این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، جلد ۱۹، شماره ۱، صفحات ۱-۱۴

عنوان فارسی تأثیـر کودهـای شیمیـایی بر کمیـت و کیفیـت اسـانس گیـاه نعناع فلفلی (Mentha piperita L.) در مرحله رویشی (برگ) و زایشی (سرشاخه‌های گلدار)
چکیده فارسی مقاله اثر دو سطح از کود ازت (اوره) به مقادیر (0، 100 کیلوگرم در هکتار) به همراه کودهـای فسفـر و پتـاس هـرکـدام به میزان 100کیلو گرم در هکتار به صورت دو نسبـتN0 P100 K100 (شاهد) وN100 P100 K100 بر مقدار ترکیبات اسانس برگ (در مرحله قبل از گلدهی) و سرشاخه‌های گلدار گیاه نعناع فلفلی (.Mentha piperita L)در سال 1377تحت شرایط مزرعه‌ای بصورت طرح آماری کرتهای خرد شده و در چهار تکرار مورد بررسی قرار گرفت. در پژوهش حـاضر مشخص گردیـد صرف‌نظـر از نوع تیمـار، ترکیبــات عمده اسـانس شـامل β-ocimene، Linalool، 1,8-cineole، β-caryophyllene و Myrcene می‌بـاشـد. در نسبـتK100 N0 P100 (شـاهـد)، مقدار تـرکیباتی نظیر 1,8-cineole و Linalool در سرشاخه‌های گلدار بیش از برگهـا در مرحله قبـل از گلدهی است. در برگها افزایش مقدار کود ازت از سطح 0 به 100Kg ha-1 در کنار دو کود فسفـر و پتـاس به طور قابل ملاحظه‌ای مـوجـب ازدیـاد مقـدار 1,8-cineole و Linalool .شد. در حالیـکه این افزایـش در کود ازت رونـد کـاهنـده‌ای را در مقدار β-caryophyllene و β-ocimene ایجاد نمود. در سـرشـاخـه‌هـای گلـدار کـاربـرد کـود ازت در سـطح 100kg ha-1 ازدیـاد میـزان β-caryophyllene و β -ocimene را بدنبـال داشت، درصورتیـکه موجب کـاهش مقدار β-cineole و Linaloolشد. شایان توجه است که در شاهد مقدار اسانس سرشاخه‌های گلدار بیش از برگها بود و افزایش کود ازت روند مثبتی را هم بر میزان اسانس برگ و هم اسانس سرشاخه‌های گلدار به همراه داشت.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله نعناع فلفلی، کود، اسانس، Mentha piperita L، Fertilizer Essential oil،

عنوان انگلیسی Effect of chemical fertilizer on quantity and quality of plant oil of peppermint (Mentha piperita L.) in vegetative (leaf) and productive (flowering branches) phase.
چکیده انگلیسی مقاله The effects of two levels of nitrogen fertilizer (urea) (0,100 kg ha-1) with one of levels in phosphorus (super phosphate) and potassium (potass oxide ) fertilizer (each of 100 kg ha-1) in two rate of 0/100/100 kg ha-1 (N0 p100 k100، control) and 100/100/100 kg ha-1 (N100 P100K100) on quantity and quailty of leaf (in before flowering) and flowering branches (in flowering) oil in Mentha piperita L. under the fram condition in form spilit plot design in four repeat have been evaluated. According to the results obtained, with out regard to kind of treatment, main composition in oil included:  B-ocimene, linalool, 1,8- cineole, B caryophyllene, myrcene. In rate N0 P100 K100 (control), amount of linalool and 1,8 cineole in flowering branches were more of leaf oil. In before flower enhancement of nitrogen fertilizer increased amount of linalool and 1,8 cineol and reduced amount of B-caryophyllene and B-ocimene in leaf oil. In flowering branches, applied of nitrogen fertilizer increased amount of B-ocimene and B-caryophyllene and reduced linalool and 1,8 cineole. Amount of oil in flowering branches in control was more of leaf. Increased of nitrogen fertilizer, had positive effect on content leaf and flowering branches oil.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Mentha piperita L, fertilizer, essential oil

نویسندگان مقاله مریم نیاکان |
عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد گرگان

رمضانعلی خاوری نژاد |
عضو هیأت علمی دانشگاه تربیت معلم و علوم تحقیقات

محمدباقر رضایی |
عضو هیأت علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع


نشانی اینترنتی http://ijmapr.areeo.ac.ir/article_115442_5bb388ecff3bf4b5fd641c150b2e084b.pdf
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/717/article-717-955302.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات