این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
مجله دانشگاه علوم پزشکی کردستان، جلد ۱۱، شماره ۳، صفحات ۴۹-۵۶

عنوان فارسی نقش غنی سازی گندم با ترکیبات روی در تغییرات سطح خونی روی جامعه
چکیده فارسی مقاله زمینه و هدف: نان غذای اصلی مردم ایران است. مصرف نان 70 درصد پروتئین و 20 درصد کالری مورد نیاز بدن را تأمین می‌نماید. مقدار روی خاک های کشاورزی ایران کمتر از 7/0 میلی‌گرم در کیلوگرم خاک می‌باشد در حالیکه مقدار استاندارد روی در خاک بیش از یک میلی‌گرم در کیلوگرم می‌باشد. این مطالعه به منظور ارزیابی اثر غنی سازی خاک با ترکیبات روی در سطح سرمی روی جامعه طراحی و اجرا گردید. روش بررسی: در مرحله اول خاک کشاورزی با مقادیر 15 کیلوگرم در هکتار سکسوترین آهن، 40 کیلوگرم در هکتار سولفات منگنز و 50 کیلوگرم در هکتار سولفات روی غنی‌سازی گردید. مقدار روی آرد مصرفی جامعه تحت مداخله در قبل و در حین مطالعه با روش اکسیداسیون خشک بوسیله دستگاه جذب اتمی مورد اندازه‌گیری قرار گرفت. جمعیت روستایی به تعداد 1795 نفر از شهرستان ارومیه ایران انتخاب و با ایجاد آمادگی مورد مداخله قرار گرفتند. از یک دهم جمعیت قبل و بعد از مداخله نمونه خون تهیه و سرم خون جدا شد. و مقدار روی با استفاده از کیت Randox کشور انگلستان بوسیله دستگاه اتوآنالیز و Hitadin704 اندازه‌گیری شد. روش مطالعه کار آزمائی صحرایی و داده‌های حاصل از مطالعه با محاسبه میانگین، انحراف معیار و فاصله اطمینان 95 درصد برای گروه های سنی و جنسی و کل جامعه مورد مطالعه قبل و بعد از مداخله مقایسه گردید. یافته‌ها: میانگین روی سرم خون قبل و بعد از مداخله به ترتیب 05/80 و 73/109 میکروگرم در دسی‌لیتر خون با فاصله اطمینان (59/85 و 50/74)=CI و (89/116 و 58/102)=CI بوده و با 0001/0p< اختلاف بین دو میانگین معنی‌دار مشاهده گردید. میانگین روی سرم در زنان و مردان قبل از مداخله 23/75 و 92/87 و با 028/0p= اختلاف میانگین بین دو گروه معنی‌دار بود. میانگین روی سرم بعد از مداخله در زنان و مردان به ترتیب 39/103 و 66/108 و با 818/0P= اختلافی بین میانگین سطح سرمی روی مشاهده نگردید. اختلاف میانگین سطح سرم برای زنان و مردان قبل و بعد از مداخله به ترتیب با 0001/0p< و 001/0p< معنی‌دار بود. نتیجه‌گیری: استفاده از ترکیبات روی به عنوان غنی‌سازی خاک منجر به بهبود استانداردهای روی محصول گندم شده و استفاده مستمر شش ماهه جامعه از آرد گندم غنی شده باعث افزایش سطح سرمی روی در تمام گروه‌های سنی و جنسی جامعه گردید. وصول مقاله: 14/7/84 اصلاح نهایی: 30/5/85 پذیرش مقاله: 19/6/85
کلیدواژه‌های فارسی مقاله غنی سازی، گندم، روی، نان، سرم خون

عنوان انگلیسی Role of wheat enrichment with zinc compounds in changes of zinc blood level in general population
چکیده انگلیسی مقاله Background and Aim: Bread constitutes the main food of Iranian people. The consumption of bread supplies 70% of protein and 20% of calorie needed by body. The zinc content of Iran`s agricultural soil is less than 0.7 mg/kg while the standard value is more than 1 mg/kg. This study was carried out to assess the effect of soil enrichment with zinc compounds on the serum zinc level in general population. Materials and Methods: In the first stage agricultural soil was enriched with 15 kg/hectare iron sexsothirin, 40 kg/hectare manganese sulfate and 50kg/hectare zinc sulfate. The amount of zinc in the prepared flour, before and during the study, was measured by atomic absorption machine through dry oxidation. 1795 people were selected from rural areas of Urmia city, in Iran for this intervention. Blood samples were obtained from 10% of the population before and after intervention. The amount of serum zinc was measured by means of auto analyzer machine Hitadin 704 using UK Randox kit. This was a clinical trial study and collected data before and after intervention considering mean, standard deviation and confidence interval 95% for all sex and age groups in the population were analyzed. Results: The mean values for serum zinc before and after intervention were 80.05 and 109.73 microgram/deciliter blood respectively (CI=102.58, 116.89), (p< 0.0001), showing a significant difference. The mean values for serum zinc in women and men before intervention were 75.23 and 87.92 accordingly with p=0.028, the difference between the two groups were significant. The mean values for serum zinc levels after intervention in women and men were 103.39 and 108.66 respectively which showed no significant difference (p=818%). Differences between the mean values for serum zinc levels in women and men before and after intervention with respective (p< 0.0001) and (p< 0.001) were significant. Conclusions: This study indicated use of zinc compounds for soil enrichment led to improvement of zinc standards in wheat and use of enriched flour for 6 months resulted in an increase in the serum zinc level in both sexes and all age groups of the community.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Enrichment, Wheat, Zinc, Bread, Blood serum

نویسندگان مقاله شاکر سالاری لک | shaker salari lak
health amp;amp; social medicine dept.- urmia university of medical sciences, urmia, iran
گروه بهداشت و پزشکی اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی ارومیه (Urmia university of medical sciences)

عبدالمجید حمیصی | abdolmajid hasimi
specialist in pediatric disease. urmia university of medical sciences, urmia, iran
پزشک متخصص کودکان، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی ارومیه (Urmia university of medical sciences)

جلال غفارزاده | jalal ghafarzadeh
general practitioner,urmia university of medical sciences, urmia, iran
پزشک عمومی ، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی ارومیه (Urmia university of medical sciences)

ابراهیم خلیل بنی حبیب | ebrahim khalil banihabib
general practitioner,urmia university of medical sciences, urmia, iran
پزشک عمومی ، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی ارومیه (Urmia university of medical sciences)

باقر اسدی | bagher asadi
master of environmental health, urmia university of medical sciences, urmia , iran
کارشناس ارشد بهداشت محیط، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه ، ارومیه، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی ارومیه (Urmia university of medical sciences)

مسعود اسماعیل زاده | masoud esmaielzadeh
bachelor of nutrition, urmia university of medical sciences, urmia , iran
کارشناس تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه ، ارومیه، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی ارومیه (Urmia university of medical sciences)


نشانی اینترنتی http://sjku.muk.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-123&slc_lang=fa&sid=en
فایل مقاله دریافت فایل مقاله
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده عمومی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات