر سلنیوم و ویتامین E خوراکی و تزریقی بر عملکرد، فراسنجههای خونی و قابلیت هضم مواد مغذی در برههای شیرخوار نژاد دالاق
چکیده فارسی مقاله
ااین آزمایش بهمنظور بررسی تأثیر استفاده از سلنیوم و ویتامین E بهصورت خوراکی و تزریقی بر عملکرد، متابولیت های خونی و قابلیت هضم مواد مغذی در بره های شیرخوار نژاد دالاق انجام شد. 18رأس بره نر شیرخوار دالاق یک تا دو ماهه با متوسط وزن 7/2±13 کیلوگرم در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تیمار و شش تکرار مورد استفاده قرار گرفتند. تیمارها شامل: 1- تیمار شاهد (بدون سلنیوم و ویتامین E)، 2- تیمار تزریقی (تزریق بافتی سلنیوم و ویتامین E) و 3- تیمار خوراکی (خوراندن دهانی سلنیوم و ویتامین E) بودند. طول دوره آزمایش 84 روز بود. جهت بررسـی تغییرات وزن، برهها هر 14 روز توزین شدند. در روزهای 21، 42 و 63 آزمایش، نمونههای خون از رگ وداج گرفته شد و به آزمایشگاه منتقل شدند. جهت اندازهگیری قابلیت هضم مواد مغذی نمونهگیری از مدفوع در هفته آخر آزمایش انجام شد. نتایج نشان داد که بین تیمارها اختلاف معنیداری در عملکرد برهها وجود نداشت (05/0
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Effect of Oral Administration and Injection of Selenium and Vitamin E on Performance, Blood Metabolites and Digestibility of Nutrients in Suckling Dalagh Lambs
چکیده انگلیسی مقاله
This experiment was conducted to investigate the effect of oral administration and tissue injection of selenium and vitamin E on performance, blood metabolites and digestibility of nutrients in suckling Dalagh lambs. Eighteen lambs with 1-2 month age and the average weight of 13±2.7 kg assigned in a completely randomized design with three treatments and six replications. The treatments consisted of 1- control (without selenium and vitamin E), 2- tissue injection (tissue injections of selenium and vitamin E) and 3- oral administration (oral administration of selenium and vitamin E). The duration of the experiment was 84 days. Lambs were weighed every 14 days to evaluate changes in weight. In the first, 21, 42 and 63 days of experiment, blood samples were collected from the vein and samples were transferred to the laboratory. In order to determine digestibility of nutrients, sampling from feces was carried out in the last week of the experiment. The results showed that there was no significant difference between treatments in lambs performance (P< 0.05). Iron concentration increased significantly in group receiving selenium and vitamin E compared to the control group (P< 0.05). The concentration of triglyceride in injection treatment was significantly higher than that of control and oral administration (P< 0.05). The supplementation of selenium and vitamin E in the form of injection and oral administration increased glutathione peroxidase activity in comparison with control group (P< 0.05), and the use of selenium and vitamin E in the form of injection and oral administration showed significant difference in triiodothyronine and tetra iodothyronine hormone concentration (P< 0.05). Blood glucose concentration increased in injection treatment compared to control and oral administration (P< 0.05). The digestibility of nutrients did not show any significant difference among treatments (P< 0.05). Overall, the results of this study showed that oral and injection use of selenium and vitamin E did not differ significantly in most of the parameters, and only glucose and triglyceride levels increased in the injection treatment compared to oral administration.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
محمد اسدی | Mohammad Asadi
Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
عبدالحکیم توغدری | Abdolhakim Toghdory
Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
تقی قورچی | Taghi Ghoorchi
Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
نشانی اینترنتی
http://rap.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-757-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/1370/article-1370-921294.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
تغذیه نشخوارکنندگان
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات